x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Fotbal - Romănia, pe locul 24 in clasamentul coeficienţilor

Fotbal - Romănia, pe locul 24 in clasamentul coeficienţilor

de Jurnalul National    |    05 Oct 2007   •   00:00

Romănia a urcat 3 locuri in clasamentul coeficienţilor UEFA in acest sezon, de pe 27 pe 24, dar are şanse minime să avanseze in această ierarhie după ce a rămas in cupele europene cu o echipă, Steaua, din 5, in urma eliminării formaţiilor Rapid şi Dinamo din Cupa UEFA, fiind insă posibil să coboare.

După rezultatele de joi, din manşa secundă a turului intăi al Cupei UEFA, in care victoria echipei Dinamo la Boras, scor 1-0, cu IF Elfsborg, a fost insuficientă pentru calificare, la fel ca şi rezultatul de egalitate obţinut de Rapid, pe teren propriu, cu 1.FC Nurnberg, scor 2-2, reprezentantele "tricolore" in cupele europene au acumulat in total de 12 puncte. Cele mai multe puncte au fost aduse de Steaua - singura echipă rămasă in competiţie - 6,5, fiind urmată de Dinamo, cu 2,5 puncte, Rapid, cu două puncte, Oţelul şi CFR Cluj, ambele căte 0,5 puncte.

Cele 12 puncte acumulate se impart la cinci, numărul de echipe inscrise in cupele europene (n.r. - formaţiile din Cupa UEFA Intertoto nu sunt luate in calcul), rezultănd un coeficient de 2,4 ce situează Romănia, in acest moment, in urma unor ţări precum Elveţia, Grecia, Austria şi Cipru.

Primele locuri in clasamentul coeficienţilor din acest sezon sunt ocupate de Spania, cu 5,125 puncte (şapte echipe rămase in competiţie / opt echipe inscrise), Anglia, cu 5,125 puncte (7/8), Turcia, cu 5 puncte (3/4) şi Ucraina, cu 4,875 puncte (2/4).

Romănia nu este sigură de locul 24 in această ierarhie. In cazul in care Steaua nu ocupă locul trei in grupa H a Ligii Campionilor, care asigură calificarea in Cupa UEFA, Romănia mai poate cobori cel mult două locuri in clasamentul coeficienţilor pentru că Belgia şi Israel, aflate in urma ţării noastre, mai sunt reprezentate in grupele Cupei UEFA doar de căte o echipă, Anderlecht Bruxelles, respectiv Hapoel Tel Aviv.

In funcţie de locul ocupat in clasamentul coeficienţilor, se stabileşte numărul de echipe pe care o ţară poate să-l inscrie in cupele europene, luăndu-se in calcul performanţele din ultimele cinci sezoane. Astfel, in sezonul 2008-2009 al cupelor europene, Romănia va fi reprezentată de echipa campioană direct in grupele Ligii Campionilor, iar vicecampioana va lua startul in turul trei preliminar al competiţiei, urmănd ca celor două formaţii să li se alăture alte patru in primul tur al Cupei UEFA: căştigătoarea Cupei Romăniei şi echipele clasate pe locurile 3, 4 şi 5 in campionat.

In clasamentul pentru sezonul 2009-2010, Romănia se situează deocamdată pe locul al cincilea, cu 40,339 puncte. In această situaţie, Romănia ar putea inscrie, peste două sezoane, trei echipe in Liga Campionilor (campioana şi vicecampioana direct in grupe, ocupanta locului trei in turul trei preliminar) şi trei in Cupa UEFA: căştigătoarea Cupei plus echipele de pe locuruile patru şi cinci. Insă, din cauza parcursului slab al celor cinci echipe in actuala ediţie, este aproape imposibil ca Romănia să-şi păstreze locul al cincilea la finalul sezonului, deoarece Germania, ocupanta locului şase, cu 39,007 puncte, şi Rusia, locul şapte, cu 37 de puncte, au rămas in competiţie cu toate echipele cu care s-au inscris: şapte, respectiv patru.
Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin romania locul puncte uefa clasamentul