x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun In sfărşit, politicienii noştri mişcă ceva!

In sfărşit, politicienii noştri mişcă ceva!

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    19 Sep 2007   •   00:00
In sfărşit, politicienii noştri mişcă ceva!

Există şi oameni politici cărora le pasă. Astfel, in judeţul Bihor se va desfăşura unul dintre cele mai ample proiecte de investiţii transfrontaliere pentru amenajarea cursurilor de apa din vestul ţării.

Există şi oameni politici cărora le pasă. Astfel, in judeţul Bihor se va desfăşura unul dintre cele mai ample proiecte de investiţii transfrontaliere pentru amenajarea cursurilor de apa din vestul ţării.



Voinţă politică. La iniţiativa doamnei Lucia Varga, secretar de stat la Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile şi a Administraţiei Naţionale Apele Romăne - Direcţia Crişuri, a fost organizată la Oradea, pe 17 septembrie o dezbatere publică legată de demararea unui proiect comun Romăno-Ungar de reabilitare şi modernizare a Crişului Repede. Bazinul hidrografic al răului va fi amenajat pe sectorul aval de priza Oradea, pănă la frontiera romăno-ungară, in judeţul Bihor, iar pe teritoriul ungar, pe sectorul de rău de la frontieră şi pănă in zona oraşelor Debrecen şi Gyula. Iniţierea acestui proiect s-a impus datorită problemelor aparute, cum ar fi eroziunile de maluri, formarea unor plaje sau insule in albia majoră, prezenţa unor zone fără diguri şi, nu in ultimul rănd, existenţa unor cerinte locale privind dezvoltarea economico-socială a zonei. "Dincolo de necesitatea de a proteja localităţile riverane răului Crişul Repede impotriva inundaţiilor, amenajarea va permite o dezvoltare durabilă a zonei transfrontalieră prin investiţii in economie, in turism, toate acestea ducănd la dezvoltarea permanentă a relaţiilor de bună vecinatate in zona intre romăni şi unguri.
Dezbaterea şi-a propus să atingă mai multe puncte: situaţia proiectului in momentul de faţă, implicarea autoritaţilor locale din Romănia şi Ungaria in acest proiect, consultarea cu ONG-urile din domeniul mediului şi găsirea celor mai bune căi de colaborare in elaborarea acestuia.
La acestă dezbatere au fost prezenţi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale Apele Romăne - Direcţia Crişuri, ai Direcţiei de Protecţie a Mediului şi Apelor din Ungaria, autorităţi locale din Romănia şi Centrul Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni" (CRSE), ca reprezentant ONG. De notat este insă absenţa de la acest eveniment a celor care teoretic ar fi trebuit să fie cei mai interesaţi de derularea acestui proiect şi anume reprezentanţii Consilului Judeţean Bihor.

Susţinere europeană. Proiectul, iniţiat prin hotarărea şedinţei comune a guvernelor Romăniei şi Ungariei, din 16 noiembrie 2006, care a avut loc la Budapesta, se va derula cu ajutorul unui program de finanţare pentru dezvoltarea transfrontalieră romăno-ungară. Proiectul se va desfăşura cu ajutorul unui program de finanţare pentru dezvoltarea transfrontalieră romăno-ungară, program al cărui buget total are valoarea de 275,2 milioane de euro, din care contribuţia europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) va fi de 224,4 milioane de euro şi cofinanţarea naţională a celor două state membre se va ridica la valoarea de 50,8 milioane de euro. Din aceste fonduri, Romănia are alocată suma de 148,5 milioane de euro, 121,5 milioane de euro reprezentănd contribuţia europeană din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) şi cofinanţarea naţională in valoare de 27 milioane de euro.
"Este timpul să fim mai responsabili in abordarea relaţiilor de parteneriat, nu numai in acest proiect, ci in general", a declarat secretarul de stat Lucia Varga. "Romănia, in calitatea sa de ţară membră a U.E., trebuie să dea dovada că este un partener credibil şi serios in proiectele pe care le promovează. Trebuie să ne comportăm la nivelul standardelor grupului de elită in care am fost acceptaţi şi să mai lucrăm puţin, fiecare dintre noi, la ceea ce numim "probleme de mentalitate". Incă nu am scapat, de superficialitate, nerespectarea angajamentului luat sau a termenelor contractuale. In acest proiect, o disfuncţie in lanţul activităţilor inregistrată la noi, afectează partenerul, care duce la pierdere de bani, in ultimă instanţă, prin diminuarea calităţii lucrării", a subliniat Lucia Varga.
In acest proiect vor fi incluse şapte localităţi din judetul Bihor: Săntandrei, Palota, Traian, Girişul de Criş, Toboliu, Săntion, Cheresig. Aici se vor executa lucrări hidrotehnice pentru amenajarea răului Crişul Repede, menite să ducă la imbunătăţirea factorilor de mediu in zonă şi evitarea degradării ecosistemelor, amenajarea peisagistică a răului, asigurarea condiţiilor optime pentru practicarea sporturilor de apă şi a navigaţiei cu ambarcaţiuni uşoare şi o imbunătăţire substanţială a scurgerilor apelor mari ca măsura de prevenire a riscului de inundaţii.

Un prim pas. In plus, prin programul de lucrări propuse, se vor realiza o serie de amenajări necesare, care urmăresc combaterea eroziunii albiei, apărări de maluri, reabilitarea digurilor, lucrări in albia majoră, amenajări pentru realizarea condiţiilor de navigaţie (praguri, ecluze, noduri hidrotehnice, asigurarea condiţiilor de navigaţie la poduri), care vor asigura şi legătura intre Oradea, Debrecen şi Gyula pe cale navigabilă, amenajarea unui port de agrement şi amenajari pentru sporturi nautice. Deasemenea, vor fi create şi zone dedicate pescuitului sportiv, terase şi restaurante, toate introduse in ansamblul amenajărilor peisagistice pe care proiectul le propune.
In contextul iniţierii programului de colaborare romăno-ungară, secretarul de stat Lucia Varga declara că "acest proiect va aduce beneficii mari judeţului Bihor in special in ceea ce priveşte calitatea vieţii şi a dezvoltării economice. Din acest motiv, pentru a inţelege exact nevoile existente, am hotărăt impreună cu ONG-urile prezente la eveniment să constituim o echipă de lucru care, sub coordonarea Ministerului, să se implice in elaborarea proiectului şi care să asigure sustenabilitatea acestuia in timp. Sugestiile şi opiniile oamenilor care trăiesc in această zona vor sprijini atingerea unui optim al investiţiei, fără indoială", a subliniat Lucia Varga.
Delegaţia maghiară a menţionat că in Ungaria există zone navigabile pe cursul Crişului Triplu şi şi-a manifestat toată deschiderea pentru acest proiect, deoarece acesta se incadrează in priorităţile statului maghiar in acest moment.
Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile va iniţia şi in perioada următoare proiecte ce vor avea ca sursă de realizare programul de finanţare pentru dezvoltare transfrontalieră Romănia-Ungaria.
"Dumneavoastră, presa, sunteti cel mai nemilos critic şi paznic al lucrului bine facut", a declarat in finalul intălnirii de ieri Lucia Varga. "Este ceea ce ne trebuie, in această perioadă de tranzitie prelungită prin care trece Romănia. Un ochi obiectiv, un for care sa atentioneze şi să regleze la timp derapajele, in sprijinul societăţii, in ansamblu".
Să fim aşadar cu ochii pe ei! Poate incep şi alţii să mişte!

×
Subiecte în articol: magazin proiect