x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Finaţare pentru filmul documentar românesc

Finaţare pentru filmul documentar românesc

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    27 Mai 2008   •   00:00
Finaţare pentru filmul documentar românesc

Săptămâna aceasta a debutat preselecţia pentru bursa de 1.500 de lire sterline oferită de Fundaţia Raţiu în scopul susţinerii unui tânăr regizor de film documentar.

Săptămâna aceasta a debutat preselecţia pentru bursa de 1.500 de lire sterline oferită de Fundaţia Raţiu în scopul susţinerii unui tânăr regizor de film documentar.

 
STEPDOC 2008. Programul Fundaţiei Raţiu, program ce are ca scop revigorarea creaţiei de film documentar din România, stimulând, după cum se declară, “relevanţa contemorană şi inovaţia artistică”, a ajuns deja la a doua ediţie. Cele două burse oferite anual, fiecare constând din 1.500 de lire sterline, permit unor regizori de film aflaţi la începutul carierei ca timp de o lună să ia contact nemijlocit cu viaţa cinematografică din Marea Britanie, în scopul dezvoltării propriului proiect de anvergură internaţională.

Preselecţia fiind acum deja în desfăşurare, organizatorii aşteaptă peste vară proiectele tinerilor cineaşti români, termenul limită fiind data de 1 septembrie (pentru detalii www.ratiufamilyfoundation.com). Bursa este oferită spre a servi tânărului regizor român atât o punte de legătură spre cultura cinematografică britanică - printr-un proiect pe care câştigătorul şi, implicit, beneficiarul finanţării, îl poate derula împreună cu o casă de producţie engleză -, cât şi surse de inspiraţie prin contactul său cu extrem de alerta lume a documentarului din Regatul Unit. Şi - de ce nu, până la urmă - chiar o lecţie de viaţă profesională, o pregătire pentru cei ce, pas cu pas, ne reconectează la viaţa cuturală europeană.
 

PRIMUL PAS. Cele dintâi aplicaţii pentru proiectul STEPdoc, au avut loc în perioada mai-octombrie, anul trecut, moment în care Fundaţia Raţiu a decis să finanţeze două proiecte româneşti, proiecte ce se află deja în desfăşurare. În ambele cazuri, după propriile declaraţii, board-ul a fost impresionat atât de portofoliul câştigătorilor în domeniul filmului documentar - Adina Pintilie (Don’t Get Me Wrong”) şi Corina Radu (“Bar de Zi”) -, cât şi de proiectele în lucru, un film despre solitudinea în spaţiul citadin semnat Adina Pintilie şi documentarul biografic despre viaţa Reginei Maria a României, de Corina Radu.
Adres
ându-se astfel producătorilor şi creatorilor de film independenţi şi ediţia prezentă a decernării burselor Fundaţiei Raţiu este deasemenea dedicată tinerilor artişti pentru a interpreta creativ realităţile României de azi.

×
Subiecte în articol: magazin