x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun FMI: Nu există pericolul ca statele din Europa Centrală şi de Est să intre în incapacitate de plată

FMI: Nu există pericolul ca statele din Europa Centrală şi de Est să intre în incapacitate de plată

24 Feb 2009   •   00:00

Statele din Europa Centrală şi de Est, cele mai afectate de criza financiară globală, nu vor intra în incapacitate de plată, a declarat şeful departamentului pentru Europa al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Marek Belka, citat de Reuters.



"Nu văd pericolul ca statele cu cele mai grave probleme financiare să nu fie capabile să-şi plătească datoriile", a declarat Belka în cadrul unui colocviu la Şcoala pentru Afaceri Internaţionale a Universităţii George Washington. Valutele din Europa de Est s-au devalorizat semnificativ în raport cu euro, în ultima perioadă, influenţate de temerile că statele din regiune se vor confrunta cu o criză financiară asemănătoare celei din anii '90 din Asia. Opiniile oficialului FMI sunt împărtăşite de Anders Aslund, economist şef pentru Europa de Est, Ucraina şi Rusia în cadrul Institutului Peterson. "Este improbabil ca Ucraina să intre în incapacitate de plată. Acest stat poate contracara efectele crizei financiare deoarece a luat măsurile necesare din timp" a precizat Aslund, subliniind, însă, faptul că Ucraina are nevoie de mai multe reforme sociale şi economice.
Ungaria şi Letonia se numără printre statele membre ale Uniunii Europene (UE), neincluse în zona euro, care au beneficiat de sprijinul FMI în ultimele luni.Belka, fost premier al Poloniei în perioada 2004-2005, consideră că UE ar trebui să cheltuiască mai mult pentru a susţine statele membre cu probleme, atât din, cât şi din afara zonei euro. "Acesta ar trebui să fie primul scut de apărare pe care trebuie să-l folosească", a afirmat fostul premier. El a adăugat că statele UE ar trebui să consolideze sistemul de supraveghere pentru a indentifica eventualele probleme, iar Banca Centrală Europeană ar trebui să deschidă linii de swap ţărilor pregătite să adopte euro. Comisarul pentru Afaceri Economice, Joaquin Almunia, a declarat, luni, că UE ar putea fi nevoită să ajutorul de urgenţă pentru a acoperi un număr mai mare de state din Europa Centrală şi de Est, care nu fac parte din zona euro. Unii analişti şi politicieni speculează că România şi Lituania ar putea fi următoarele state care solicită ajutor de la UE şi FMI. Almunia n-a vehiculat, însă, niciun nume de stat.
Agerpres

×
Subiecte în articol: statele lumea