x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun ISRAEL / Sarkozy pledează pentru un stat palestinian

ISRAEL / Sarkozy pledează pentru un stat palestinian

de Veronica Micu    |    23 Iun 2008   •   00:00
ISRAEL / Sarkozy pledează pentru un stat palestinian

11:35 • Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut încetarea colonizării israeliene, inclusiv la Ierusalim care, potrivit lui, "are vocaţia de a deveni capitala ambelor state", israelian şi palestinian.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut încetarea colonizării israeliene, inclusiv la Ierusalim care, potrivit lui, "are vocaţia de a deveni capitala ambelor state", israelian şi palestinian.


ACORD. "Aşa cum am spus de mai multe ori, încetarea colonizării, principalul obstacol pentru pace, este primordială. Condamnăm orice decizie unilaterală care prejudiciază soluţionarea definitivă şi aduce atingere viabilităţii viitorului stat palestinian şi procesului politic în curs", a declarat Sarkozy cotidianului Al-Quds."Vreau să repet aici cerinţa noastră, înscrisă în Foaia de parcurs pe care părţile s-au angajat să o respecte la Annapolis, aceea privind încetarea completă a activităţilor de colonizare, inclusiv a celor legate de dezvoltarea naturală, inclusiv în Ierusalimul de Est", a adăugat Sarkozy, care a început duminică o vizită în Israel şi teritoriile palestiniene. Întrebat cu privire la statutul Ierusalimului, a cărui parte de est a fost anexată de Israel după cucerirea ei în iunie 1967, Sarkozy a afirmat că "Franţa, ca restul comunităţii internaţionale, consideră că această problemă trebuie să se înscrie în cadrul soluţiei negociate între părţi, conform dreptului internaţional". "Nu va putea exista pace excluzînd Ierusalimul, Oraşul păcii, despre care cred că are vocaţia de a deveni capitala ambelor state. Evident, la momentul potrivit, comunitatea internaţională şi în special Uniunea Europeană vor putea contribui, prin intermediul unor garanţii, la punerea în aplicare a unor soluţii practice pentru a asigura respectarea acordului, fiind vorba în special de problema accesului la locurile sfinte", a adăugat el.


BLOCADĂ. Continuarea colonizării, în special în Ierusalim de Est, pe care Israelul intenţionează să îl păstreze sub suveranitatea sa în cadrul unui eventual acord cu palestinienii, este principalul element care îngreunează negocierile relansate la Annapolis. Potrivit lui Sarkozy, "Israelul trebuie să facă acum mai multe pentru ca situaţia din teren să se schimbe şi ca traiul cotidian al populaţiei palestiniene să se amelioreze". "Desfiinţarea punctelor de control importante este esenţială în acest cadru, pentru ca economia să se poată relansa". În ceea ce priveşte Fîşia Gaza, controlată de islamiştii din Hamas de circa un an, Sarkozy afirmă că nu trebuie uitat că acest teritoriu va face parte din viitorul stat palestinian şi a criticat blocada impusă de Israel. "Un milion şi jumătate de bărbaţi, femei şi copii sunt închişi în acest teritoriu. Continuarea blocadei este contraproductivă şi conduce la pedepsirea colectivă a populaţiei civile", a spus preşedintele francez. Sarkozy, care a sosit duminică în Israel, va cere luni în faţa Parlamentului israelian (Knesset) crearea unui stat palestinian şi le va cere israelienilor să îşi asume "riscuri pentru pace imediat". "Bineînţeles că trebuie să fii puternic ca să exişti. Bineînţeles că nu vrem să cedăm în faţa terorismului", a spus Sarkozy duminică în întâlnirea cu premierul Ehud Olmert, dezvăluind punctele principale ale discursului pe care îl va ţine în Knesset. "Însă în acelaşi timp, pacea nu se construieşte cu forţa, ci cu dialog şi cu concesii. Este nevoie de multe eforturi, multă înţelegere, de uitarea a multor suferinţe", a spus el. Aceasta este a doua oară când un preşedinte francez se adresează deputaţilor israelieni, după Francois Mitterrand în 1982, care pledase atunci pentru crearea unui stat palestinian.

×
Subiecte în articol: magazin sarkozy palestinian