x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Firele de păianjen, folosite pentru realizarea coardelor de vioară

Firele de păianjen, folosite pentru realizarea coardelor de vioară

de Mediafax    |    05 Mar 2012   •   12:58
Firele de păianjen, folosite pentru realizarea coardelor de vioară

Un cercetator japonez a folosit mii de fire de paianjen pentru a realiza un set de coarde de vioara, care au "un timbru moale si profund", in comparatie cu cele traditionale, din intestine, sau metalice, informeaza MEDIAFAX, care citeaza BBC.

Caracteristicile sunetului scos de aceste coarde pot fi explicate prin felul in care sunt rasucite firele de paianjen, fara a lasa vreun spatiu gol.

Aceasta inventie va fi prezentata pe larg intr-o editie viitoare a jurnalului stiintific Physical Review Letters.

Shigeyoshi Osaki, de la Nara Medical University, a cercetat proprietatile mecanice ale panzei de paianjen timp de mai multi ani. In 2007, el a publicat un articol despre rezistenta firelor de paianjen, in Polymer Journal.

Osaki a perfectionat apoi metode prin care pot fi obtinute cantitati mari din acest fir, de la paianjeni crecuti in captivitate, fiind in prezent interesat de utilizarea acestui material deosebit.

"Instrumentele cu coarde si arcus, precum vioara, au fost subiectul a numeroase studii stiintifice. Cu toate acestea, nu au fost clarificate toate aspectele, majoritatea interpretilor fiind interesati mai degraba de corpul viorii decat de proprietatile coardelor sau arcusului", noteaza cercetatorul japonez.

Doctorul Osaki a folosit firele produse de 300 de femele paianjen din specia Nephila maculata. El a rasucit in aceeasi directie cate 3.000 - 5.000 de fire pentru a forma manunchiuri, iar apoi, cu cate trei manunchiuri, rasucite in directia opusa, a facut coardele.

Rezistenta acestor coarde s-a dovedit mai mica decat cea a celor traditionale, din intestine, care sunt insa rar folosite, dar mai mare decat a celor din nailon, cu invelis de aluminiu.

La o examinare la microscop, s-a dovedit ca, desi sectiunea coardelor era perfect rotunda, firele erau dispuse in interior intr-o diversitate de forme si atat de strans lipite incat nu ramasese niciun gol intre ele.

"Mai multi violonisti profesionisti au spus ca aceste coarde din fire de paianjen au generat un timbru mai placut, avand capacitatea de a crea o muzica noua. Coardele de vioara reprezinta un nou produs din fire de paianjen, cu o mare valoare adaugata si ofera un timbru distinct, atat pentru violonisti, cat si pentru iubitorii de muzica din toata lumea", mai spune Osaki.

×
Subiecte în articol: instrument vioară paianjen coarda