x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ion Iliescu: Nimeni nu este interesat de alegeri anticipate

Ion Iliescu: Nimeni nu este interesat de alegeri anticipate

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Feb 2008   •   00:00
Ion Iliescu: Nimeni nu este interesat de alegeri anticipate

13:49 • Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat joi că alegerile anticipate pot fi provocate într-un fel sau altul, dar “că nimeni nu este interesat” de astfel de alegeri într-un an electoral în care prioritară este pregătirea localelor şi parlamentarelor. “Nimeni nu este interesat de alegerile anticipate”, a susţinut Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat joi că alegerile anticipate pot fi provocate într-un fel sau altul, dar “că nimeni nu este interesat” de astfel de alegeri într-un an electoral în care prioritară este pregătirea localelor şi parlamentarelor. “Nimeni nu este interesat de alegerile anticipate”, a susţinut Iliescu.

ÎN OPOZIŢIE. Fostul preşedinte al României a răspuns astfel unei întrebări privind afirmaţiile făcute miercuri de preşedintele PSD, Mircea Geoană, la finalul reuniunii Comitetului Executiv Naţional al partidului, potrivit căruia “alegerile anticipate reprezintă o soluţie pentru scoaterea României din blocajul politic, economic, instituţional şi constituţional în care se află în urma conflictului dintre Palatele Victoria şi Cotroceni”. “PSD nu este interesat să provoace alegeri anticipate şi aceasta a fost concluzia principală a CexN şi, în acelaşi timp, să se pregătească pentru toate variantele posibile”, a spus Ion Iliescu. El a subliniat că “PSD nu are nici un interes să demoleze Guvernul”, dar aceasta nu înseamnă că partidul nu continuă să facă politica unei formaţiuni de opoziţie. Ion Iliescu susţine că PSD a militat în permanenţă pentru asigurarea unui echilibru pe scena politică, atât pentru asigurarea suportului parlamentar pentru acele legi de prioritate naţională, cât şi “pentru a nu da curs tendinţelor autoritariste, periculoase pentru un stat de drept, manifestate de preşedintele Traian Băsescu”. În opinia fostului preşedinte, “PSD a trebuit să facă faţă la doi centri de putere, care sunt principalii inamici ai acestuia: tendinţele dictatoriale ale şefului statului şi liberalii - adversarii ideologici ai social-democraţilor.

STRATEGIE ELECTORALĂ. Ion Iliescu consideră că PSD trebuie să aibă o “poziţie articulată” în calitate de partid de opoziţie, dar că “demolarea Guvernului nu este o soluţie într-un an electoral”. Preşedintele de onoare al PSD şi-a reamintit, în context, “momentul 2004”, când PSD a obţinut la alegeri un scor global mai bun decât cel al fostei Alianţe Dreptate şi Adevăr. “Prin câştigarea alegerilor prezidenţiale, Traian Băsescu a impus, prin presiune, o formulă de guvernare care a exclus PSD. Ne reamintim aici de şantajul său asupra UDMR şi PC, cu care a constituit un guvern fragil, pe care chiar el l-a numit ulterior “o soluţie imorală. Ulterior, s-a produs spargerea Alianţei D.A. şi PD a ieşit de la guvernare. Ce putea face PSD? Puterea s-a divizat atunci în doi mari centri de putere”. Ion Iliescu a participat joi la lansarea volumului “Un adevăr incomod”, de Al Gore, lucrare care a primit premiul Nobel pentru pace în 2007. Manifestarea a fost organizată de Universitatea “Spiru Haret”. Iliescu a expus cu acest prilej, pe larg, pericolele la care este supusă planeta în urma încălzirii globale şi a consumului rapid de resurse regenerabile. El a criticat politica SUA, “care, deşi produce aproape jumătate din dioxidul de carbon în atmosfera terestră (sursă a efectului de seră şi a încălzirii globale), nu s-a implicat în combaterea efectului poluării”, pentru că nu a ratificat documentul esenţial pe această temă - Protocolul de la Kyoto.

×
Subiecte în articol: magazin psd iliescu ion