x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Guralivul din Ghencea

Guralivul din Ghencea

de Horatiu Sima    |    04 Ian 2008   •   00:00
Guralivul din Ghencea

In 2007, anul Cocoşului după zodiacul chinezesc, scandalurile provocate de Gigi Becali s-au ţinut lanţ

Luna păcălelilor nu s-a dezminţit nici in anul trecut, credeau suporterii Stelei. Căci, dacă il intrebai pe vreunul dintre ei de un posibil divorţ intre Mihai Stoica şi Gigi Becali ţi-ar fi ris in nas, dovadă a faptului ca totul părea in regulă la suprafaţă. La finalul lunii aprilie, preşedintele executiv Mihai Stoica a surprins pe toată lumea atunci cind a anunţat că demisionează din funcţia de manager general al Stelei, fără a preciza motivele care l-au detreminat să ia această decizie.


INTERPRETĂRI. Reţinut in declaraţii la inceput, patronul Gigi Becali a susţinut că Stoica a fost demis, şi nu şi-a dat demisia, deoarece a făcut o faptă care l-a pus in pericol pe el şi pe familia lui, fără a mai da alte explicaţii suplimentare, dar lăsind loc la destule interpretări. Se vorbea atunci prin presă de sume extrem de mari de bani pe care fostul manager general le-ar fi luat drept comision la transferurile unora dintre fotbaliştii pe care ii adusese la Steaua, comisioane incasate de o firmă căpuşă infiinţată in Cipru tocmai in acest scop.Ulterior cei doi combatanţi au scos la iveală artileria grea şi s-au mitraliat din toate poziţiile.


CROŞEE. Prima rundă a galei de box dintre cei doi a avut loc intro emisiune televizată, după ce Steaua a remizat pe terenul lui CFR Cluj, scor 0-0. La finalul acelui joc, Becali l-a acuzat pe Gheorghe Hagi că nu l-a folosit pe Mirel Rădoi in postura de fundaş central şi din această cauză s-a accidentat grav Mihăiţă Pleşan, iar Dorin Goian a fost eliminat, ameninţăndu-l public pe antrenorul de atunci al Stelei că il va demite in cazul in care Mirel Rădoi va mai evolua ca mijlocaş la inchidere. Aflat in studio, Mihai Stoica a intervenit acuzăndu-l in termeni duri pe Becali, spunănd despre el nu ştie să se comporte cu un "mare stelist ca Hagi" şi a evocat un episod petrecut in perioada in care el şi Olăroiu erau la Steaua. "Gigi Becali are nevoie de un măscărici la Steaua ca să ii dicteze echipa. Eu şi acum mai am bileţelele pe care i le dădea lui Olăroiu in care scria echipa. Aveau şi mici greşeli de ortografie. Le păstrez chiar dacă a scris Ochiroşii in două cuvinte", a spus atunci Stoica.


AMENINŢĂRI. A doua rundă a avut loc atunci cind Gigi Becali l-a ameninţat că ii va lua un teren in Pipera,in valoare de 200000 de euro, pe care i-l donase, fapt ce l-a determinat pe Stoica să ii facă o vizită pentru a ingropa securea războiului. Apele s-au liniştit, insă nu pentru foarte mult timp. Repriza a treia a meciului s-a petrecut după intilnirea directă dintre cei doi, la meciul dintre Unirea Urziceni şi Steaua, incheiat cu victoria ialomiţenilor, Stoica şi Becali s-au contrat din nou, tot in cadrul unei emisiuni televizate. Finanţatorul din Ghencea a lăsat să se inţeleagă că ii va aplica o corecţie fizică fostului său angajat in cazul in care acesta nu incetează cu ironiile la adresa sa. Ulterior, Becali l-a catalogat pe Stoica drept "cea mai mare jigodie de om pe care am intălnit-o in viaţa mea".


IUNIE.
Impresarul Dumitru Tudor a declarat că are probe că preşedintele executiv al Stelei, Valeriu Argăseală, a fost corupt in timpul carierei de arbitru asistent. Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, l-a atacat şi el pe Dumitru Tudor, şi a cerut să ii fie retrasă licenţa de impresar. "Păi, voi vă luaţi după Tudor? Ce să vă spună el? Pe Tudor să-l intrebaţi căt leuştean se bagă in ciorbă", a spus patronul roş-albaştrilor, referindu-se la porecla impresarului Dumitru Tudor, căruia apropiaţii ii spun "Ciorbă". Comisia de Disciplină a FRF l-a sancţionat pe Tudor şi a dictat o amendă de 100.000 de lei şi o suspendare de 6 luni in urma declaraţiilor făcute la adresa lui Argăseală. Ulterior, cele două părţi s-au impăcat după ce impresarul şi-a cerut scuze, iar Comisia de Apel a anulat amenda şi suspendare după ce oficialul stelist şi-a retras plăngerea.


IULIE. Scandalul dintre Gigi Becali şi suporteri a izbucnit la finalul partidei Dinamo-CFR Cluj, scor 1-0, din finalul campionatului trecut, meci in urma căruia Steaua şi-a asigurat prezenţa in Liga Campionilor după ce a urcat pe locul 2. In semn de mulţumire pentru victorie, Becali a purtat la găt un fular al lui Dinamo şi a strigat din tribună scandările galeriei roş-albilor, gesturi inacceptabile in opinia suporterilor. La următorul meci al Stelei, fanii s-au dezlănţuit impotriva lui Becali, injurăndu-l şi cerăndu-i să plece din Ghencea.


FANI. Considerind ca forţele de ordine aflate pe stadion nu ii pun la punct suficient pe suporteri, Becali a luat hotărirea să se debaraseze de serviciile firmei şi a apelat la alta, BGS, care s-a purtat mult mai tranşant cu suporterii, spre nemulţumirea accentuată a acestora. Războiul a continuat pănă la sosirea lui Hagi la Steaua, care le-a cerut fanilor să nu il mai injure pe patron şi să incurajeze echipa, lucruri care s-au şi intămplat. Starea de tensiune s-a reinstalat după ce Becali l-a forţat pe Hagi să plece de la Steaua, umilindu-l in public. In perioada in care echipa a fost pregătită de Massimo Pedrazzini, fanii l-au injurat pe Becali la fiecare meci. Numirea lui Lăcătuş pe banca tehnică a Stelei a avut darul de a-i calma pe suporteri, injurăturile la adresa finanţatorului auzindu-se din ce in ce mai rar, cu preponderenţă la meciurile pe care Steaua nu a reuşit să le căştige.


AUGUST. Scandalul dintre Gigi Becali şi impresarul Ana Maria Prodan a inceput in luna august, după ce atacantul Stelei, Nicolae Dică, a semnat un contract de reprezentare cu aceasta din urmă. "Ana Maria e şi ea impresar? Lăsaţi-mă cu asta! Cănd mai venea pe aici, mai făceam căte o glumă, dar nu o luam in serios. Dică e nebun. Nu ştiu cum de a semnat cu asta. Am vrut să vorbesc cu el şi să il intreb ", a spus Becali. După impăcarea dintre Gigi Becali şi verii săi, Victor şi Ioan Becali, Dică a dorit să rupă contractul cu Prodan pentru a fi reprezentat de firma celor doi, dar aceasta l-a ameninţat că il dă in judecată şi ii cere despăgubiri financiare de 500000 de euro. "Ce să facă paraşuta aia? Să il dea in judecată!", a fost răspunsul patronului roş-albaştrilor.


DICĂ. Ultimul episod al acestui scandal s-a consumat inaintea meciului Arsenal-Steaua, din Liga Campionilor, cănd agentul Dumitru Tudor, care a fost mandatat de firma Anei Maria Prodan să negocieze ofertele venite pentru Dică, a susţinut că are o propunere de transfer pentru decarul roş-albaştrilor de la gruparea engleză Middlesbrough, dar că tranzacţia are şanse mici de reuşită din pricina lui Gigi Becali, care ţine ca aceasta să fie făcută de vărul său, Ioan Becali.


SEPTEMBRIE.
Numit antrenor al Stelei in luna iunie, după plecarea lui Cosmin Olăroiu la Al-Hilal, Gheorghe Hagi nu a rezistat pe banca roş-albaştrilor decăt trei luni. Prezentat la 25 iunie intr-o conferinţă de presă la care a participat un număr record de ziarişti, Hagi şi-a anunţat demisia la 20 septembrie. Hagi a demisionat după ce Gigi Becali şi-a manifestat public nemulţumirea faţă de deciziile lui in mai multe rănduri. Conflictul dintre cei doi are rădăcini mai vechi.


URĂ. In urmă cu cinci ani, clubul din Ghencea a fost zdruncinat de confruntări violente intre Gigi Becali şi Gică Hagi. "Regele", care era susţinut puternic de fraţii Ioan şi Victor Becali , l-a acuzat virulent pe vărul Gigi că, ajutat de Victor Piţurcă şi Viorel Păunescu, vrea să pună măna gratis pe clubul Steaua. In acest conflict a intrat şi şeful LPF, Dumitru Dragomir, care a spus despre Gică Hagi că este un "oligofren", fostul fotbalist declarănd, la răndul lui, că "Dragomir este cancerul fotbalului romănesc".


REMEMBER. Iată momentele fierbinţi ale conflictului, 29 martie 2002 : „După alegerea lui Viorel Păunescu in funcţia de preşedinte au inceput abuzurile. Iar Gigi vine şi spune că sunt banii lui şi că face ce vrea. Obiectivul lor nu e acela de a face performanţă, ci de a cumpăra Steaua. Viitorul Stelei e in pericol", avertiza atunci Gică Hagi. In replică, in aceiaşi zi, Gigi Becali declara: „El are ce are cu mine, cu banii mei. Nici nu-l doare aşa tare sufletul de Steaua!". „Dumnezeu i-a dat talent. Eu m-am descurcat singur. El va rămăne veşnic in istoria fotbalului. Dar să ne lase in pace! El e omul trecutului, eu sunt prezentul. Să vină el să comande pe banii mei? Nu-i permit! Mi-a zis de Dumnezeu... Păi, dacă ar fi să ne judece, ar fi vai de capul lui ! La el au rămas doar cuvintele . Este bun de la brău in jos. Are geniu la picioare, adică".La două săptămăni după declaraţiile lui Gigi, pe 15 aprilie 2002, a ieşit la rampă şi Hagi: „Vor să dea tunul cel mare. Păunescu, Gigi şi Piţurcă vor să pună măna pe o mină de aur". „ Hagi este un analfabet, o zdreanţă şi o jigodie! Un tămpit, un dobitoc cu mintea ingustă, purtat ca un căţeluş in lesă de cei care-l conduc".

ACTUALITATE. Primul eveniment a avut loc la meciul cu Ceahlăul Piatra Neamţ, cănd Gigi Becali a fost nemulţumit de titularizarea lui Gabriel Boştină şi a plecat de la stadion in minutul 12 al partidei. Al doilea episod s-a petrecut la finalul partidei cu CFR Cluj, scor 0-0, finanţatorul fiind nemulţumit de faptul că antrenorul l-a folosit pe Mirel Rădoi in linia de mijloc şi nu pe postul de fundaş central. Ultimul atac al lui Becali asupra lui Gheorghe Hagi a avut loc după meciul cu Rapid, din etapa a 7-a a Ligii I, scor 0-0, Becali fiind nemulţumit de faptul că Zaharia şi Golanski au jucat titulari. "Astăzi este o zi tristă, de care o să-mi aduc aminte. Este tristă nu pentru că plec eu acum, ci pentru că omul pe care l-am adus in Ghencea a făcut totul să mă gonească. S-a petrecut prin '87. Eu l-am adus aici şi uite ce s-a intămplat", spunea Hagi la conferinţa de presă in care işi anunţa demisia. După primul meci, 1-2, la Slavia Praga, fostul număr zece din Ghencea a părăsit echipa.


RUPTURA. Ulterior, Hagi a anunţat că nu vrea să mai fie naşul lui Gigi Becali, după ce acesta l-a determinat să demisioneze din funcţie. De asemenea, Hagi a mai acuzat că "Becali este cel care duce Steaua la rugină" şi că debarcarea sa de la Steaua a fost premeditată. "Incep să plăng acum că nu il mai am pe Hagi naş. E frustrat că nu a reuşit ca antrenor", a fost răspunsul lui Becali, care a declarat de căte ori a avut ocazia că işi reproşează numirea lui Hagi.


OCTOMBRIE."Hagi, să ştii că Becali te-a crescut el pe tine .Nu să vină aici şi să facă scenarii, să vorbească de mine nişte vorbe demne de un escroc de talie internaţională. Să vedeţi cine este Becali,un om care foloseşte oamenii nu dă 90 de milioane imrpumut la prieteni fără nici un act, fără nimic!„ , a declarat patronul Stelei . Patronul Stelei a fost foarte acid la adresa lui Gică, declarănd că nu are caracter şi că este vagabont." Hagi este un rege vagabond. Are caracter zero. El, in viaţa lui nu va avea un prieten ca mine.Nu sunt nebun să cred că lumea mă va iubi mai mult decit pe el.Dacă eu, in relaţia cu Hagi am greşit cu ceva, să-mi dea Dumnezeu cel mai mare rău", afirma el la o emisiune televizată.


GHEARĂ. Scandalurile cu toată lumea par a fi elementul in care se simte cel mai bine Gigi Becali. Acolo unde este un pic de sămănţă de scandal apare şi el şi, paradoxal, chiar are ultimul cuvănt. De cele mai multe ori, adversarii preferă să părăsească lupta, lăsăndu-l in plata Domnului pe cel care ii măscăreşte pe toţi, fără nici un discernămănt şi fără nici o teamă de Dumnezeu, la care face atitea referiri.Doar de 3 ori i s-a infundat, o dată intr-o confruntare televizată avăndu-l ca adversar pe temutul Nicu Gheară, aflat atunci in Spania, care l-a redus imediat la tăcere pe guralivul preşedinte al Stelei, care mai avea niţel şi lua poziţia de drepţi.


FERMITATE. A doua oară a fost pus la podea de către politicianul Cozmin Guşă, dar cel care l-a desfiinţat, pur şi simplu pe Gigi Becali a fost colegul nostru a fost facut scrumbie de catre colegul Răzvan Boanchiş. In faţa unui om care nu i-a admis mojicia, "latrifundiarul" a replicat rar şi infantil, invelindu-se cu acelaşi răs fad cu care-şi maschează neta inferioritate. Ziaristul Răzvan Ioan Boanchiş i-a reproşat lui Gigi Becali că in urmă cu ceva timp, intr-o discuţie telefonică, patronul Stelei l-a "gradulat" cu injurătura "ii tai ţăţa mă-tii de la care ai supt". Cum Gigi Becali a replicat, Răzvan a găsit de cuviinţă să facă ordine:"Eşti un ucigaş de cuvinte, care latră in slujba Crucii şi a neamului romănesc".


HALICINANTUL DIALOG

  • GIGI BECALI: "Boschetarule, in viaţa mea nu am spus asa ceva!"
  • RĂZVAN IOAN BOANCHIŞ: "Mi-ai spus acest lucru la telefon. Te rog să recunoşti! Imi dau cuvăntul de onoare că mi-ai spus aceste cuvinte la telefon, mă jur la Biserică, mi le-ai spus prin `98".
  • GB: "N-am spus niciodată aşa ceva. Domnule, am o rugăminte. Eu am dat telefon să stau de vorba cu domnul Păunescu".
  • RIB: "Păi, stai puţin! Stai de vorbă toată ziua despre Biserică şi dezbraci de sensuri cuvintele, eşti un ucigaş de cuvinte, care latră in slujba Crucii şi a neamului romănesc. Depersonalizezi aceste cuvinte pentru care au murit oameni. Pentru Cruce şi pentru neamul romănesc au murit oameni şi vii tu să le dezbraci de sensuri. Răzi, pentru că nu ai argumente".
  • GB: "Auzi? Ce ai băut inainte de emisiune?".
  • RIB: "Auzi, bă? Să iţi spun ceva. Din băutură te mai trezeţti. Dar din prostie, ticăloşie şi hoţie nu te mai trezeşti niciodată. Eu, dacă beau o sticlă de vin, la două, trei seri, cu prietenii mei, nu mă duc ca tine să ii stric nunta lui Dică, nu merg să distrug un Revelion in Poiana Braşov, imi văd de treaba mea. Nu mai vorbi tu de beţie, pentru că ai şi zis că nu poţi să bei mai mult de un pahar cu vin. Chiar aşa, jigneşti pe toată lumea? Iarăşi răzi, pentru că nu ai argumente?".
  • GB: "Băi, nu ţi-am zis..."
  • RIB: "Ba da, aşa mi-ai zis: iţi tai ţăţa mă-tii. Să iţi fie ruşine că ai şi tu o mamă. Eu ţi-am zis injură-mă pe mine, dar las-o pe mama in pace. Să-ţi fie ruşine, analfabetule! Vorbeşti despre religie. Iţi permiţi tu să discuţi despre teologie? Pănă să ajungi la teologie, ia-o cu limba romăna, că eşti analfabet. Incepi cu . Vezi că sunt personaje mult mai complexe in cartea asta decăt tine. Să iţi fie ruşine!".
  • GB: "Boschetarule!"
  • RIB: "Zi, Gigi, beţivule, care te imbeţi pe la nunţi! Asta jigneste pe toată lumea. Ai citit căt am citit eu?".
  • GB: "Domnu Boanchiş... Băi, Boanchiş! Gata, am făcut pace cu tine".
  • RIB: "Gata, am făcut. Vine măine Fane să mă bată? (n.r. - Fane bodyguardul lui Becali)".
  • GB: "Nu, scuză-mă!"
  • RIB: "Şi eu te rog să mă scuzi, dar tu ai inceput. Auzi, băi Gigi, dacă eu sunt boschetar, mai dai o sută de mii de euro să te invăţăm engleza? Să iţi dau prima lecţie azi, pe gratis. I am clever, you are stupid. Somn uşor, Gigi! Vorbeşte cu amărăştenii, cu sinistraţii, galeria ai pierdut-o, să vedem cine te mai votează. Pa! Culcă-te, Gigi!".
  • GB: "Bine, boschetarule!".
  • RIB: "Hai pa, analfabetule, sectantule, ignorantule, obscurantistule! Vezi? Cuvintele-s la mine. Pune-i pe atărnătorii de la palat să te mai inveţe".
  • GB: "Boschetarule!".
  • RIB: "Hai, mai ştii alt cuvănt? Incă unul, Gigi!".
  • GB: "Alcoolistule! Na, ca mai ştiu şi incă unul".


ZIARISTUL."Dacă m-aş pune, dar mi-e imposibil, la mintea acestei vietăţi fertilizate cu misticism, i-aş aminti ce ii spunea Victor Piţurcă, in urmă cu nişte ani: "Bă, ar trebui să ne mulţumeşti că te lăsam să bagi bani la Steaua". Poate că am greşit luăndu-mă cu el, dar ştiam că pe mine mă apără cuvintele, in vreme ce hectarele lui de pămănt nu-i pot acoperi prostia".
Răzvan Ioan Boanchiş are 38 de ani, este licenţiat in Drept, autor al cărţilor "Joia cărnii", "Fascinaţia", "Portocaliu", "Departe de Eritreea" şi "Sictir, bagabonţilor".


CONFLICTUL. "Victor Piţurcă şi Viorel Păunescu făcusera greşeala de a-l aduce la Steaua. La urma-urmei, asta n-ar fi treaba mea. La vreo lună de la venirea lui, Duckadam şi-a scos la licitaţie mănuşile cu care apărase la Sevilla. Am scris atunci că este o ruşine pentru Steaua, că ar fi normal ca aceste mărturii ale căştigării CCE să stea in vitrina Stelei. Marele finanţator - "finansor", cum ştia el să pronunţe in acea vreme - m-a sunat şi a inceput să mă injure. Fără aperitiv. Direct, asa cum procedează de obicei. Printre invectivele şi interjecţiile lui, am reuşit să strecor rugămintea să nu mă mai injure de mama. Simţind că asta mă irita, imbogiţitul isteric mi-a adresat, de şapte-opt ori, o injurătură pe care nu o s-o uit niciodata: "Ii tai ţăţa mă-tii de la care ai supt!". In emisiunea televizată, nu mai recunoştea. I-am propus să mergem să ne jurăm la Biserică, fiind singura instituţie in care se laudă ca ar crede. Cum adevarul era de partea mea, a dat inapoi. Dacă miza ar fi fost mai mare, una financiară, pentru că doar de bani ii pasă, ar fi jurat strămb şi in biserică, staţi liniştiţi!".

×