x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Fidel Castro, fascinatia puterii absolute

Fidel Castro, fascinatia puterii absolute

17 Feb 2005   •   00:00

DOCUMENTAR
Duminica, 20 februarie, canalul National Geographic va ofera in premiera "Castro" - un documentar de doua ore despre viata controversatului si carismaticului lider cubanez Fidel Castro, despre revolutia, crizele si embargourile care au transformat Cuba in ultima jumatate de secol.
SEBASTIAN S. EDUARD

Aparent invincibil, patriarhul socialist a supravietuit ostilitatii a zece presedinti americani, unei pregatiri de invazie americana ce nu a mai avut loc, unor sute de incercari de asasinat, embargoului si prabusirii marelui sau aliat, Uniunea Sovietica. Fidel Castro a preluat puterea in 1959, in urma unei revolutii violente, iar de atunci numele sau a devenit sinonim cu Cuba.

PORTRET. Canalul National Geographic a vorbit cu rudele, suporterii si inamicii lui Castro, pentru a construi portretul unuia dintre putinele simboluri mondiale politice ramase in lume. Nu mai putin de 19 persoane vorbesc de-a lungul documentarului despre liderul cubanez.

Cine este Castro? Fiu al unui imigrant spaniol bogat care cultiva trestie de zahar pentru o companie americana, Fidel Castro a condus cu succes revolta impotriva dictaturii din Cuba, in anul 1959.

PUTERE. Prin forta personalitatii sale, initiativele indraznete si influenta protectie sovietica, Fidel Castro a ridicat numele sau si Cuba la statutul de forta geopolitica. In pofida riscurilor imense, a reusit sa isi mentina propria pozitie in timpul Razboiului Rece, fara a deveni victima a SUA sau pion al URSS.

Documentarul National Geographic descopera si analizeaza intreaga complexitate a omului si simbolului Fidel Castro, din perspectiva viziunii politice si de conducator al tarii, a nationalismului, drepturilor omului, democratiei, hegemoniei SUA in emisfera de vest, Razboiului Rece, revolutiei cubaneze si rasismului.

Printre intervievati, canalul National Geographic prezinta si opinia lui Huber Matos, luptator de gherila alaturi de Fidel Castro si Che Guevara in 1958. In 1959, Huber Matos a parasit armata rebelilor cubanezi dupa ce a observat influenta comunistilor cubanezi asupra revolutiei si a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare de catre Fidel.
×
Subiecte în articol: fidel castro castro fidel