x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Galaţi / Sindicatele cer activarea clauzei de salvgardare pe justiţie

Galaţi / Sindicatele cer activarea clauzei de salvgardare pe justiţie

de Ovidiu Ciutescu    |    23 Apr 2008   •   00:00
Galaţi / Sindicatele cer activarea clauzei de salvgardare pe justiţie

Sindicatul Solidaritatea din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi declanşează o campanie de proteste de două luni, timp în care va strînge semnături pentru a cere Comisiei Europene activarea clauzei de salvgardare pe justiţie.

Sindicatul Solidaritatea din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi declanşează o campanie de proteste de două luni, timp în care va strînge semnături pentru a cere Comisiei Europene activarea clauzei de salvgardare pe justiţie.

PROTESTE. Solidaritatea cere Parlamentului României elaborarea unei legi privind răspunderea magistraţilor pentru erorile comise. O parte dintre protestele programate de sindicate sunt îndreptate şi împotriva Ministerului Muncii şi a trei mari partide politice: PSD, PNL şi PD-L. Cea mai importantă componentă a protestelor ce vor fi declanşate în luna mai de sindicatul Solidaritatea de pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi o reprezintă cea îndreptată împotriva justiţiei. Începînd cu 1 mai, timp de două luni, Solidaritatea va strînge semnături de la gălăţeni, semnături care vor susţine două solicitări: prima adresată comisarului european pentru justiţie, Franco Frattini, căruia îi cere "să ia în calcul" activarea clauzei de salvgardare pe justiţie în cazul României, iar a doua adresată Parlamentului României, căruia îi cere emiterea unei legi care să reglementeze în detaliu răspunderea judecătorilor pentru erorile judiciare săvîşite în timpul actului de justiţie. "Ştiu că este un act antipatriotic, ştiu că România ne este dragă, că e chinuită, dar nu mai putem suporta această justiţie şi îi vom cere lui Franco Frattini să ia în calcul activarea clauzei de salvgardare pe justiţie. De asemenea, îi vom cere Parlamentului să dea o lege concretă de răspundere a magistraţilor pentru erorile judiciare. Vom plăti doi copii ai străzii dacă nu avem membri şi ei vor sta în faţa Tribunalului trei ore pe zi în zilele lucrătoare cu o masă, o pancartă şi cu aceste tabele să strângă astfel de semnături", a declarat, miercuri, preşedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.


STRATEGIE. Acţiunea de strţngere de semnături va debuta pe 1 mai cu un miting în faţa Palatului Justiţiei din Galaţi şi se va încheia tot cu un miting pe 1 iulie, de Ziua Magistratului. Sindicatul Solidaritatea a ales să-şi manifese astfel nemulţumirea faţă de justiţie, după ce două instanţe gălăţene au suspendat şi au declarat ilegală greva generală declanşată în combinat pe 14 aprilie de către organizată sindicală. În a doua zi de grevă, pe 15 aprilie, directorul de operaţiuni al combinatului AcelorMittal Galaţi, Hans Ludwig Rosenstock, a anunţat că protestul de masă a generat o situaţie critică în Uzina Cocso-Chimică şi, din cauza producţiei scăzute, există riscul producerii unei explozii de proporţii catastrofale şi/sau riscul opririi instalaţiilor, ceea ce ar duce implicit la închiderea societăţii. Cîteva ore mai târziu, Curtea de Apel Galaţi a suspendat greva din combinat, iar a doua zi, pe 16 aprilie, Tribunalul Galaţi a declarat ilegal acest protest în condiţiile în care pledoariile avocaţilor companiei s-au axat pe un discurs similar celui prezentat presei de top managementul ArcelorMittal Galaţi. "Pericolul de astăzi din combinat nu este mai mare decît cel de ieri, cum nu va fi mai mare decât cel de mâine. În toate zilele grevei a fost mai puţin pericol decît azi, ieri şi mâine. Judecătorii ar fi trebuit să vadă comunicatele oficiale, punctele de vedere ale persoanelor avizate şi să nu asculte de ţipetele lui Rosenstock", a mai spus Gheorghe Tiber. Liderul sindical susţine că seria de proteste anunţată acum de Solidaritatea vizează şi alte instituţii ale statului: "Pe opt mai, vom face o pichetare sau un miting în faţa Direcţiei de Muncă şi a Inspectoratului Teritorial de Muncă din Galaţi, care au o mare contribuţie în neregulile care sunt pe platforma siderurgică gălăţeană din punct de vedere al condiţiilor de muncă, al insecurităţii salariaţilor la locul de muncă". O săptămână mai tîrziu, protestele se vor muta la Bucureşti, la sediul Ministerului Muncii.

ACUZAŢII. Sindicatul Solidaritatea va protesta în perioada imediat următoare şi împotriva a trei partide politice: PSD, pe care îl consideră atizanul privatizării combinatului siderurgic de la Galaţi, PNL, căruia îi reproşează susţinerea politică acordată ministrului muncii, Paul Păcuraru, şi PD-L, căruia îi reproşează de asemenea faptul că tolerează un avocat corupt al companiei ArcelorMittal Galaţi. "Vom face o pichetare la PSD, care a vîndut combinatul şi i-a vândut pe oameni ca pe nişte animale. Vom merge şi la PNL, care îl susţine pe acest duşman al gălăţenilor şi al lucrătorilor din România care se cheamă Paul Păcuraru. Să-l dea afară! Vom face anticampanie PNL-ului pentru că susţine acest ciuruc acolo care îşi bate joc de clasa muncitoare. Apoi ne vom deplasa către PD-L, pentru faptul că tolerează gunoiul ăsta din avocatura gălăţeană, Mihai Boldea, care îşi permite să facă atîtea infracţiuni prin agenţia sa imobiliară. A deposedat oameni din România şi din afară de terenuri şi de case prin falsuri. Acest avocăţel este foarte bun la falsificări de documente. Împotriva acestui Mihai Boldea vom protesta la PD-L pentru tolerarea traficului de influenţă în detrimentul justiţiei, al dreptăţii şi acum în detrimentul lucrătorilor din combinat", a răbufnit Gheorghe Tiber. Conducerea sindicatului nu a stabilit ziua în care va avea loc pichetarea filialelor celor trei partide, însă a precizat că protestul va dura circa jumătate de oră în parte.

×
Subiecte în articol: magazin galaţi justitie solidaritatea