x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun In memoriam Madrid 2004

In memoriam Madrid 2004

de Adriana V. Paduraru    |    22 Feb 2008   •   00:00

New York, Bali, Istanbul – Al-Qaeda le-a lovit pe toate, fără milă. Cumva, Europa de Vest părea imu­nă în faţa atacurilor – până la eve­nimen­tele din Madrid.

New York, Bali, Istanbul – Al-Qaeda le-a lovit pe toate, fără milă. Cumva, Europa de Vest părea imu­nă în faţa atacurilor – până la eve­nimen­tele din Madrid.

Ziua de joi, 11 martie 2004, a început ca o zi obiş­nuită de lucru: 200.000 de na­vetişti au plecat spre lo­cu­rile lor de mun­că din oraş. Dar prin­tre ei erau as­cun­se 12 ba­ga­­je pline cu ex­­plo­zi­bil. A­ces­tea nu nu­mai că au ucis 200 de per­soa­ne, dar au şi ră­nit alte peste 1.800, lăsând în urma lor dure­re incomensurabilă, haos şi chinuri. Cumplitul atac a tran­smis Europei un mesaj înfio­ră­tor: furia fundamentaliştilor islamici îşi găsise o nouă ţintă. Acest ­pro­gram comemorează tragedia printr-o analiză aprofundată a evenimentelor care s-au produs în acea zi fatidică, dar şi în zilele care au urmat.

SPANIA DUPĂ ATENTAT. Spania a intrat într-o perioadă de doliu na­ţional după masacrul de la Madrid. Clădirile din capitală au fost drapate în negru, iar a doua zi după atentate, la amiază, totul a rămas cufundat în tăcere. În seara zilei de vineri, 12 martie, cinci milioane de oameni au organizat marşuri în toate oraşele ţării, pentru a-şi demonstra poziţia în faţa terorismului. Spa­niolii erau îngroziţi şi revoltaţi de cele întâmplate. Mulţi refuzau să creadă că până şi ETA ar comite asemenea atrocităţi împotriva poporului spa­niol. Cu toţii simţeau că, în realitate, vinovaţii trebuie să fie teroriştii ­isla­mişti.

Spania îndoliată a deplâns cum­plitele pierderi suferite cu un amestec de tristeţe şi furie. Totuşi, ţara a re­fuzat să cedeze în faţa tero­rismului, demonstrând tenacitate şi solidaritate în decizia de a-şi conti­nua viaţa în mod normal.

×
Subiecte în articol: documentar