x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Fosilă de crocodil marin, veche de 62 de milioane de ani, prezentată la Rio de Janeiro

Fosilă de crocodil marin, veche de 62 de milioane de ani, prezentată la Rio de Janeiro

de Jurnalul National    |    27 Mar 2008   •   00:00


O fosilă de crocodil marin, veche de aproximativ 62 de milioane de ani, a fost prezentată, miercuri, la Rio de Janeiro de o echipă de cercetători care a elaborat o nouă teorie despre evoluţia acestei specii pe Pămâ




O fosilă de crocodil marin, veche de aproximativ 62 de milioane de ani, a fost prezentată, miercuri, la Rio de Janeiro de o echipă de cercetători care a elaborat o nouă teorie despre evoluţia acestei specii pe Pământ, informează Mediafax. Numită "Guarinisuchus munizi" (războinicul mărilor), fosila a fost descoperită pe litoralul statului Pernambouc, nord-estul Braziliei, în nişte roci specific marine. Mai precis, fosila a fost descoperită în mina Poty, una dintre rarele regiuni din Brazilia unde există roci care atestă trecerea de la cretacic la paleocen şi dispariţia dinozaurilor, în urmă cu 65 de milioane de ani. Specia face parte din grupul Dyrosauridae, care a trăit în paleocen (în urmă cu 65 - 55 milioane de ani) şi a rezistat fenomenului care a provocat dispariţia marilor dinozauri, a explicat paleontologul Maria Somalia Viana, în timpul conferinţei de presă unde a fost prezentată o reconstituire a crocodilului.
Pornind de la o mandibulă, craniu şi vertebre - fosila cea mai complexă descoperită vreodată în America latină - cercetătorii au putut elabora o nouă teorie a evoluţiei acestor reptile, care ulterior s-au dispersat în mai multe specii. Primele specii noi au apărut brusc în Africa, în urmă cu 200 de milioane de ani. "Plecaţi de pe continentul african, aceştia au ocupat zone ale Americii de Sud, nord-estul Braziliei şi, mai târziu, regiuni ale Americii de Nord", au spus cercetătorii. "În acea epocă, Africa şi limita nord-estică al Braziliei erau mult mai apropiate", a subliniat Viana.
Studiul cercetătorilor brazilieni, publicat în Proceedings of the Royal Society B., a permis stabilirea faptului că aceşti crocodili (dyrosauridae) "au fost cei mai mari prădători ai mărilor după dispariţia saurienilor, în urmă cu 65 de milioane de ani, în timpul paleocenului". Anterior, în timpul cretacicului (în urmă cu 140 - 65 milioane de ani), un alt grup de reptile, numit mosazauri (grupul reptilelor marine) a dominat mările, a precizat un alt paleontolog, Alexander Kellner. "Războinicul mărilor" prezintă caracteristici tipic marine şi se hrănea cu peşti.

×
Subiecte în articol: magazin milioane