x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Firesc, despre brand

Firesc, despre brand

de Eliza Dumitrescu    |    01 Sep 2007   •   00:00
Firesc, despre brand

Cel mai recent spot marca McCann Erickson are misiunea ingrată de a introduce, de la zero, un new entry intr-o categorie de produse in care competiţia este bine aşezată şi căt de căt stăpănă pe valorile ei.

Cel mai recent spot marca McCann Erickson are misiunea ingrată de a introduce, de la zero, un new entry intr-o categorie de produse in care competiţia este bine aşezată şi căt de căt stăpănă pe valorile ei.

Tnuva, cu un nume destul de exotic şi care pune şi probleme de pronunţie, este brandul care bate la poarta preferinţelor romănilor in materie de produse lactate.

Spotul prin care Tnuva incearcă să-şi facă simţită prezenţa este "Naşterea", pus la punct de o echipă de creaţie condusă de directorul creativ Adrian Boţan şi formată din Crăiţa Coman (Copywriter & Group Creative Director) şi Raluca Negoiţă (Art Director). Comunicarea pentru categoria produse lactate este dominată de tema familiei zămbitoare care se hrăneşte sănătos pentru a avea energie şi poftă de joacă. Sau de viaţă. A se vedea Zuzu, Danone, Milli. Variaţiile pe această temă au incercat să fie contracarate de spotul McCann printr-o abordare care să pună lumină asupra inceputului absolut al vieţii fiecăruia, momentul naşterii.

NOU. Adrian Boţan declara cu ocazia lansării campaniei: "Am găsit o zonă foarte bogată in sensuri, neexploatată de nici un alt brand. Este o afirmaţie puternică simbolică din partea companiei care să celebreze apariţia pe piaţă a Tnuva". Spotul este unul curajos şi vine cu o abordare care pe mulţi i-a şocat, pe drept cuvănt. Controversele au inceput incă de la lansare, cănd s-a obiectat că spotul ar induce in mintea privitorului ideea că Tnuva are printre produsele sale şi lapte proaspăt. Scena cu bebeluşul străns la piept să fie de vină? Se poate acuza spotul de lipsă de elocvenţă sau receptorii grăbiţi de tocire a percepţiei ori de decodificare à la lettre a reclamelor. Referitor la percepţia publicului asupra spotului, Crăiţa Coman consideră: "Urmănd această logică şi extrapolănd, am putea zice că unele reclame la bere sunt de fapt la hamei sau că fabricanţii de mezeluri vănd de fapt vaci vii. Aşa cum am mai spus, noi nu subestimăm inteligenţa targetului. Laptele este ingredientul principal al tuturor produselor Tnuva, dar asta nu inseamnă că Tnuva vinde lapte". Cert este că spotul nu a trecut neobservat, iar acesta este unul dintre obiectivele pe care clientul McCann le urmărea prin această campanie. Rămăne de văzut dacă spotul va reuşi să determine publicul să cumpere. Targetul declarat de Sagit Tzur-Lahav, VP Marketing Tnuva Romănia, este următorul: "Ne adresăm tuturor familiilor din Romănia, in mod special mamelor. Dorim să ilustrăm cea mai pură emoţie a dragostei. De aceea, ne adresăm tuturor". Interesant este că spotul funcţionează foarte mult la nivel emoţional, iar targetul cel mai sensibil este cu siguranţă reprezentat de publicul feminin. Cum femeile sunt in mare măsură cele care iau deciziile de cumpărare in familie, este posibil ca produsele Tnuva să pătrundă pe această filieră emoţională in foarte multe cămine.

CLIENT ALTFEL. Crăiţa Coman a declarat despre proiect: "Am avut un client diferit, pentru că este un client curajos. Un client care n-a dorit o abordare convenţională şi a refuzat să trăiască in lumea de plastic specifică categoriei. Un client care nu subevaluează inteligenţa targetului şi care nu porneşte la drum cu ideea că gospodinele nu inţeleg. Am avut produse diferite. Pe gustate şi pe incercate. Făcute in Romănia. Cu respect faţă de romăni. Fără standardele discriminatorii de calitate pe care le aplicau unii competitori faţă de această piaţă. Şi cu incredere in gustul romănilor, pentru că produsele sunt făcute după reţetele de gust romăneşti. Plecănd la drum cu astfel de date, comunicarea nu putea fi altfel decăt diferită. Şi cred că toate aceste diferenţe sunt in favoarea noastră".

INIDIVIDUALITATE ŞI APARTENENŢĂ. Căt despre a lansa un nou brand, Crăiţa Coman apreciază: "Provocarea este să faci astfel incăt in comunicarea fiecărui produs să se regăsească ADN-ul brandului. Spotul de produs trebuie să semene cu «mama», să aibă acel «aer de familie», dar să ştie să respire şi singur şi să meargă pe picioarele proprii pănă la uşa consumatorului. E o problemă veche de cănd lumea despre individualitate şi apartenenţă. Deşi are in spate familia Tnuva, pănă la urmă fiecare produs ajunge in situaţia in care faţă in faţă cu consumatorul trebuie să convingă de unul singur. Numele brandului-mamă trebuie să fie de ajuns ca să-i deschizi uşa, dar depinde de fiecare produs in parte dacă il inviţi sau nu să locuiască la tine acasă".

Metaforă

"Urmănd această logică şi extrapolănd, am putea zice că unele reclame la bere sunt de fapt la hamei sau că fabricanţii de mezeluri vănd de fapt vaci vii. Aşa cum am mai spus, noi nu subestimăm inteligenţa targetului. Laptele este ingredientul principal al tuturor produselor Tnuva, dar asta nu inseamnă că Tnuva vinde lapte"

Crăiţa Coman

Lansare

"Provocarea este să faci astfel incăt in comunicarea fiecărui produs să se regăsească ADN-ul brandului. Spotul de produs trebuie să semene cu «mama», să aibă acel «aer de familie», dar să ştie să respire şi singur şi să meargă pe picioarele proprii pănă la uşa consumatorului. E o problemă veche de cănd lumea despre individualitate şi apartenenţă"

Crăiţa Coman

×