x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun G7 şi problema pieţei financiare

G7 şi problema pieţei financiare

de Ovidiu Ciutescu    |    11 Feb 2008   •   00:00
G7 şi problema pieţei financiare

12:14 • Dincolo de problema stringentă a controlării crizei mondiale, statele industrializate din cadrul grupului G7 au promis în acest weekend că vor rezolva problemele pieţei financiare, care destabilizează economia mondială. Promisiunea a fost, însă, partea cea mai uşoară...

Dincolo de problema stringentă a controlării crizei mondiale, statele industrializate din cadrul grupului G7 au promis în acest weekend că vor rezolva problemele pieţei financiare, care destabilizează economia mondială. Promisiunea a fost, însă, partea cea mai uşoară...

PERIOADĂ DECISIVĂ. Următoarele luni vor decide dacă statele G7 vor depăşi divergenţele şi vor coopera pentru a rezolva problemele care au stat la baza crizei din piaţă care s-a extins în luna august a anului trecut din Statele Unite la nivel mondial. "Credibilitatea G7 depinde acum mai mult de a pune în practică ceea ce s-a spus şi de a nu lăsa promisiunile la un nivel teoretic. Au la dispoziţie câteva luni ca să arate că sunt capabile de acest lucru", a declarat un oficial guvernamental ce a luat parte la întrunirea G7 de sâmbătă din Tokyo. Miniştrii de finanţe din Statele Unite, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Canada au concluzionat că perspectiva economică s-a înrăutăţit semnificativ în ultimele luni, deşi nu au estimat ca sigură recesiunea Statelor Unite. De asemenea, s-au angajat să facă băncile şi alţi jucători din piaţă să opereze într-un mod mai transparent şi mai responsabil, în urma crizei creditelor din sectorul ipotecar din Statele Unite şi al crizei din piaţă pe care a generat-o.

CRIZĂ. Până în prezent, băncile au anunţat pierderi şi deprecieri ale activelor de peste 100 miliarde dolari din investiţii în credite cu grad de risc ridicat şi băncile centrale din statele industrializate se străduiesc să menţină politica monetară în normalitate. Pierderile legate de criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat ar putea ajunge la 400 miliarde dolari, a declarat la Tokyo ministrul de finanţe german, Peer Steinbrueck, ceea ce explică într-o oarecare măsură de ce grupul G7 este hotărât să încerce să rezolve problemele sistemului. "Suntem hotărâţi să conlucrăm pentru a consolida stabilitatea financiară, pentru a limita impactul crizei financiare prin intermediul factorilor care au dus la această situaţie", arată un comunicat al miniştrilor de finanţe din cadrul grupului. Aceştia au propus să se ia în considerare concluziile unui raport publicat de Forumul pentru Stabilitate Financiară (FSF), o organizaţie înfiinţată cu zece ani în urmă pentru rezolvarea unei crize financiare în Asia. "Vom acţiona potrivit recomandărilor acelui raport", a anunţat G7. Tot ce s-a discutat în cadrul G7 rămâne în stadiu de proiect. Rămâne de văzut dacă aceste state îşi vor putea rezolva divergenţele în momentul în care se va trece la punerea în practică a intenţiilor.

DIVERGENŢE. Oficialii recunosc că Statele Unite nu sunt de acord cu Europa în legătură cu înăsprirea reglementărilor pieţei. Londra, de asemenea, preferă o abordare mai relaxată, care i-a permis să rămână un important centru financiar. Printre ideile subliniate de FSF în cadrul unui raport preliminar pentru G7, este şi nevoia de a îmbunătăţi cooperarea dintre supraveghetorii bancari, reprezentanţii băncilor centrale şi regulatorii financiari, la nivel naţional şi internaţional. În plus, aenţiile de rating trebuie să identifice şi să evalueze mai eficient riscurile legate de lichiditate, mai arată raportul FSF. De remarcat la întrunirea din Tokyo a fost gradul în care miniştrii de finanţe au trecut peste sau au ascuns tensiunile care existau între Europa şi Statele Unite cu câteva zile înainte de eveniment. Cu excepţia Marii Britanii, ideea Europei era că Statele Unite au declanşat criza actuală din pieţele financiare, însă a fost prea puţin timp pentru un răspuns organizat la nivel internaţional. "Criza a început în America, din gestionarea defectuasă a sistemului financiar american", a declarat un oficial european ce a preferat să îşi menţină anonimatul.

×
Subiecte în articol: magazin statele unite unite statele