x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Greva poliţiştilor / Vrem condiţii de muncă şi de viaţă mai bune

Greva poliţiştilor / Vrem condiţii de muncă şi de viaţă mai bune

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Apr 2008   •   00:00

În jur de 4.000 de poliţişti şi personal contractual din Ministerul de Interne protestează, la această oră, în Piaţa Revoluţiei din Capitală, alături de sindialişti europeni, cerînd condiţii mai bune de muncă, asigurări de viaţă şi sprijin din partea statului pentru ei şi familiile lor.

În jur de 4.000 de poliţişti şi personal contractual din Ministerul de Interne protestează, la această oră, în Piaţa Revoluţiei din Capitală, alături de sindialişti europeni, cerînd condiţii mai bune de muncă, asigurări de viaţă şi sprijin din partea statului pentru ei şi familiile lor.


ÎNGRIJORARE. Protestul organizat de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual este sprijinit de Federaţia Europeană a Poliţiştilor, Eurocop. Vicepreşedintele Eurocop, Jan Schonkeren a spus, la deschiderea protestului, că Federaţia Europeană îi sprijină pe ofiţerii de poliţie din România şi a cerut Guvernului romîn să îmbunătăţească raporturile de serviciu ale ofiţerilor de poliţie: "Sîntem îngrijoraţi în ceea ce priveşte situaţia dificilă a poliţiştilor şi a familiilor lor, în cazul unei răniri serioase la locul de muncă. Nu există un sistem de asigurare, care să furnizeze competenţe economice în urma unui accident serios, sau chiar mortal, la locul de muncă". Liderul sindical european a salutat decizia autorităţilor romîne de a recunoaşte sindicatul poliţiştilor, dar a precizat că nu există, încă, o legislaţie în acest sens şi că relaţia cu ministerul este foarte greoaie. Schonkeren a mai spus că poliţiştii sînt o categorie specială de funcţionari, care se află în prima linie şi luptă împotriva crimei organizate, a corupţiei şi, din această cauză, trebuie să aibă condiţii bune de lucru, pentru a-şi putea îndeplini sarcinile. Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a spus că poliţiştii din România trebuie să aibă acelaşi regim ca orice poliţist din Europa şi, deşi MIRA a acceptat negocierile cu sindicatul, acest lucru nu este suficient pentru că, pînă în prezent, nu există rezultate. Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Liviu Butunoi, a precizat că, de la înfiinţarea sindicatului, în urmă cu trei ani, acesta a încercat să obţină drepturi ale poliţiştilor pe toate căile legale. Mitingul de duminică este ultima formă de protest la care au apelat, în urma refuzului MIRA de a negocia cu sindicatul.

 

DOLEANŢE. La mitingul poliţiştilor participă sindicalişti din Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Spania şi Slovacia. În jurul orei 12.00, protestatarii vor pleca în marş către sediul Guvernului, pe traseul Magheru - Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei - Aviatorilor. Sindicaliştii au transmis, în urmă cu cîteva zile, că vor ca toate drepturile lor să fie introduse în Statutul Polişistului şi să nu mai fie reglementate prin acte normative separate. Protestatarii mai cer reglementarea cazurilor de suspendare sau de încetare a raporturilor de serviciu şi suportarea, de către unitate, a costului pentru asistenţa juridică a poliţistului, pentru fapte săvîrşite în timpul serviciului. O altă revendicare a personalului MIRA este acordarea unui sprijin pentru cumpărarea de locuinţă personală, avînd în vedere că poliţiştii stau, pe perioada exercitării meseriei, în locuinţe de serviciu, iar la pensie rămîn fără casă. Poliţiştii mai cer reglementarea dreptului lor de a se organiza în sindicate şi toate libertăţile care recurg din această asociere. În acelaşi timp, prin abrogarea legii cadrelor militare şi a personalului civil din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, poliţiştii cer stabilirea coeficienţilor de ierarhizare a agenţilor şi acordarea sporului de fidelitate şi a primei de concediu pentru angajaţi. Sindicaliştii mai cer o suplimentare a bugetului MIRA pentru materiale de protecţie, birotică sau carburant şi fonduri pentru medicamente şi a asistenţă medicală. Potrivit lui Butunoi, din cauza condiţiilor grele de muncă, 600 de polţişti au plecat din domeniu, de la începutul anului. Mai mult, cîteva mii de poliţişti s-au pensionat pe caz de boală în ultimii ani, iar peste 700 au murit în ultimii şapte ani. De asemenea, în 2007, au fost ultragiaţi aproape 800 de poliţişti, din care doi au murit.

 

×
Subiecte în articol: magazin politistilor