x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Iluzia schimbului de corpuri, creată de cercetătorii suedezi

Iluzia schimbului de corpuri, creată de cercetătorii suedezi

03 Dec 2008   •   00:00

Cercetătorii suedezi au folosit un sistem de camere video cu circuit închis pentru a induce în mintea voluntarilor iluzia schimbului de corpuri, făcându-le pe femeile din grupul de studiu să creadă că se află în corpuri de bărbaţi şi reciproc.



Studiul, publicat, marţi, în Public Library of Science journal PLoS ONE, demonstrează faptul că este posibilă manipularea minţii umane pentru a crea senzaţia că o persoană s-a mutat în corpul alteia.

"Experimentul explică în ce fel oamenii pot să înţeleagă limitele propriului lor corp", au declarat Valeria Petkova şi Henrik Ehrsson, de la Karolinska Institute din Stockholm, autorii acestui studiu.

Cercetătorii au efectuat o serie de experimente, într-o anumită ordine, cu scopul de a înşela percepţia voluntarilor prin inducerea unei iluzii, astfel încât aceştia să creadă că au o mână de cauciuc.

Pentru obţinerea acestei iluzii, una dintre mâinile fiecărui voluntar a fost ascunsă şi lovită în acelaşi timp cu o mână de cauciuc, care era vizibilă. Creierele voluntarilor le-au indus acestora senzaţia că braţul de cauciuc era mâna lor.

Petkova şi Ehrsson au împins experimentul şi mai departe, folosind un sistem de camere video cu circuit închis, pentru a-i face pe voluntari să creadă că un manechin de cauciuc era adevăratul lor corp. În continuare, cercetătorii au reuşit să-i facă pe voluntari să creadă că ei se află în corpul altor persoane.

"Acest efect a fost atât de puternic, încât, în timp ce se credeau în corpul altei persoane, voluntarii puteau să îşi vadă propriul lor corp biologic şi să îşi strângă mâna, fără să întrerupă această iluzie", au declarat cercetătorii.

Autorii acestui experiment au început cu un manechin în mărime naturală. Două camere video cu circuit închis au fost amplasate în spaţiile din dreptul ochilor manechinului şi au înregistrat tot ceea ce se petrecea în camera de studiu. Fiecare voluntar a primit câte un set de căşti cu lentilă video, conectat la camerele video ale manechinului. Căştile au transmis participanţilor la studiu imaginile preluate de camerele amplasate pe manechin, proiectând imagini stereoscopice pe lentilele din faţa ochilor voluntarilor.

Participanţii au fost invitaţi să îşi încline capul în jos, pentru a-şi privi propriul corp. În schimb, voluntarii au văzut imaginea corpului manechinului în locul în care aceştia se aşteptau să vadă imaginea propriului trup.

Ca şi în cazul iluziei mâinii din cauciuc, cercetătorii au atins corpurile voluntarilor în acelaşi timp în care atingeau şi manechinul, iar voluntarii au avut senzaţia că se află în corpul manechinului de cauciuc.

La final, cercetătorii au schimbat manechinul cu un voluntar şi au încercat să-i facă pe doi voluntari să creadă că se află unul în corpul celuilalt, experimentul fiind o reuşită.

Iluzia nu a mers, însă, şi mai departe. Cercetătorii au declarat că nu au reuşit să-i facă pe voluntari să creadă că s-au metamorfozat într-un obiect solid, de tipul unei cutii.
Mediafax

×
Subiecte în articol: cercetătorii lumea