x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Israelul ameninţă cu operaţiuni terestre, palestinienii fug în Egipt

Israelul ameninţă cu operaţiuni terestre, palestinienii fug în Egipt

de Ovidiu Ciutescu    |    29 Dec 2008   •   00:00
 Israelul ameninţă cu operaţiuni terestre, palestinienii fug în Egipt

Israelul a continuat duminică, după o primă zi de atacuri masive, loviturile aeriene asupra obiectivelor Hamas în Fâşia Gaza, soldate cu peste 279 de morţi în 24 de ore. Responsabilii israelieni au evocat posibilitatea unei operaţiuni terestre asupra teritoriului controlat de gruparea radicală palestiniană, informează Agerpres.



Reunit de urgenţă, Consiliul de Securitate al ONU a chemat duminică la încetarea imediată a tuturor activităţilor militare în Fâşia Gaza. Potrivit Israelului, operaţiunea începută sâmbătă, în jurul orei locale 11.30 (09.30 GMT), după expirarea armistiţiului de şase luni la 19 decembrie, vizează să pună capăt tirurilor de rachete lansate din Gaza asupra localităţilor din sudul ţării. "Aviaţia noastră a intervenit masiv sâmbătă împotriva infrastructurilor Hamas în Fâşia Gaza pentru a stopa atacurile teroriste din ultimele săptămâni împotriva aglomerărilor civile israeliene", a afirmat un purtător de cuvânt militar israelian. Potrivit AFP, aparate israeliene au atacat simultan zeci de obiective Hamas în oraşul Gaza, multe dintre acestea amplasate în zone rezidenţiale.

Aviaţia israeliană şi-a extins apoi atacurile în întreaga Fâşie Gaza, bombardând mai multe cartiere generale ale serviciilor palestiniene de securitate şi poliţiei. Cel mai recent bilanţ palestinian indica 271 de morţi, în majoritate poliţişti ai Hamas, şi 620 de răniţi. Raiduri au fost semnalate şi duminică începând cu ora locală 07.00 (05.00 GMT) asupra oraşului Gaza, a taberei de la Jabaliya, în nordul teritoriului, precum şi în sud, la Khan Younes şi Rafah. Într-unul din aceste atacuri, la Gaza, zece poliţişti, aflaţi într-un post de poliţie, au fost răniţi, în timp ce o altă rachetă a vizat o clădire a "Consiliului de miniştri" al Hamas.

Israelul pare însă decis să nu se limiteze la raiduri aeriene, ministrul apărării Ehud Barak declarând duminică, citat de purtătorul său de cuvânt, că o operaţiune terestră împotriva Hamas este posibilă. "Suntem pregătiţi pentru orice eventualitate. Dacă va fi necesar să desfăşurăm trupe pentru a ne apăra cetăţenii, o vom face", declara Ehud Barak, avertizând că operaţiunea "va continua şi se va intensifica atât cât va fi necesar". Potrivit presei israeliene, armata a început să maseze trupe într-un sector limitrof Fâşiei Gaza, unde au luat poziţii unităţi blindate suplimentare de rezervişti. La rândul său, premierul israelian Ehud Olmert a precizat că Israelul nu luptă împotriva poporului palestinian, ci a grupării radicale Hamas, angajându-se să evite o criză umanitară în Gaza.

De cealaltă parte, şeful guvernului Hamas, Ismail Haniyeh a replicat că atacurile israeliene nu vor îngenunchea mişcarea palestiniană, iar liderul în exil al acesteia, Khaled Meshaal, a chemat la declanşarea unei noi Intifade. Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a calificat ofensiva israeliană drept o "agresiune laşă" şi a denunţat "masacrele" din Gaza, dar a cerut duminică, la Cairo, rivalilor săi din Hamas să reînnoiască armistiţiul cu Israelul pentru a evita escaladarea violenţelor.Potrivit unor surse diplomatice, liderii statelor membre ale Ligii Arabe se vor întruni în summit extraordinar vineri, la Doha, pentru a discuta despre modalităţile de stopare a atacurilor israeliene împotriva Fâşiei Gaza, reuniunea urmând a fi precedată de o întâlnire a miniştrilor arabi ai afacerilor externe miercuri, la Cairo.

Între timp, Casa Albă consideră Hamasul responsabil pentru încălcarea armistiţiului şi pentru reluarea violenţelor în Fâşia Gaza, apreciind că armistiţiul ar trebui restabilit imediat, iar Uniunea Europeană şi Rusia cheamă la încetarea urgentă a violenţelor.

×
Subiecte în articol: lumea gaza hamas