x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Info

Info

de Jurnalul National    |    28 Mar 2008   •   00:00

28 martie 2008: Eroina unei serii de desene animate foarte populare în Japonia a fost transformată într-un robot humanoid prezentat în această săptămână la Salonul Internaţional de Animaţie ''Tokyo International Anime Fair''


Japonia: eroină din desene animate transformată în robot

Eroina unei serii de desene animate foarte populare în Japonia a fost transformată într-un robot humanoid prezentat în această săptămână la Salonul Internaţional de Animaţie ''Tokyo International Anime Fair'', informează Rompres. Denumit Holon, acest robot cu înălţimea de 1,75 metri a fost realizat de compania Kokoro, una dintre firmele concernului Sanrio. Halon este unul dintre personajele principale ale unui serial de animaţie  al cărui subiect osciliează în jurul misterelor unor experimente desfăşurate în anul 2061 într-un laborator de studii asupra inconştientului.

în versiunea robotică, Halon dispune de o serie de funcţii care îi permit să facă o muncă de secretariat pentru o companie. Compania Kokoro are experienţă în realizarea de roboţi humanoizi feminini în urma colaborării cu un expert în robotică de la Universitatea Osaka. Unul dintre cei mai impresionanţi astfel de roboţi este o femeie ''cobai'' pentru studenţii care studiază chirurgia dentară. Dotat cu senzori sensibili la durere, acest robot cobai reacţionează asemenea unui pacient la diferitele intervenţii simulate de studenţi.

 

A găsit 6.300 de euro în cutia poştală

Un pensionar din Japonia a avut parte de surpriza vieţii după ce a găsit 1 milion de yeni (6.300 euro) în cutia poştală, lăsaţi acolo de un binefăcător anonim, relatează Rompres. Bătrânul, în vârstă de 61 de ani, a descoperit teancul de bani alături de o foaie de hârtie, pe care era scris mesajul 'Te rog, foloseşte aceşti bani în viaţa ta de zi cu zi'. în loc să urmeze sfatul, japonezul, din Nara, vestul Japoniei, s-a decis să predea banii poliţiei. Potrivit poliţiştilor, binefăcătorul va putea cere banii înapoi până la data de 27 iunie sau pensionarul va deveni proprietarul lor de drept. Nu este primul episod de acest gen petrecut în Japonia. Anul trecut, o femeie de 67 de ani din Kyoto a găsit în cutia poştală un plic ce conţinea 10 milioane de yeni.

 

Thailanda: Adolescenţii homosexuali se castrează voluntar

Autorităţile în domeniul sănătăţii din Thailanda, îngrijorate de sporirea numărului de adolescenţi homosexuali care se supun voluntar unei operaţiuni de castrare, au lansat un avertisment în legătură cu riscul pe care îl antrenează o astfel de intervenţie chirugicală, care nu garantează o înfăţişare mai feminină, relatează Rompres. Avertismentul, cuprins într-un comunicat difuzat de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Naţional Medical de la Bangkok, a intervenit la puţin timp după ce asociaţia transexualilor din Thailanda a dezvăluit că din ce în ce mai mulţi minori se supun voluntar castrării, pe care o consideră a reprezenta un prim pas spre o viitoare schimbare de sex. în comunicatul menţionat, cele două instituţii thailandeze din domeniul sănătăţii avertizează totodată spitalele din ţară că vor anula licenţele medicilor care vor efectua astfel de intervenţii chirurgicale unor persoane având vârsta mai mică de 18 ani fără consimţământul părinţilor acestora. 'Reamintim că nu există evidenţe ştiinţifice şi nici medicale care să dovedească faptul că scoaterea testicolelor produce o modificare a apartenenţei sexuale şi a constituţiei fizice', subliniază comunicatul citat.

în context, EFE menţionează că liderul asociaţiei de transexuali din Thailanda, Nathee Teerajanapong, a semnalat, într-o declaraţie făcută presei locale, că nicio lege nu stipulează că trebuie să fi împlinit 18 ani pentru a te supune unei operaţii de castrare, deşi unii părinţi acceptă acest lucru, în urma presiunilor din partea copiilor lor, care ameninţă cu sinuciderea. Intervenţiile chirurgicale pentru schimbarea de sex reprezintă una din specialităţile pe care s-au concentrat în ultimii ani diverse spitale din Bangkok, capitala Thailandei, programările pentru operaţii de castrare făcându-se în numeroase cazuri, după cum menţionează agenţia de presă spaniolă, prin intermediul internetului.

 

Poveştile biblice au fost ''modernizate'' de un vicar anglican

Un vicar anglican a rescris o serie din povestirile biblice în încercarea de a le adapta la contextul social modern pentru a deveni mai accesibile tinerilor cititori, informează Rompres. Cartea reverendului Robert Harrison, ''Must Know Stories'' (Povestiri ce trebuie cunoscute), prezintă într-o lumină modernă zece cunoscute poveşti biblice şi a fost lansată vineri.  Astfel, spre exemplu, în Povestea Crăciunului, Iisus să naşte într-o casă foarte aglomerată, pe fundalul unui conflict familial provocat de o mătuşă a lui Iosif pe motiv că acesta are un copil cu Maria, o femeie cu care nu este nici măcar căsătorit. ''Tinerii trebuie să cunoască aceste poveşti biblice, nu neapărat din punct de vedere religios ci pentru a avea o educaţie culturală. Mi-am dorit să scriu o carte în care să prezint cele mai importante poveşti biblice într-un mod accesibil şi plin de savoare, fără a impune neapărat un anume mesaj din punct de vedere religios. Până la urmă cine poate să explice exact care este mesajul acestor povestiri biblice? Ceea ce contează pentru mine este ca oamenii să ajungă să cunoască aceste povestiri pentru că sunt foarte mulţi care nu ar pune mâna pe o Biblie pentru a citi aceste povestiri şi sunt şi mulţi care nici măcar nu au o Biblie. şi chiar dacă ar avea una le-ar fi greu să o citească pentru că este scrisă în engleza folosită în vremea lui Shakespear. Vreau să le prezint aceste povestiri într-o formă accesibilă, scrise pentru societatea modernă'', a declarat Rev.Harrison, care predică la biserica St John din Hillingdon, în vestul Londrei. 'Este mai bine să spui aceste povestiri într-o manieră ce poate fi considerată controversată decât să nu le spui deloc'', a mai adăugat el. ''Robert Harrison nu face decât să traseze nişte paralele între povestirile biblice şi situaţii pe care oamenii le pot recunoaşte şi înţelege uşor în societatea modernă. El nu schimbă firul original al acestor povestiri'', a comentat şi un reprezentant al Bisericii Anglicane.

 

Maratonul nisipurilor

în perioada 28 martie-7 aprilie 2008, are loc, în Maroc, în sudul deşertului saharian, cea de-a 23-a ediţie a celebrului Maraton al nisipurilor, o competiţie foarte dificilă, care se adresează atleţilor de toate vârstele, informează Rompres. Maratonul propriu-zis se desfăşoară pe parcursul a şapte zile, în perioada 30 martie - 5 aprilie, pe o distanţă de 243 de kilometri, respectiv echivalentul a şase maratoane obişnuite. Pe 28 şi 29 martie, concurenţii se vor deplasa la Ouarzazate, de unde se va da startul competiţiei şi vor fi supuşi controalelor medicale necesare. Distanţa este împărţită în mai multe curse, cea mai lungă dintre acestea fiind de 84 de kilometri. Conform celor declarate de organizatori, anul aceste se vor alinia la linia de start 850 de atleţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 71 de ani, provenind din 32 de ţări diferite. Atleţii participanţi se pot considera, pentru un an, cei mai rezistenţi oameni din lume. Ei trebuie să-şi care în spate proviziile, hainele şi toate cele necesare pentru cele şase zile. Maratonul nisipurilor este o probă de forţă şi pentru sportivi de renume, care şi-au anunţat participarea la eveniment. Printre aceştia se numără fostul jucător de fotbal de la Real Madrid şi FC Barcelona, Luis Enrique Martinez Garcia. în vârstă de 38 de ani, Luis Enrique a anunţat că va participa la Maratonul nisipurilor pentru un scop nobil, acela de a strânge fonduri pentru o asociaţie care luptă împotriva cancerului. Luis Enrique s-a retras din fotbal în 2004, iar acum are o nouă pasiune: alergarea pe distanţele lungi. în 2007, Luis Enrique s-a remarcat la triatlonul celor mai tari oameni ai Planetei, în concursul 'Ironman' de la Frankfurt.

Competiţia, considerată a fi cea mai dură competiţie atletică din lume, a fost organizată pentru prima dată în 1986. în 2007, marocanul Lahcen Ahansal a câştigat pentru a 10-a oară maratonul, fiind urmat în clasament de fratele său Mohamad şi de Aziz El Akad. Proba feminină a fost câştigată de franţuzoaica Laurence Fricotteaux, urmată de marocanca Touda Didi, iar franţuzoaica Veronique Matur s-a clasat pe locul trei. Câştigătorul de anul trecut, Lahcen Ahansal, a anunţat că nu va participa la ediţia din acest an a competiţiei. Anul acesta maratonul va fi transmis de 1000 de posturi de televiziune din 150 de state.

 

Un film olandez anti-islam provoacă agitaţie pe YouTube

Un film anti-islam al unui deputat de extremă-dreaptă olandez difuzat pe internet joi seară, în pofida apelurilor unor responsabili ai Olandei, ar putea provoca o criză internaţională comparabilă cu cea a caricaturilor profetului Mahomed, stârnind deja agitaţie pe YouTube, informează Rompres. Aşa cum a anunţat din noiembrie, Geert Wilders, 44 de ani, a difuzat pe internet un scurt metraj de 17 minute pentru a arăta ceea ce el numeşte a fi caracterul 'fascist' al Coranului, şi filmul a trecut foarte rapid de pe site-ul de schimburi de înregistrări video britanic liveleak.com pe cel mondial cunoscut YouTube. 'Fitna' /în arabă: divizare şi discordie în interiorul islamului/ combină mai ales imagini violente ale atentatelor teroriste de la New York şi Madrid, execuţii în ţări musulmane neidentificate şi lectură din texte ale Coranului justificând în general pedepsele exemplare pentru nemusulmani. Extrase din film de 2 până la 10 minute au fost rapid consultate de mii de ori pe YouTube şi au incitat spectatorii să difuzeze comentarii acerbe sau propriile lor înregistrări video ostile faţă de Geert Wilders.

Peste 10 înregistrări purtând titlul 'Noi suntem dezolaţi pentru Geert Wilders' au apărut pe YouTube arătând diferite persoane gesticulând în faţa unui zid pe care era scris 'Sorry' cu litere mari. 'Nu acuzaţi Coranul /.../ toţi musulmanii nu sunt aşa. Geert Wilders vorbeşte despre toţi musulmanii, despre toţi cei care citesc Coranul ca despre terorişti/fascişti etc. Geert Wilders este rasist ', scrie un utilizator al YouTube olandez purtând pseudonimul mV33rs. Alţii în schimb au exprimat sprijinul lor deputatului olandez. YouTube a difuzat un avertisment indicând că anumite scene ar putea fi ofensatoare şi nerecomandabile minorilor. Site-ul cere ca utilizatorii să confirme că ei sunt majori înainte de a vedea extrasele.

În ianuarie şi februarie 2006, publicarea de către un ziar danez a unor caricaturi ale profetului Mahomed a provocat un val de furie şi violenţe în lumea musulmană, aminteşte AFP.

 

Dărâmat de pe WC de o maşină care i-a intrat în casă

Un neozeelandez a avut parte de şocul vieţii după ce o maşină pierdută de sub control s-a izbit de pereţii casei sale şi l-a dărâmat de pe closet, relatează Rompres. Proprietarul maşinii nu a parcat-o aşa cum trebuie, context în care vehiculul a luat-o la vale şi a intrat direct în casa bărbatului, care la acea vreme dădea curs chemărilor naturii. 'Nu-mi vine să cred. Am fost dărâmat de pe closet. M-am speriat îngrozitor', a declarat neozeelandezul, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

 

Mandat de arestare pentru... Dumnezeu

Un judecător din Australia a emis un mandat de arestare pentru... Dumnezeu sau mai bine zis pentru un bărbat care nu s-a prezentat la propriul proces întrucât se consideră 'Dumnezeu' şi mai presus de lege, informează Rompres. Richard James Howarth trebuia să apară în faţa unui tribunal din Queensland pentru a răspunde acuzaţiilor privind nerespectarea unor reguli de circulaţie, printre care conducerea unui autovehicul în stare de ebrietate şi depăşirea repetată a vitezei maxim admise. Bărbatul şi-a instruit însă avocatul să-l informeze pe judecător că nu va da socoteală nimănui întrucât este Atotputernicul şi se situează deasupra legilor pământene. Un psihiatru a confirmat deja că Howarth nu este nebun şi poate fi supus unui proces la fel ca o persoană normală, însă avocatul acestuia susţine că lucrurile nu stau tocmai aşa şi că australianul crede că adevărat că este Dumnezeu.

 

Broască ţestoasă dependentă de nicotină

O broască ţestoasă care fumează şi pare a fi dependentă de nicotină a fost descoperită în China, relatează Rompres. Animalul aparţine unui bărbat identificat doar sub numele de Yun, care la rândul său este fumător. într-o zi, chinezul a vrut să se distreze, punând o ţigară aprinsă în gura ţestoasei, iar spre surprinderea sa aceasta a început să pufăie din ea. De atunci, Yun nu-şi aprinde niciodată o ţigară fără a-i oferi una şi ţestoasei sale. 'Pare să fi devenit dependentă. Ori de câte ori fumez în faţa ei, scoate capul afară din apă şi se agită până nu-i dau şi ei una', a declarat chinezul. Pentru a demonstra că nu inventează, Yun a aprins o ţigară şi a pus-o în gura ţestoase, în faţa reporterilor şi a vecinilor. Spre surprinderea tuturor, ţestoasa a terminat ţigara în mai puţin de patru minute.

 

O campania de publicitate a provocat panică într-un oraş ceh

Poliţia din Brno a fost asaltată joi de apelurile disperate ale mai multor persoane care se plângeau de prezenţa unor dispozitive explozive instalate în centrul oraşului şi care nu erau în realitate decât copii factice  utilizate pentru o campanie publicitară, relatează Rompres. False batoane de dinamită fixate pe ceasurile municipale au fost instalate la iniţiativa unei firme locale specializate în programare, potrivit poliţiei. Purtătorul de cuvânt al poliţiei locale, Bohumil Malasek, a criticat această reclamă 'insensibilă şi deplasată', subliniind că autorităţile nu au niciun mijloc legal pentru a înlătura obiectele. Brno, care numără 370.000 de locuitori, este al doilea oraş din ţară ca mărime, după capitala Praga.

×