x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Iranul înfiinţează un tribunal care va judeca israelienii pentru raidurile din Gaza

Iranul înfiinţează un tribunal care va judeca israelienii pentru raidurile din Gaza

30 Dec 2008   •   00:00

Iranul a înfiinţat un tribunal care îi va judeca, în lipsă, pe israelienii pe care Teheranul îi acuză de crime pentru raidurile din Fâşia Gaza, a declarat marţi un oficial din sistemul judiciar al Republicii Islamice, citat de Reuters.



Iranul, care nu recunoaşte Israelul, a criticat unele state arabe pentru că nu au depus suficiente eforturi pentru a pune capăt acţiunilor militare ale Tel Avivului. Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut tuturor musulmanilor să apere palestinienii prin orice metodă.

"Tribunalul (...) are sarcina să se ocupe de cei care execută, de cei care plănuiesc şi de oficialii acestui regim (israelian - n.red.) care au comis crime", a declarat un purtător de cuvânt, Alireza Jamshidi.

El a precizat că instanţa a fost înfiinţată în baza Convenţiei ONU din 1948 pentru prevenirea genocidelor, document semnat de Iran.

Marţi, ministrul iranian de externe a acuzat Israelul de "genocid împotriva omenirii" în Gaza, în cursul unei reuniuni cu ambasadorii la Teheran. El i-a îndemnat pe toţi palestinienii care au avut de suferit de pe urma operaţiunii israeliene din Gaza să depună plângeri în justiţie. Oficialii israelieni pot fi judecaţi şi în lipsă, a precizat el.  

Jamshidi a anunţat că şeful sistemului judiciar iranian, ayatollahul Mahmoud Hashemi-Shahroudi, le-a trimis scrisori omologilor săi din toate statele arabe, pentru a le cere să coopereze cu tribunalul.

Ostilităţile dintre Israel şi Hamas s-au soldat după patru zile de conflict cu moartea a peste 350 de persoane, între care numeroşi civili, inclusiv copii. Franţa, la fel ca multe alte state, între care Rusia sau China, a condamnat violenţele şi a cerut încetarea lor, apel pe care l-a făcut şi ONU. În schimb, Statele Unite, Germania şi Cehia au condamnat Hamas şi au subliniat dreptul Israelului de a se apăra.

×
Subiecte în articol: lumea