x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Golful Arab/ Şomajul îi sperie pe şeici

Golful Arab/ Şomajul îi sperie pe şeici

de Ovidiu Ciutescu    |    02 Apr 2008   •   00:00
Golful Arab/  Şomajul îi sperie pe şeici
Guvernele monarhiilor bogate în petrol din Golful Arab nu au reuşit să îşi rezolve problemele legate de şomaj, în pofida unei creşteri economice impresionante datorată încasărilor record din petrol, relatează AFP.

PIAŢĂ DEFORMATĂ. Cea mai mare parte a ţărilor membre ale Cosiliului pentru Cooperare din Golf (CCG) au adoptat programe de formare a cetăţenilor lor pentru a-i integra pe piaţa muncii, însă sectorul privat depinde în continuare de mâna de lucru din strainătate. Confruntându-se cu incapacitate, cu lipsa calificării profesionale sau cu reticenţa cetăţenilor de a lucra în sectorul privat, guvernele rămân principalul angajator al autohtonilor, în cadrul CCG (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Oman şi Qatar). Un economist din Arabia Saudită, Ihsan Bu Hulaiga, a estimat că piaţa regională a muncii este deformată în special de deschiderea acesteia spre muncitorii străini. "Noi nu considerăm acest aspect ca fiind lipsit de importanţă" a spus Bu Hulaiga, făcând referire la fluxul migrator din regiune, unde străinii reprezintă aproximativ 40% din populaţia totală de 40 milioane locuitori. "Este inadmisibil", a adăugat Bu Hulaiga pentr AFP şi a scos în evidenţă faptul că autorităţile saudite au eliberat în 2007 un număr record de aproximativ 1,7 milioane de permise de muncă.

REPERE. Arabia Saudită, cel mai mare stat din cadrul CCG ca suprafaţă şi populaţie, are o populaţie stăină de circa 6,5 milioane străini din 24 milioane locuitori. În pofida bogaţiei regatului, şomajul a atins nivelul de 11% din mana de lucru naţională în 2007, în scădere cu 1% faţă de 2006, potrivit statisticilor oficiale. Pe parcursul vremii, sectorul public al CCG a angajat numărul maxim posibil de autohtoni în condiţii favorabile de securitate a muncii şi conform unui orar de lucru redus, a spusâ Bu Hulaiga. Dar, din moment ce sectorul privat este principalul ofertant de locuri de muncă, cea mai mare parte a monarhiilor au impus acestui sector un sistem de cote pentru autohtoni. Estimând că acest sistem contravine tuturor teoriilor economice, Bu Hulaiga subliniază faptul că soluţia constă în prezentarea forţei de muncă naţionale, necallificată şi numeroasă, într-o manieră mult mai atractivă pentru angajatori. Guvernele trebuie, între timp, să continue să integreze cetăţenii lor în sectorul privat prin salarii subvenţionate pentru a ajunge în aceeaşi etapă cu sectorul public, a adăugat Bu Hulaiga. Kuweitul aplică această formulă din 2003. Conducerea adaugă salariilor plătite de firmele private, indemnizaţii guvernamentale. Aproximativ 36.000 de cetăţeni ai Kuweitului s-au angajat în sectorul privat, a anunţat guvernul, deşi funcţiile publice absorb 79% din forţa de muncă naţională, estimată în jurul a 324.000, potrivit unui raport economic recent. Însă, un economist din Kuweit, Jassem Saadoun, consideră că jumătate din funcţionari reprezintă "un şomaj deghizat", chiar dacă rata şomajului a coborât oficial de la 7,1% în 2003 , la 5,3% în 2007. "Este o bombă cu efect întârziat. Guvernul nu va mai putea continua să îi angajeze", a spus Saadoun făcând referire la populaţia autohtonă a Kuweitului, care nu reprezintă decât 3,9% din angajaţii sectorului privat, într-un stat în care cetăţenii reprezintă mai puţin de o treime din cei 3,4 milioane de locuitori. EmirateleArabe Unite, una din cele mai bogate ţări arabe, în care rata şomajului ar trebui să fie cea mai scăzută din cadrul statelor membre CCG, aplică aceeaşi politică. În 2007, 2.037 autohtoni au fost angajaţă în sectorul privat, potrivit directorului programului de promovare a cetăţenilor, Azzah al-Sharhan. În Qatar, stat bogat în gaz natural, situat pe locul trei în lume din punctul de vedere al câştigurilor pe cap de locuitor, autohtonii reprezintă mai puţin de o treime din cei 900.000 de locuitori, nu ocupă decât 2% din locurile de muncă din sectorul privat, în schimbul unei taxe de 20% cerută de la guvern. În Bahrain, această taxă a coborât la 4% în 2007, faţă de 15% în 2005, pentru o mână de lucru de 120.000 persoane, în timp ce în Oman 25% din mâna de lucru naţională este în şomaj, potrivit ultimelor statistici oficiale publicate în 2004.

×
Subiecte în articol: magazin sectorul privat