x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Harry Potter s-a nascut la o cafea

Harry Potter s-a nascut la o cafea

de Sebastian S. Eduard    |    Miruna Nicolae    |    25 Noi 2005   •   00:00
Harry Potter s-a nascut la o cafea
MAGAZIN
Ultimul volum al aventurilor ucenicului vrajitor se lanseaza si in Romania

Inceputul lui Harry Potter a fost plin de incertitudini si de semne de intrebare. Intre timp, cartea a fost tradusa in 62 de limbi, inclusiv hindi, sinhala si zulu, a fost vanduta in 200 de tari si in peste 300 de milioane de copii. Dupa carti si filme, Potter a devenit un brand, iar autoarea este mai bogata decat regina Angliei.

CARTI. Fara slujba, fara bani, autoarea scria despre Harry Potter intr-o cafenea din Edinburg. Numele personajului nu a fost ales la intamplare, a fost inspirat de numele prietenului surorii ei. Prima iesire la rampa a fost facuta cu "Harry Potter si Piatra Filozofala". Desi a fost cartea de debut, a fost declarata in scurt timp un bestseller. Au urmat volumele: "Harry Potter si Camera Secretelor", "Harry Potter si Pocalul de Foc", "Harry Potter si Ordinul Phoenix" si "Harry Potter si Prizionerul de le Azkaban", pe care i-a dedicat-o fiicei sale.

FILME. Ca succesul sa fie garantat si prelungit au aparut si ecranizarile cartilor. "Cel ales" sa conduca vrajitorii in devenire de la Hogwarts este actorul Daniel Radcliffe. Prima ecranizare a fost facuta dupa cartea "Harry Potter si Piatra Filozofala". Au urmat ecranizarile celorlalte doua volume. Actorii au crescut, s-au indragostit, s-au schimbat si treptat s-a schimbat si targetul. Cel de-al patrulea film, "Harry Potter si Pocalul de Foc", a avut premiera mondiala la Londra, la 6 noiembrie, iar in Romania va veni la 2 decembrie. Noul film Harry Potter, se spune, este mult mai infricosator si tocmai de aceea se adreseaza numai copiilor de peste 12 ani. Urmatorul film va fi ecranizarea cartii: "Harry Potter si Ordinul Phoenix" si va fi lansat in 2007.

"Din deceniul 1960-1970, de la muzica Beatles, nici un alt fenomen nu a dominat in asemenea masura cultura pop, ca romanele Harry Potter. Povestea tanarului vrajitor de la Hogwarts, nu numai ca este prima pe lista bestseller-urilor pentru copii, dar a reusit sa surclaseze si romanele pentru adulti"
Reading Today, 2000

Recorduri doborate


In februarie 2004, revista Forbes a estimat averea lui J.K Rowling la 576 de milioane de lire, detronand-o pe regina Angliei, fiind pe locul 620 in topul celor mai bogati oameni din lume. "Harry Potter si Printul Semipur" s-a vandut in 24 de ore de la lansare in 6,9 milioane de copii. Nici in cazul filmelor cifrele nu sunt mici. Majoritatea au avut incasari de peste 500 de milioane de dolari, "Harry Potter si Piatra Filozofala" ajungand la 974 de milioane de dolari, pe locul trei in clasamentul celor mai vizionate filme din toate timpurile, dupa "Titanic" si "Stapanul Inelelor: Intoarcerea regelui".

Lansarea romaneasca


Primul volum din serie a aparut in Romania la sfarsitul anului 2000 si, de atunci, au aparut toate cele cinci volume din serie, care s-au vandut intr-un total de peste 260.000 de exemplare. Ultimul volum din serie, "Harry Potter si Printul Semipur" se va lansa sambata in Romania, la Editura Egmont, cea care are drepturile si pentru celelalte carti din serie. Lansarea va avea loc la Carrefour Orhideea, la ora 22:00. Volumul va avea 600 de pagini. Traducerea cartii este realizata de catre Ioana Iepureanu, cea care a tradus in limba romana toate volumele seriei Harry Potter. La festivitate se vor afla si cei 20 de castigatori ai concursului Harry Potter, alesi din cele peste 13.000 de participanti.
×
Subiecte în articol: harry potter harry potter