x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Haaretz - Cimitirele din Romănia, sursă de dispute intre organizaţiile evreieşti

Haaretz - Cimitirele din Romănia, sursă de dispute intre organizaţiile evreieşti

de Jurnalul National    |    30 Noi 2007   •   00:00

Activiştii evrei ultraortodocşi şi grupurile antisemite romăneşti işi unesc eforturile pentru a prelua controlul cimitirelor evreieşti din Romănia, afirmă liderii comunităţii evreieşti din Romănia, citaţi de cotidianul Haaretz in ediţia electronică de vineri.




 Activiştii evrei ultraortodocşi şi grupurile antisemite romăneşti işi unesc eforturile pentru a prelua controlul cimitirelor evreieşti din Romănia, afirmă liderii comunităţii evreieşti din Romănia, citaţi de cotidianul Haaretz in ediţia electronică de vineri.

Potrivit acestora, "grupurile evreieşti ultraortodoxe, precum secta antisionistă Satmar", ai cărei membri sunt originari din Romănia, cooperează cu senatorul Corneliu Vadim Tudor in vederea obţinerii de profituri de pe urma celor 804 de cimitire evereieşti din Romănia.

In baza unui decret guvernamental adoptat in 2002, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Romănia (FCER) este custodele şi proprietarul acestor cimitire. Federaţia susţine că multe dintre cimitire includ zone mari unde nu au fost făcute inhumări şi care sunt compuse din loturi de teren plătite in avans, care nu au fost folosite insă niciodată.

Potrivit liderilor federaţiei, circa 700 de cimitire sunt amplasate in oraşe care nu mai au populaţie evreiească, astfel că aceste terenuri ar putea fi văndute, primele astfel de indicii privind "preluarea" lor apărănd incă din 2004.

In acel an, omul de afaceri evreu David Kahan, preşedinte al Asociaţiei Evreilor Romăno-Americani şi al altor două organizaţii similare, a inceput să publice mesaje in ziarele locale, acuzăndu-i pe liderii comunităţii evreieşti din Romănia că instrăinează terenuri care aparţin cimitirelor evreieşti. Haaretz precizează că acuzaţiile au fost respinse.

"De fiecare dată cănd ne atingeam de o porţiune dintr-un cimitir, nu o făceam inainte de a ne consulta cu reputaţi rabini din Israel, precum rabinul Mordechai Eliyahu", a declarat rabinul-şef al Romăniei şi fost membru al Knessetului, Menachem Cohen. "Toate lucrările din cimitire s-au desfăşurat sub stricta supraveghere a echipelor de rabini ultraortodocşi din Israel", a adăugat el.

Cohen a recunoscut că au fost văndute terenuri din fostul teritoriu al cimitirelor, dar a precizat că toate profiturile au intrat intr-un cont colectiv deschis pentru plata serviciilor de intreţinere a mormintelor, renovarea sinagogilor şi asigurarea de servicii medicale bătrănilor evrei.

Liderii comunităţii evreieşti din Romănia susţin că organizaţiile conduse de David Kahan sunt fictive şi il acuză pe acesta că il susţine pe Corneliu Vadim Tudor, cunoscut pentru punctele de vedere naţionaliste şi antisemite şi pentru negarea Holocaustului. In 2004, Vadim Tudor a denunţat drept nepotrivite unele declaraţii antisemite anterioare şi a recunoscut că Holocaustul a avut loc. El a susţinut o lege care să pună capăt controlului comunităţii evreieşti asupra cimitirelor, precizează Haaretz.

Un articol publicat recent de cotidianul israelian Maariv dezvăluia că liderii comunităţii evreieşti din Romănia sunt implicaţi in tranzacţii imobiliare cu terenuri aparţinănd cimitirelor evreieşti aflate, conform legii, in grija FCER. Aurel Vainer, liderul FCER, susţine că informaţiile vehiculate in articolul nu sunt adevărate şi că se inscriu in campania demarată de Kahan pentru influenţarea opiniei publice.

Kahan acuză FCER că a preluat controlul cimitirelor evreieşti pe care le-a transformat intr-o sursă de profit. Omul de afaceri evreu a confirmat că membrii Satmar sunt implicaţi in eforturi de modificare a legii care vizează cimitirele evreieşti "pentru că lor le pasă cu adevărat de morminte şi de strămoşii lor care sunt ingropaţi acolo".
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin romania evreieşti evreie