x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Istorii nescrise / Secretele preşedinţilor

Istorii nescrise / Secretele preşedinţilor

de Corina Andriuta    |    04 Sep 2007   •   00:00
Istorii nescrise / Secretele preşedinţilor

O parte importantă din imaginea fiecărui stat o reprezintă preşedintele. Pentru primul om al ţării orice scăpare comportamentală, orice abatere de la etica preşedenţială duce la comentarii acide din partea presei sau a electoratului. Cu toate acestea fiecare preşedinte are in spate istorii mai mult sau mai puţin cunoscute. Unele de-a dreptul picante.

O parte importantă din imaginea fiecărui stat o reprezintă preşedintele. Pentru primul om al ţării orice scăpare comportamentală, orice abatere de la etica preşedenţială duce la comentarii acide din partea presei sau a electoratului. Cu toate acestea fiecare preşedinte are in spate istorii mai mult sau mai puţin cunoscute. Unele de-a dreptul picante.

VREAU UN STAT! Atunci cănd priveşti fotografiile lui George W. Bush jr nu te găndeşti că băieţelul din imagine va fi ales preşedintele unei superputeri. George s-a născut pe 6 iulie 1946 in New Haven, oraş in care tatăl său era student la Universitatea Yalee. Doi ani mai tărziu, după terminarea studiilor, Bush senior impreună cu soţia Barbara şi fiul George pleacă in Texas, unde a iniţiază o afacere in domeniul petrolier. Toată copilăria şi-a petrecut-o in Midland, loc pe care şi in prezent il consideră oraşul natal. Sportul ocupă un loc important in viaţa sa. " Permanent jucam. In timpul vacanţei plecam pe cămp pentru a ne juca cu mingea, ne impărţeam in echipe şi incepeam meciul. Din start, George a vrut să fie căpitanul echipei", povesteşte un prieten din şcoală, a lui George Bush, pentru topnews.ru. După terminarea şcolii, Bush jr a intrat la Universitatea din Connecticut. A fost ales preşedintele frăţiei studenţeşti "Delta-Kappa-Epsilon". Sportul favorit devine baseball-ul. "Capacităţile mele niciodată nu corespundeau cu o dorinţă mare de a juca", a recunoscut G. Bush. Universitatea o termină in mai 1968, specialitatea istorie. Cu două săptămăni inainte de absolvire a vizitat baza militară de aviaţie „Texas Air National Guard", unde inaintează o cerere pentru a fi primit la cursurile de piloţi. La interviu a declarat că vrea să zboare „ aşa cum zbura tatăl meu in al cel de-al doilea Război Mondial". A efectuat doi ani de seviciu militar ca pilot pe un avion de luptă F-102 in Garda Aeriană Naţională din Texas. In 2002 a fost de acord să candideze la funcţia de preşedinte al SUA din partea Pardidului Republican. "Sunt pregătit pentru a mă apuca de muncă, pentru a innoi scopurile care stau in faţa Americii. Eu voi justifica increderea care o aveţi in mine. Daţi-mi un mandat şi eu il voi indeplini. Daţi-mi posibilitatea să conduc ţara şi eu o voi duce inainte", a declarat Bush jr. in discursul adresat poporului.

PUTIN, BĂIAT DE CARTIER. In anii de şcoală Vladimir Putin avea note mici la desen şi muzică. Asta, in condiţiile in care tatăl său il obliga să inveţe să cănte la acordeon! Intr-o perioadă, in anii adolescenţei, se imprieteneşte cu găştile de cartierul in care locuia şi participă la căteva incăierări specifice acestora. Avea 12 ani şi nimeni nici nu se găndea că va ajunge la Kremlin. Părinţii şi vecinii ii prevedeau un viitor la... şcoala de corecţie! Pănă la vărsta de 14 ani actualul preşedinte al Rusiei nu a fost acceptat acceptat nici in detaşamentele de pioneri ale şcolii. A fost suficientă o perioadă in care schimbă mediul social, dar şi şcoala pentru ca Putin să se transforme din băieţaşul de cartier intr-unul cult şi inteligent. In 1983 el se căsătoreşte cu Liudmila Skrebneva şi la scurt timp se naşte prima lor fiică Maşha. Peste ani avea să devină o măna de fier a Kremlinului in fruntea Rusiei.

CHELNERUL TONY BLAIR. Tony Blair s-a născut in Edinburgh, in Scoţia, intr-o familie de jurişti. Trei ani din copilărie i-a petrecut in Australia. A absolvit două colegii. In timpul studiilor ia contact cu politica şi intră in Partidul Laburist. După terminarea studiilor Tony Blair a plecat la Paris unde, "pentru a cunoaşte viaţa", a lucrat chelner intr-un bar!

SOLDATUL. Yasser Arafat a fost al cincilea copil din familia unui bogat negustor de materiale din făşia Gaza. Cănd a implinit vărsta de patru ani a rămas orfan de mamă. De aducaţia lui s-a ocupat sora mai mare. A absolvit facultatea de inginerie din Cairo . In 1956 s-a inrolat in armata egipteană şi a devenit expert in demolări şi sabotaj, in războiul purtat impotriva ocupaţiei britanice. A obţinut gradul de locotenent. In 1956 a fost văzut pentru prima dată purtănd eşarfa tradiţională beduină pe cap, imagine cu care a devenit simbolul rezistenţei palestinilor pănă la sfărşitul zilelor . Pe 28 octombrie 2004 află de boala grea pe care o avea. După unele surse, Arafat era infestat cu HIV. Incepe o luptă pseudo-politică intre membri ai partidului pe care il conducea şi mai tănăra sa soţie. Era o luptă pentru miliardele de dolari, care se spune că erau controlate de Arafat.

COMUNISTUL. Mao Zedong s-a născut in 1893 in sudul Chinei. Din banii strănşi in timpul serviciului militar, tatăl Zedong dezvoltă o mică afacere cu orez in satul natal. Cumpăra orez de la ţărani şi pe urmă il vindea negustorilor din oraş, la un preţ mai mare. Afacerea a dorit să o transfere in măinile lui Mao, insă personalitatea puternică, pe care o avea fiul negostorului, l-a indemnat să fugă de acasă. Cunoaşte un jurist şomer de la care ia lecţii de drept. La 27 de ani a intrat in clubul comunist. La 28 de ani devine unul din iniţiatorii Partidului Comunist Chinez.

CIOBAN, NOBIL, EROU. S-a născut intr-o familie de viţă nobilă. Evident, intr-un trib. Copilăria şi-a petrecut-o ca cioban in cadrul comunităţii tribale. Condamnat pe viaţă in 1964, pentru că a militat pentru drepturile populaţiei de culoare, Mandela este eliberat după 27 de ani inchisoare, in 1990. Devenise un adevărat erou, un lider al mişcării de rezistenţă impotriva discriminării rasiale. In 1993 primeşte Premiul Nobel pentru Pace şi devinde primul preşedinte de culoare al Africii de Sud. In semn de respect, guvernul britanic i-a ridicat la Londra o statiue de bronz de trei metri inălţime. Ea este flancată de alte două statui. Ale fostului premier britanic Winston Churchil şi cea a fostului preşedinte american Abraham Lincoln.

IDEALISTUL. Născut intr-o familie care respecta cu stricteţe tradiţiile religiei hinduse, Mahatma Gandhi avea să devină după terminarea studiilor unul din liderii mişcării naţionale de eliberare. Idealiza relaţiile patriarhale, dar luptă pentru adoptarea unei reforme in favoarea muncitorilor indieni. In 1948 este asasinat de către un membru al unei organizaţii considerată şovină.

SPANIOLUL CASTRO. Fidel Castro, celebrul revoluţionar cubanez, este comandant şi preşedinte al Cubei din 1959. Istoria lui Fidel este una destul de bizară. Provine dintr-o familie de ţărani spanioli imigranţi ajunşi in 1901 in Cuba in căutarea unei vieţi mai bune. Om intreprinzător, in scurt timp tatăl lui Fidel se inmbogăţeşte. Devine proprietarul unei moşii de căteva mii de hectare de teren. Cu toate acestea Fidel Castro, impreună cu fratele său Raul şi cu argentinianul Ernesto Che Guevara, conduce mişcarea revoluţionară impotriva dictatorului Batista. Este cel care se opune impotriva moşiilor şi merge pe ideea ca tot ceea ce se produce in Cuba să aparţină poporului, dar să fie gestionat de stat. Pe fonul degradării stării de sănătate, in 2006, Fidel Castro ii predă puterea fratelui său Raul. Raul era desemnat succesor al său incă din anul 2001, atunci şi-a pierdut cunoştinţa in timpul unui miting organizat in Havana.

RUSUL. Kim Jong-il, fiul dictatorului Kim Ir Sen, s-a năcut in URSS. Conform documentelor aflate in arhivele societice şi chineze, Kim Jong-il a văzut lumina zilei in satul Viatskoie, fiind botezat cu numele Iurii Irsenovich Kim! In acea vreme tatăl său era capitan in Armata Roşie, ulterior devenind preşedintele Republicii Populare Democrate Coreene. Graţie poziţiei tatălui său Kim Jong-il ocupă o funcţie importantă in stat şi i se acordă titlul de erou a Republicii Populare Democrate Coreene cu Ordinul Kim il-Sung. Colecţionar de medalii şi distincţii , Kim Jong-il a fost decorat cu 89 de ordine şi medalii din 29 ţări din lume. Evident comuniste!

ACTORUL REAGAN. Născut pe 6 februarie 1911, Ronald Reagan a fost al 40-lea preşedinte al SUA. Pănă să ocupe fotoliul de la Casa Albă, Reagan absolveşte colegiul şi, in paralel, din 1936, se angajează comentator la un post de radio. In 1937 incepe să lucreze ca actor la Hollywood. Deşi a stat ani buni pe platoul de filmare, Reagan nu a avut şansa de a interpreta vreun rol principal in producţiile cinematografice. Din cauza nesiguranţei, dar şi a unor perspective mai mult mai clare, decide să intre in politică. Pe această scenă Ronal Reagan şi-a "jucat" rolul foarte bine.

SECRETUL LUI CHURCHILL. A fost considerat ca unul dintre cei mai importanţi lideri pe care i-a avut Regatul Unit, dar şi intreaga omenire. Winston Churchill s-a născut in 1874 la moşia din Marlborough. A fost membru al parlamentului, ministru in diferite guverne, lord al amiralităţi, lider al Partidului Conservator , prim ministru , jurnalist militar, scriitor şi Laureat al Premiului Nobel pentru literatură. "Secretul vieţii mele lungi este următorul: cinci-şase trabucuri pe zi şi trei- patru pahare de wisky. Totul fără efort fizic", a susţinut mereu Winston Churchill

×
Subiecte în articol: magazin presedinte născut