x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Înjuratul moderat alină durerea. Metoda nu merge însă la cei cu "gura spurcată"

Înjuratul moderat alină durerea. Metoda nu merge însă la cei cu "gura spurcată"

02 Dec 2011   •   14:40
Înjuratul moderat alină durerea. Metoda nu merge însă la cei cu "gura spurcată"

Injuraturile rostite in momentul in care o persoana are parte de un accident usor (taieturi, lovituri, arsuri etc) calmeaza durerea, au demonstrat cercetatorii de la Universitatea din Keele, din Anglia. Persoanele care obisnuiesc sa injure foarte mult, insa, nu beneficiaza de efectul calmant al injuraturii rostite in momentele de durere.

Psihologul Richard Stephens, care a condus cercetarea, spune ca nu exista un numar recomandat de injuraturi in astfel de cazuri si nici anumite cuvinte recomandate. "Abia acum incepem sa intelegem modul in care injuraturile ne influenteaza emotiile", a spus acesta.

Cercetarile sale au inclus si "proba apei inghetate". Voluntarii au fost pusi sa tina mana in apa inghetata. Unora li s-a dat voie sa injure, altora nu. Cei care au dat drumul la injuraturi au putut rezista durerea cauzata de apa inghetata de doua ori mai mult decat cei care nu aveau voie sa injure.

Inainte de a efectua testul, insa, voluntarii au completat un chestionar in care au declarat cat de mult obisnuiesc sa injure intr-o zi obisnuita. Efectul calmant al injuraturilor a functionat la cei care folosesc doar cateva injutaturi pe zi. Pentru cei care au declarat ca folosesc minimum 60 de injuraturi pe zi, efectul calmant al injuraturii in momentul in care simteau durerea nu a functionat.

Mecanismul prin care o injutatura poate alina durerea este simplu, spun cercetatorii. In momentul in care o persoana injura, mintea acesteia intra intr-o stare emotionala similara cu cea intalnita in momentul in care persoana se afla in pericol iminent. Acest lucru duce la secretia de adrenalina, hormon care actioneaza in astfel de situatii ca un analgezic.

In cazul celor care injura in mod frecvent, insa, emotia, implicit adrenalina, nu se mai declanseaza, pentru ca injuraturile au in cazul lor rolul unor simple cuvinte din vocabularul zilnic.

"Atunci cand suntem supusi durerii, injuraturile devin un mecanism de control al emotiilor. Daca injuraturile au si alte beneficii, ramane de vazut", a mai spus Richard Stephens.

Injuraturile exista in toate limbile actuale sau moarte. Cercetatorii spun ca o injuratura activeaza acele parti ale creierului responsabile cu emotia, mai degraba decat cele responsabile cu gandirea rationala, ceea ce indica faptul ca injuraturile au fost printre primele cuvinte intrate in vocabularul oamenilor.

×