x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Gangsteri americani

Gangsteri americani

de Gabriela Boeriu    |    01 Feb 2008   •   00:00

SUA şi Lumea Nouă – singura eco­nomie prosperă după cel de-al doilea război mondial, au reprezentat mirajul celor dornici de afirmare, de parvenire rapidă sau cu dorinţă de putere. S-au născut legende şi s-au făcut filme, având la bază viaţa lor plină de violenţă şi bani. Au inspirat frică, dar şi respect, ei, gangsterii americani.

SUA şi Lumea Nouă – singura eco­nomie prosperă după cel de-al doilea război mondial, au reprezentat mirajul celor dornici de afirmare, de parvenire rapidă sau cu dorinţă de putere. S-au născut legende şi s-au făcut filme, având la bază viaţa lor plină de violenţă şi bani. Au inspirat frică, dar şi respect, ei, gangsterii americani.

 

LUCIANO ŞI LANSKY. “Lucky” L­u­cia­no a fost cel mai puternic gangster  al crimei organizate din America în anii 1930. “Lucky” Luciano s-a născut în 1897, în Lercardia Friddi, Sicilia, sub numele de botez de Salvatore Lu­cania. Oraşul era cunoscut pentru mi­nele cu minereu de sulf, fiind şi foarte aproape de cel mai mare oraş al Si­ciliei, Palermo. Luciano a devenit unul dintre cei mai notorii gangsteri din Statele Unite de pe întreg parcursul  secolului XX, transformând sindica­tul crimei organizate într-o imensă orga­ni­zaţie naţională bazată pe afaceri legale. A avut o influenţă imensă chiar şi din puşcărie  în perioada 1936-1945 şi după ce a fost deportat în Italia în 1946. Luciano a murit la data de 26 ia­nu­arie 1962, doborât de un atac de cord. Meyer Lansky a fost şi el un ma­re mafiot al anilor ’30. Era cunoscut ca fiind mâna dreaptă a lui “Lucky” Lu­ci­­a­no şi un lider desăvârşit. A făcut ave­­re prin spălare de bani şi construc­ţia de hoteluri şi cazinouri în Bahamas.
 

Al Capone

Cunoscut sub porecla de “Scarfa­ce” (Cicatrice), Al Capone a fost cel care a “guvernat” oraşul Chicago printr-o violenţă intrată în legendă. Alphonso Capone s-a născut în Broo­klin din părinţii emigranţi Ga­briel şi Teresina Capone. Contrar per­cepţiei pe care şi-au format-o oa­menii, familia nu a făcut parte din scenariul crimei la care el participa. A renunţat la şcoală când era în clasa a VI-a,  începându-şi viaţa de criminal sub protecţia gangsterului newyorkez Frankie Yale. Pe la începutul anilor ’20, după ce a venit în oraşul Chicago, a fost pus pe lista celor mai vânaţi mafioţi. Au existat câteva încercări de a-l asasina pe Capone dar nu a reuşit nimeni să-i pricinuiască vreo rană serioasă. În 1931 a fost acu­zat şi condamnat la 11 ani de închi­soa­re pentru evaziune fiscală iar la data de 25 ia­nuarie 1950 a murit de inimă.
 

Baby Face Nelson

“Baby Face” Nel­son s-a născut cu numele de  Lester M. Gillis la 6 de­cembrie 1908, în Chicago, Illinois. A fost unul dintre cei şapte copii ai unei familii de emigranţi belgieni, Jo­seph şi Mary Gi­llis. A început să hoi­nărească pe stră­­zile oraşului Chicago cu o bandă de gangsteri încă din perioada adolescenţei. Pe la vârsta de 14 ani era un hoţ de maşini desăvârşit, după care a început seria delictelor cu ade­vărat serioase. Baby Face Nelson este deosebit prin faptul că a omorât majoritatea agenţilor federali cu care s-a “ciocnit” la acea perioadă. La 27 noiembrie 1934, el a fost rănit grav într-o confruntare cu  agenţii FBI şi a murit.
 

Sam Giancana

Sam Giancana s-a născut în 1908, la Chicago, Illinois. Porecla “Momo” era un derivat de la  argoul “Mooney”, care însemna “nebun”. La vârsta de 10 ani a fost exmatriculat din şcoală şi a fost trimis la Şcoala reformată din St. Charles, dar s-a infiltrat în 1921 într-o bandă de ma­fioţi numită “numărul 42”. A fost în fruntea sindicatului din Chicago din 1957 până în 1966. Sam Giancana a fost arestat de peste 70 de ori pe durata întregii vieţi, dar a fost închis numai de două ori. După un exil în Me­xic, Giancana a fost asasinat la 19 iunie 1975, când a fost împuşcat în cap în subsolul casei sale din Oak Park, Illinois.
 

Bugsy Siegel

Bugsy Siegel a fost iniţiatorul  sin­dica­tului de crimă organizată şi jo­curi de noroc din Las Ve­gas. Năs­cut Benjamin Hy­men Sie­gelbaum, la 2 fe­bruarie 1906, în Brooklyn, New York, într-o familie săracă de evrei cu cinci co­pii, el şi-a început viaţa de pungaş de tânăr, cerând bani pentru a-i proteja pe hoţi pe vânzătorii din magazine. A primit porecla de “Bugsy”  datorită temperamentului dur, comportament care-l făcea de multe ori să pară nebun. Făcea echi­pă cu prietenul lui apropiat Meyer Lansky. Siegel a profitat de faptul că Nevada legalizase jocurile de no­roc în 1931 şi a construit  Flamingo Hotel. În 1991, viaţa tumultuoasă a lui Bugsy Siegel a făcut chiar şi su­biectul unui film al cărui rol a fost jucat de Warren Beatty.
 

John Dillinger

Este foarte cunoscut pentru faptul că a fost trădat de o “doamnă în ro­şu”. John Herbert Dillinger s-a năs­cut la 22 iunie 1903, în Oak Hill, Indianapollis, într-un cartier re­zidenţial. El a captat atenţia naţională  pentru o serie de jafuri violente pe care le-a comis în vestul şi în centrul Statelor Unite pe o perioadă de un an, din 1933 până în 1934. A fost închis, după care a scăpat de câteva ori şi dobo­rât de agenţii federali în 1934.
 

Dutch Schultz

Dutch Schultz, născut Arthur Fle­gen­­heimer, a devenit regele berii New York-ului şi unul dintre cei mai cu­nos­cuţi gangsteri din perioada de Pro­hibiţie. S-a născut în Bronx, la New York, în 1902 iar tatăl său a dispărut când Dutch avea 14 ani. Şi-a început viaţa de infractor cu furturi minore, vârsta de 17 ani consacrându-l către de­lic­te majore. A început să facă astfel contrabandă cu alcool şi a fost arestat în 1931, sub acuzaţia de evaziune fiscală. În octombrie 1931 a fost asasinat.

×
Subiecte în articol: magazin născut