x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Fara remuscari - Risc maxim

Fara remuscari - Risc maxim

de George Arion    |    14 Ian 2007   •   00:00

SUSPANS
La noi, inainte de 1990, au aparut numeroase "romane militiste" - formula ii apartine Danei Dumitriu - , compuse fara har si haz de buni profesionisti in specialitatea lor, dar dovedind o inzestrare precara cand se aventurau pe taramul literaturii. Si la altii exista scriitori care, mai inainte de a se lansa cu o carte, au beneficiat de experienta de politisti sau de spioni. Cei mai cunoscuti sunt, desigur, Graham Greene si John Le Carre.
SUSPANS
La noi, inainte de 1990, au aparut numeroase "romane militiste" - formula ii apartine Danei Dumitriu - , compuse fara har si haz de buni profesionisti in specialitatea lor, dar dovedind o inzestrare precara cand se aventurau pe taramul literaturii. Si la altii exista scriitori care, mai inainte de a se lansa cu o carte, au beneficiat de experienta de politisti sau de spioni. Cei mai cunoscuti sunt, desigur, Graham Greene si John Le Carre. Dar ce desfatare iti provoaca parcurgerea operelor pe care le semneaza! Cititorul are ocazia sa urmareasca nu numai anchete conduse cu abilitate, dar face cunostinta si cu o scriitura impecabila, atractiva, care ingaduie prezentarea unor personaje memorabile in situatii verosimile si pline de tensiune. Paginile lor nu amintesc cu nimic de cazna "militistilor" nostri. Ele apartin unor scriitori de valoare.

De catva timp, in arena literaturii de suspans si-a facut aparitia Stella Rimington, care - surpriza emisiunii! - a fost prima directoare a celebrului MI5, serviciul secret britanic. Prin urmare, beneficiaza de cunostinte in domeniu iesite din comun. Mai mult, chiar daca nu poate fi comparata cu Greene sau Le Carre, scrie cu mult mai bine decat militienii nostri convertiti la creatia artistica. In Risc maxim, unul dintre romanele sale cu succes international, este urmarita activitatea a doi teroristi care actioneaza pe teritoriul Marii Britanii. O armata intreaga de politisti si ofiteri de la contrainformatii incearca sa-i descopere pentru a-i impiedica sa plaseze bombe intr-un punct strategic. Surprizele se succed in cascada si autoarea stie sa dezvaluie putin cate putin etapele acestei urmariri halucinante, astfel incat lectura sa fie pasionanta.

Deznodamantul este, bineinteles, imprevizibil, dar si amar. Unul dintre teroristi este, de fapt, un fost colaborator al englezilor, care a trecut de cealalta parte a baricadei dupa ce familia i-a fost macelarita de cei pe care ii socotea prieteni. Sacrificarea lui fara mila confirma imaginea oferita de multi autori ai genului: lumea serviciilor secrete e o lume murdara. Provenind chiar din sferele cele mai intime ale sistemului, Stella Rimington o stie cu exactitate si nu se sfieste sa acuze modul in care acesta functioneaza, lipsa de scrupule si remuscari a celor care se afla in slujba lui.

×
Subiecte în articol: magazin