x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Hatshepsut

Hatshepsut

de Adriana V. Paduraru    |    18 Apr 2008   •   00:00

Regina pierdută a Egiptului

DISCOVERY/Secretele reginei pierdute a egiptului/Documentar/Duminică 12:00
Dezvăluind cea mai importantă descoperire realizată în Valea Regilor din Egipt, după identificarea faraonului Tutan­kamon, documentarul “Secre­te­le reginei pierdute a Egiptului” prezintă dovezi arheologice, criminaliste şi ştiinţifice, care identifică o mumie veche de 3.500 de ani ca fiind Hatshepsut, regina care a domnit în Egipt ca faraon.


CERCETĂRI. Investigaţia doctorului Zahi Hawass, secretarul general în cadrul Consiliului Suprem pentru Antichităţi al Egiptului, şi a echipei sale îi conduce prin uriaşele cripte subterane din Egipt şi pînă în profunzimile Muzeului din Cairo. Echipa îşi concentrează căută­ri­le asupra a numai patru mumii, pentru a o identifica pe Hat­shep­sut. Tomografiile compu­terizate le permit cercetătorilor să stabilească legăturile dintre trăsăturile fizice ale celor patru mumii şi cele ale rudelor cunoscute ale lui Hat­shepsut.

Căută­rile se concentrează acum asu­pra a numai două mumii – am­bele găsite în mormîntul doicei lui Hatshepsut –, însă indiciile finale se află în cutia canopică inscrip­ţio­nată cu numele re­gi­nei-faraon. Prin scanarea cutiei se descoperă o mă­sea care, conform măsu­rătorilor, se potri­veş­te perfect cu alveola unui molar superior ce îi lipseşte uneia dintre cele două mumii.


ISTORIE. Mai puternică decît Cleopatra sau Nefertiti, Hatshepsut i-a furat tronul tî­nă­rului ei fiu vitreg, s-a îmbrăcat ca un bărbat şi, într-un gest fără precedent, s-a autoproclamat faraon. Deşi puterea ei s-a întins asupra întregului Egipt, iar domnia ei a fost prosperă, moş­tenirea lui Hatshepsut a fost în mod sistematic eliminată din istoria Egiptului – dovezile istorice au fost distruse, mo­numentele ei au fost dărîmate, iar corpul ei a fost îndepărtat din propriul mormînt. În plus, moartea ei rămîne învăluită în mister.

 

 

Info

MECANICII PLANETEI. Cunoaşte-i pe ecoinginerii Dick Strawbridge şi Jem Stansfield (foto) şi urmăreşte-i în călătoriile lor prin Marea Britanie şi Europa. Dick este un fost ofiţer militar devenit militant ecologist. Jem este un inventator pasionat de ecologie. Dick şi Jem întîlnesc fermieri, proprietari de restaurante, pentru a-i învăţa cum pot obţine un consum redus de energie cu ajutorul tehnologiei ecologice a viitorului. Fie că circulă cu prima motocicletă propulsată cu ajutorul aerului din Marea Britanie, fie că încearcă să îmblînzească uscătorul pentru cereale, ce consumă cu lăcomie combustibil, folosind îngrăşămînt natural de la vite, acest duo dinamic ne demonstrează cum un strop de creativitate contribuie esenţial la protejarea planetei noastre.


MAREA CONFRUNTARE. În Japo­nia, sumo nu este doar un sport, este o religie. Spre întristarea japonezilor, actualul lor mare campion, supranumit şi Muhammad Ali al acestui sport vechi de 2.000 de ani – sumo, este un “venetic”. Ur­mă­reşte-l pe mongolul Asa­shoryu (foto) pregă­tindu-se să-şi apere ti­tlul de “yokozuna”. Dacă va­loarea lui Asa­shoryu este incontestabilă, nu la fel stau lucrurile cînd vine vorba despre respectul pe care îl arată codului ce guvernează lumea sumo-ului. Este un rebel în toate sensurile.

  • Raluca Grinţescu
×
Subiecte în articol: documentar