x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Fenomen aproape SF, filmat la Moscova (VIDEO)

Fenomen aproape SF, filmat la Moscova (VIDEO)

20 Ian 2014   •   16:20
Fenomen aproape SF, filmat la Moscova (VIDEO)
Sursa foto: Fenomen aproape SF, filmat la Moscova (VIDEO)

Haloul este un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul Soarelui sau a Lunii, în condiţii atmosferice propice. Apare din cauza reflexiei sau refrac'iei luminii în cristale de ghea'ă care sunt prezente la nori de mare altitudine.

Fenomenul halo (cunoscut si ca nimb sau aureola) reprezinta un grup de fenomene optice sau luminoase, care se formeaza in rezultatul refractiei si reflectiei razelor solare in cristalele hexagonale de gheata, care se contin in norii cirostratus la inaltimea de 7-12 km, unde temperatura este de -30 de grade. Multe sunt aproape de soare sau luna, dar altele sunt in alta parte si chiar in partea opusa a cerului. Ele se pot forma, de asemenea, in jurul luminii artificiale, in vreme foarte rece, atunci cand cristalele de gheata numite "praf de diamant" plutesc in aerul din apropiere.

"Toata apa este inghetata, adica sub forma de cristale hexagonale de gheata. Si atunci cand turbulenta este puternica, dar turbulenta poate fi atunci cand este foarte cald, hexagoanele acestea se misca haotic si atunci razele solare nimeresc sub unghiuri diferite. Astfel apare fenomenul optic de halou" (Ilie Boian pentru BBC). Fenomenul prevesteste in urmatoarele 48 de ore vreme rea, spun meteorologii, vant puternic, ploi puternice sau temperaturi inalte. (wikipedia)




×
Subiecte în articol: fenomen science fiction filmare Moscova video