x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Iubirea rămâne, dacă vine

Iubirea rămâne, dacă vine

de Jurnalul National    |    10 Ian 2008   •   00:00

Îmi place repausul ăsta din preaj­­ma Sărbătorilor de iarnă. Poţi să lene­veşti niţel. Să zaci. Să trândăveşti. Să te tolăneşti în vârful patului, cu o cană de ceai şi nişte prăjituri...

Îmi place repausul ăsta din preaj­­ma Sărbătorilor de iarnă. Poţi să lene­veşti niţel. Să zaci. Să trândăveşti. Să te tolăneşti în vârful patului, cu o cană de ceai şi nişte prăjituri, să le savurezi în faţa televizorului, urmă­rind, evident, o emisiune de substanţă slabă, să te mânjeşti de ciocolată şi să-ţi lingi nonşalant degetele. Eticheta o piteşti bine în dulapul cu haine de serviciu şi te camuflezi în pijamalele în care îţi dai voie să miroşi a somn.

 

D-ALE IUBIRII. Plictisită la un moment dat de-atâtea emisiuni menite să-mi amorţească judecata, dau să caut cursurile de vânzări şi negociere pe care mi le-a adus soţul cândva şi pe care mă ţin să le citesc de pe-atunci. Cam de la jumătatea anului trecut, ca să fiu mai exactă. Adică, zic, hai să-ncep să fac acum ce n-am apucat, de pildă, anul trecut. Numai că ale naibii cursuri erau pesemne şi ele în vacanţă şi-şi lingeau degetele, puse undeva “bine”. Următoarea tipăritură pe care pun mâna se numeşte, ca să vezi, “Cele cinci limbaje ale iubirii”. A lui Gary Chapman. Surprinzător sau nu, la 2 ianurie nu găsesc în casă altceva de citit decât d-ale iubirii. De unde mă autosugestionez că, evident, aceste subiecte mă urmăresc ele pe mine, nu eu pe ele (ignorăm aici că cealaltă carte disponibilă era parte a colecţiei “Ghidul idiotului perfect”).

 

INTRODUCERE. Aşa încât am decis să vă împărtăşesc din primele impresii ale călătoriei mele în lumea lingvisticii iubirii. Care, pentru moment, s-a oprit la pagina 32, unde am făcut popas. Chiar înainte de intrarea în primul capitol, că până acolo fusese, pare-se, numai introducerea în atmosferă. Am aflat că în fiecare din noi există un “re­zervor al iubirii” şi că noi căutăm persoane care să ne ofere combustibil pentru rezervorul nostru. Combustibilul e diferit, astfel că nu poţi să mă umpli pe mine cu iubire de tip raţional, să zicem, dacă rezervorul meu e unul compatibil cu iubirea, de pildă, euforic-expresivă. Adică dacă îmi cureţi maşina de zăpadă – deci mă scuteşti de un efort considerabil – nu te poţi aştep­ta s-o iau ca pe-un gest de iubire, când eu caut iubirea numai în mân­gâ­ieri şi-n pupături. Am mai aflat că ar exista cinci limbaje ale iubirii, fie­care cu multe dialecte. Că iubirea se-nvaţă şi că, dacă vrem ca cineva să se simtă iubit, trebuie ca noi să-i deprindem modul specific de-a iubi. Şi, în fine, noţiunea cea mai interesantă ar fi aceea a delimitării pasiunii de iubire. Cu alte cuvinte, îndrăgosteala e pătimaşă. Spontană, involuntară, trecătoare. Spre deosebire de iubire, care se în­tâm­plă numai în mod voluntar şi conştient. Care se învaţă, se câş­tigă, se întâmplă treptat. Şi ră­mâne, dacă vine. Spre deosebire de pasiune, care se iveşte pe nepusă masă şi dispare la fel. Chestiuni elementare!

     
 
×
Subiecte în articol: punctul pe g