x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Franţa de celuloid

Franţa de celuloid

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    01 Sep 2007   •   00:00
Franţa de celuloid
Cănd spui cinematograf in patria Cocoşului Galic, te găndeşti imediat la festivalul de la Cannes. Dar in calendarul lumii filmului acum insă urmează Festivalul Internaţional de Film de la Aubagne.

TANAR SI (FOARTE) NELINISTIT. Susţinănd arta cinematografică şi conceptul sonor legat de imagine, Festivalul s-a consacrat, incă de la infiinţarea sa, creaţiei tinere in cinema. Oferind un mediu liber artiştilor la inceput de drum şi posibilitatea de a-şi prezenta opera unui public căt mai numeros şi eterogen, organizatorii au dorit - prin această particularitate ce deosebeşte fundamental manifestarea din oraşul regiunii Provence-Alpes-Côte d'Azur de altele de gen -, să creeze o "platformă" de intălnire pentru regizori şi compozitori deopotrivă intr-un mediu in care pot invăţa, face schimb experienţă şi crea impreună.

Deziderat curajos, concretizat in cei nouă ani de existenţă de o participare din ce in ce mai numeroasă a oamenilor de film de pretudindeni. Astfel, la ediţia din acest an, incheiată pe 31 martie, peste 150 de lung metraje şi 860 de scurt metraje au fost inscrise in competiţie, cu mai bine de o treime mai multe decăt la ediţia anterioară. Crescănd exponenţial de la an la an, Festivalul Internaţional de Film de la Aubagne a găzduit in 2007 producţii cinematografice din ţări de tradiţie ca Polonia, Marea Britanie, Canada, Spania, Franţa, Belgia etc, dar şi din Turcia, Croaţia, Iran sau Liban, ultimile fiind şi revelaţiile ediţiei a opta. Fiecare nouă proiecţie devine astfel un vehicul cultural şi profesional deopotrivă, aducănd impreună prin limbajul comun al filmului realizatori din peste 60 de ţări. "Este o recunoaştere fără tăgadă a specificului festivalului nostru, o reuşită atăt naţională căt şi internaţională in a susţine creaţia tănără in cinema", spune Anne-Gaëlle Milbeau, delegat general al festivalului.

EDIŢIA A 9-A. Intre 10 şi 15 martie 2008, workshop-uri şi conferinţe, concerte şi mese rotunde, vor aduna laolaltă realizatori prezenţi la toate secţiunile festivalului. Astfel, căştigătorii secţiunilor "Cinema şi creaţie sonoră", "Opera Prima", in producţii de ficiune, documentar, animaţie sau film experimetal, vor primi burse de studiu din partea oraşului Aubagne, a Universităţii din regiune şi a Grupului de Studii Cinematografice, precum şi a Centrului de Studii Muzicale, fiecare dintre aceşti susţinători ai festivalului oferind şi premiile diferitelor secţiuni.

Gongul pentru inscrierea in Festivalul Internaţional de Film de la Aubagne a bătut deja pentru realizaturii de film (pentru detalii vezi http://alcime.nuxit.net). Data de 15 octombrie fiind termenul limită, tinerilor cineaşti nu le mai rămăne de făcut decăt să se apuce de treabă, că timp incă mai este! Şi să se găndească la Marcel Pagnol, regizorul care la Aubagne era acasă. Se spune că poartă noroc.

×
Subiecte în articol: magazin