x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vuvuzela de Oxford

Vuvuzela de Oxford

de Sînziana Stancu    |    18 Aug 2010   •   00:00

Cuvântul "vuvuzela" a intrat în Dicţionarul Oxford al Limbii Engleze, alături de alte aproximativ 2.000 de cuvinte şi expresii noi, incluse pentru prima dată.

Trompeta lunguiaţă ale cărei sunete asurzitoare au devenit aproape o emblemă a Campionatului Mondial din acest an, din Africa de Sud, este acum un cuvânt "acreditat". Între "noile intrări" mai figurează "tweetup", care înseamnă o întâlnire aranjată prin intermediul reţelei de socializare Twitter, "cheeseball", noţiune ce desemnează lipsa de stil sau prostul gust, în general, scrie The Telegraph, în ediţia online.  

Lingviştii au explicat că influenţa cea mai mare la introducerea de noi cuvinte în binecunoscutul dicţionar au avut-o internetul şi criza financiară. Astfel, în acest dicţionar vom găsi de acum înainte şi cuvinte ca "paywall", care înseamnă acces restrâns pe un site de internet numai la cei care subscriu sau "microblogging", ce se referă la postarea de mesaje scurte pe un blog.

Criza financiară a produs noţiuni ca "toxic debt" sau "deleveraging", care înseamnă reducerea datoriei prin vânzarea rapidă a activelor sau noţiunea de "staycation", care înseamnă să îţi petreci vacanţa acasă sau în reşedinţa de la ţară, în loc să cumperi bilete de turism.

Nici politicienii nu s-au lăsat mai prejos, generând noţiuni ca "overthinking" sau "catatrophiszing", acestea însemnând prezentarea unei situaţii mai rea decât este în realitate, precum şi "soft skills", care înseamnă că o persoană are acele calităţi care îi permit să interacţioneze armonios cu alte persoane.

În cea de-a treia ediţia a "Oxford Dictionary of English" vom găsi şi termeni ca "wardrobe malfunction", care înseamnă că cineva şi-a expus o parte intimă din trupul său, după ce îmbrăcămintea i-a jucat feste sau "chill pill", ce desemnează o pastilă de calmare. "Bromance" înseamnă o relaţie apropiată, dar fără legături sexuale, între doi bărbaţi, iar "frenemy", este persoana care se preface a fi prietenă cu o alta care, de fapt, îi displace.

Nu în ultimul rând, dicţionarul Oxford a consacrat iniţialele "LBD" celebrei "rochiţe negre" - Little Black Dress - purtată de actriţa Audrey Hepburn în "Mic dejun la Tiffany" şi care nu ar trebui să lipsească din garderoba nici unei femei.

×
Subiecte în articol: lumea