x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun „Fiul Nebuniei” locuieşte la Phenian

„Fiul Nebuniei” locuieşte la Phenian

de Anca Aldea    |    12 Iul 2011   •   21:00
„Fiul Nebuniei” locuieşte la Phenian

Kim Jong-Il este o legenda in viata. A carui poveste incepe la nasterea sa... intr-o baraca dintr-o baza secreta nord-coreeana, ascunsa de ochii lumii in 'maruntaiele' muntelui sacru Paekdu. Potrivit documentelor is­torice de la Phenian, citate de mai multi bloggeri, cand micutul a vazut lu­­mina zilei, o stea cu o lumina or­bitoare a aparut de nicaieri pe cerul al­bastru si un curcubeu s-a ivit la orizont, iar iarna a devenit dintr-o data primavara...

Ursitoarele i-au prezis viata lunga si avutie si nimeni din jurul sau nu indrazneste astazi sa sustina contra­riul. Dictatorul nord-coreean este portretizat de presa nationala drept cel mai proeminent lider al lumii la momentul de fata, oamenii din toate colturile planetei omagiindu-l prin festivaluri pompoase de ziua sa... Admirator neoficial al culturii occidentale, Kim le-a ordonat oamenilor sai sa-l rapeasca pe regizorul sud-coreean Shin Sang-ok pentru a turna o varianta nord-coreeana a filmului Godzilla. Asa s-a nascut filmul Pulgarasi, o propaganda comunista abjecta. Presedintele – spun blogurile – ar avea o colectie impresionanta de DVD-uri: 20.000 de discuri cu filme, muzica, documentare, discursuri pompoase sustinute de-a lungul vremii. Se pare ca nu-i lipsesc seriile 'James Bond', 'Vineri 13', 'Nasul' si nici un film in care a jucat Eli­zabeth Taylor. In 2007, televi­ziu­nea americana FoxNews a preluat, de la agentia nord-coreeana de stiri Yonhap, o declaratie a dictatorului, in care acesta admitea, fara nici un fel de modestie, ca este un adevarat guru al WorldWideWeb-ului. 'Sunt si un expert al internetului. Sunt de acord ca industria nord-coreeana sa fie conectata la internet, dar nu si po­pulatia. Daca aceasta problema nu va fi rezolvata, inseamna ca nu avem nevoie de internet', a declarat el dupa o intrevedere cu omologul sau din Sud, Roh Moo-hyun.

Kim imprumuta si cumpara mult mai multe lucruri din Vest decat pare. De exemplu, coniacul Hennesy, pentru care la inceputul anilor ’90 ar fi cheltuit anual sume impresionante – intre 600.000 si 850.000 de dolari. Asta in contextul in care cei mai multi dintre concetatenii sai castiga anual aproximativ 1.000 de dolari. Probabil ca depoziteaza coniacul in crama sa de lux, unde 'rezida' peste 10.000 de sticle din vinul cel mai bun. Se pare ca presedintele se pricepe si la gatit – doar nu degeaba are o bi­blioteca uriasa cu mii de carti de bucate si lucrari despre gastronomie, sustin bloggerii.

Presedintele dispune de sase trenuri blindate, dintre care doua sunt folosite pentru a-i induce in eroare pe potentialii asasini care ar vrea sa-l inlature de la putere. Trenurile, care nu seamana nici pe departe cu cele cu care suntem noi obisnuiti, ii transporta pe Kim si pe clica sa spre cele 17 palate prezidentiale aflate in toate colturile tarii. Ele ar avea sali de conferinte si de audiente, bai somptuoase, birouri cu telefoane conectate prin satelit, televizoare cu ecran plat, garaje pentru masinile sale de lux (lui Kim placandu-i Mertanele, alt produs ca­pitalist!) etc. Nu-i plac avioanele, ca altfel cine stie ce flota 'SF' si-ar fi achizitionat pentru a-i servi propriilor interese. Dar este innebunit dupa pantofii cu toc de 12 centimetri, din piele naturala si cu pietre pretioase pe talpa. Deh, nu e un barbat prea inalt si, in ciuda functiei, complexele n-au disparut.

Nebunia lui practic nu are mar­gini. Si pentru ca imaginea este tot ceea ce conteaza pentru dictatorul de la Phenian, in 1989, Kim le-a alungat din capitala pe toate persoanele scunde si cu dizabilitati. Motivul? Rusinea! Phenianul gazduia Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor, iar vizitatorii straini nu trebuia sa vada anumite lucruri. In aceeasi perioada, presedintele a mai nascocit ceva - impartirea de fluturasi in intreaga tara, care faceau reclama la un medicament ce ajuta la creste­rea in inaltime. Curiosii care incercau sa afle mai multe informatii au fost trimisi pe mai multe insule nelocuite, pentru ca 'progeniturile' lor sa nu traiasca intr-o tara atat de 'civilizata' cum este Coreea de Nord.

Dictatorul a mostenit de la tatal sau un sat-fantoma, construit in anii ’50 la granita cu Sudul. Oficial, in Kijong-Dong, cunoscut si sub numele de 'Satul pacii' (in Coreea de Nord) sau 'Satul propagandei' (in afara Coreii de Nord), se spune ca traiesc 300 de familii colectiviste, insa, potrivit imaginilor din satelit si observatiilor militare, localitatea este nelocuita. Seulul spune ca satul Kijong-Dong a fost construit pentru a-i incuraja pe sud-coreeni 'sa fuga' in Nord si pentru a adaposti spioni nord-coreeni. Desi strazile au semafoare functionale si pe ele circula masini de curatenie, numeroase cladiri nu au geamuri si mult mai multe sunt goale pe dinauntru...

×