x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ioana Cosma, şefă la sport

Ioana Cosma, şefă la sport

de Tudor Dumitrescu    |    31 Oct 2008   •   00:00

Românii nu sunt pregătiţi, deocamdată, să audă o femeie comentând fotbal



  • Cum ai început în lumea sportului şi de ce ai preferat să faci aşa ceva?
Am început ca prezentator de ştiri, dar mi se părea prea puţin. Cum am avut ocazia, am fugit pe teren. Am lucrat pe politic, apoi pe social, dar pentru că sportul era marea mea pasiune... am învins. Şi m-am mutat la sport. Fac asta din ’94 , aşa că pot spune că îmi făceam deja buletin de sport.

  • Femeie fiind,  ai întâmpinat greutăţi în slujba de reporter?
Nu. Dacă înveţi, îţi faci cât mai bine meseria şi te respecţi pe tine şi jobul pe care îl faci, poţi să reuşeşti să te impui. Şi într-o zi, bărbaţii ăia încep să te accepte şi să te considere "unul" de-a lor. Cu mentalitatea am avut un pic de lucru, dar s-a rezolvat.

  • Faci sport? Ce sport faci şi ce competiţii sportive preferi să urmăreşti?
Nu pot spune, din păcate, că fac prea mult sport. Mi-aş dori mult de tot să joc tenis, dar nu îmi permite timpul. O soluţie de compromis ar fi varianta rolelor – distractiv şi mişcare, dar cred că acest lucru se va întâmpla abia la primăvară. Sunt însă un mare consumator de sport. Mă uit la fotbal, la handbal, la tenis, la patinaj artistic, la gimnastică, la aproape orice.

  • Având în vedere faptul că le-ai luat interviuri unor personalităţi ca Maldini, Beckenbauer, Figo, Batistuta şi mulţi alţii, care te-a impresionat în mod special?
Foarte mult m-au impresionat Maldini şi Batistuta. Sunt şi două poveşti interesante cu cei doi. Am avut norocul să văd finala Champions League din 2005, una din cele mai frumoase din istorie. A condus Milanul cu 3-0, a egalat Liverpool şi la penaltyuri au câştigat englezii. Eram la final, la zona mixtă, iar Maldini, care avea atunci 37 de ani, trecuse de noi... era la vreo 5 metri. L-am strigat şi s-a intors să vorbească cu noi. Eram până la urma nişte jurnalişti din România, n-avea nici o obligaţie faţă de noi, dar s-a întors. Nu ştiu ce jucător român s-ar fi întors din drum, mai ales în situaţia în care era, aproape de finalul carierei şi după o finală pierdută atât de dramatic. A fost impresionant ca gest.  Batistuta a fost şi el simpatic. Ţin minte că la finalul interviului l-am rugat să facă un promo mic pentru o telenovelă pe care noi o dădeam pe Acasă. Nu numai că a acceptat să spună un mesaj pe care i l-am spus noi, dar a vrut să traga şi o dublă, nu era sigur că i-a ieşit bine din prima. Simpatici au fost şi alţii... Rui Costa, Figo, Ballack, Van Nisterlroy, Robben, Vieira, Lampard, Robben, Juninho... lista e lungă.  

  • Cum vedeai fotbalul în urmă cu 15 ani şi cum îl vezi acum?
Era cu un an înainte de a  intra în presă... Ce să zic... Îl mâncam pe pâine, mă interesam de toţi jucătorii, de antrenori, de echipe. Când eram mică strângeam fotografii cu jucătorii pentru albume... era o nebunie. Pasiunea nu mi-a dispărut şi asta îmi place cel mai mult. Şi acum îl mănânc pe pâine. Doar că "iau masa mai încet"... mai aşezat, mă uit, îl analizez altfel, mă uit cum sunt aşezaţi jucătorii, cât de scurte sunt echipele, cum fac unii pressing, cum joacă. Dar tot cu drag mă uit şi cu pasiune.
 
  • Ai participat la foarte multe meciuri de fotbal. Ce meci sau ce echipă de fotbal te-a impresionat în mod special? Ce stadion ţi-a plăcut cel mai mult?
Finala Champions League din sezonul 2004-2005 de la Istanbul. Un meci uluitor. Mult mi-a placut şi Ol. Lyon – Real Madrid, 2-0. Am văzut atunci un Lyon senzaţional. Din păcate, atunci am ratat Dinamo Kiev – Steaua. Stadioane? Cele din italia – Olimpico din Roma şi San Siro din Milano. N-am fost însă în Spania. Îmi place mult de tot şi noul stadion construit la Cluj.

  • Ştiu că bunicul tău a fost persoana care te-a dus pentru prima dată pe stadion când aveai 5 ani şi putem zice că ai descoperit fotbalul alături de U Cluj. Cu ce echipă de fotbal din Liga I ţi?
Bunicul meu era un mare consumator de fotbal, dar şi mama mea este pasionată şi cu ea vorbesc zilnic şi despre fotbal. Nu îndrăznesc să-i spun prea multe de jocul Rapidului sau al CFR-ului că am scandal în casă. Glumesc, e o mamă minunată. Cu cine ţin? Editorialistul Răzvan Boanchiş a zis o dată că "de la o anumită vârstă nu mai ţii cu echipele, ţii cu oamenii". Având prieteni pe la aproape toate echipele, mai că ţin cu toată liga întâi.

  • Crezi că echipa naţională se va califica la Mondialul din 2010 din Africa de Sud? Crezi că trebuie schimbat antrenorul echipei naţionale?
Sincer, mi-e greu să cred că ne vom califica. E foarte, foarte greu. Sper însă să prindem un loc la baraj... Dacă Victor Piţurcă trebuie să plece? Nu cred! Piţurcă a calificat naţionala la ultimele 2 turnee finale şi n-a ratat campania actuală. Nu-mi place cum joacă uneori naţionala, dar lucrează şi el cu marfa pe care o are. Ne-am dori noi să jucăm la fel ca Brazilia sau ca Spania, dar n-avem fotbalişti ca ei. Nu vorbesc de valoare, vorbesc de calităţile pe care le au jucătorii. Iar dacă ar fi să plece la un moment dat, singurul antrenor pe care aş vrea să-l văd pe bancă – Mircea Lucescu. Dacă în cinematografie se acordă un Oscar pentru întreagă carieră, cred că numirea la naţională pentru Lucescu ar fi cam la fel. Are 8 ani în Champions League şi titluri în România, Turcia şi Ucraina, iar în Italia a făcut treabă bună când a antrenat.


  • Ai început ca reporter în Cluj eşti reporter special pentru Pro Tv şi totodată redactorul şef al Sport.ro. Apari la televizor ca moderator al Specialului. Când o să vedem şi o Ioana Cosma editorialist? Pe când o colaborare cu un ziar sau de ce nu chiar publicarea unui editorial pe site-ul colegilor de la www.sport.ro?
Cred că oamenii trebuie să facă ce ştiu ei mai bine. Eu nu simt că sunt foarte talentată la scris. Am însă colegi care scriu excelent ­ Mihai Mironică, Vali Moraru, Radu Banciu.


  • În materie de promovarea imaginii feminine pe sticlă ca moderator de emisiuni sportive, Pro Tv a fost unul dintre primele posturi care a făcut această mişcare. Te-ar tenta să comentezi un meci de Champions League sau din preliminariile pentru Mondialul din 2010 cu unul dintre colegii tăi Costi Mocanu, Felix Drăghici sau Mihai Mironică ori Bogdan Pasăre?
Nu cred că acum românii sunt pregătiţi să audă o femeie comentând fotbal. Dar într-o zi cu soare sper să fie pregătiţi. Şi mi-ar plăcea tare mult să fac asta o dată.

  • Ce faci în timpul liber atunci când te distanţezi de lumea sportului?
Încerc să fac cât mai multe în timpul liber, mai ales să ies cât mai mult din casă. Ador să merg la pescuit, mă relaxează cel mai mult. Mai citesc, mă uit la filme, merg la teatru, la câte o expoziţie de pictură... sau la câte un muzeu. Încerc să văd partea bună a Bucureştiului, pentru că ai ce vedea în el dacă vrei.

  • Ce admiri cel mai mult la un bărbat?
Îmi plac bărbaţii hotărâţi şi sensibili, în acelaşi timp. Nu pun preţ pe cadouri scumpe, fiţe sau gesturi măreţe, ci pe lucrurile mici, făcute din suflet. Mă bucură o floare, mă impresionează o surpriză mică. Sunt o romantică incurabilă.

  • Cum te vezi peste 10 ani?
Tot în televiziune. Dar şi cu un copil frumos acasă.

×
Subiecte în articol: sport fotbal vedete