x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Iulia Timoşenko: Ucraina nu va încurca Rusia să adere la OMC

Iulia Timoşenko: Ucraina nu va încurca Rusia să adere la OMC

de Corina Andriuta    |    20 Feb 2008   •   00:00
Iulia Timoşenko: Ucraina nu va încurca Rusia să adere la OMC

11:29 • Premierul prooccidental ucrainean, Iulia Timoşenko, a declarat că Ucraina nu va împiedica aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), într-un interviu publicat miercuri de cotidianul rus Vedomosti, relatează AFP, citat de rian.ru.

Premierul prooccidental ucrainean, Iulia Timoşenko, a declarat că Ucraina nu va împiedica aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), într-un interviu publicat miercuri de cotidianul rus Vedomosti, relatează AFP, citat de rian.ru.

CURTOAZIE? Înaintea întâlnirii pe care Timoşenko o are miercuri, la Moscova, cu omologul rus, Viktor Zubkov, pentru a discuta despre cooperarea din domeniul economic şi comercial dintre Ucraina şi Rusia, premierul ucrainean a spus: "Cât timp voi conduce guvernul ucrainean, Ucraina nu va împiedica aderarea Rusiei, dar nici nu vom contribui la această aderare. Ştiu că în Rusia copiii sunt speriaţi cu imaginea mea. Propaganda lucrează de mult timp pentru a forma o astfel de imagine. Este rezultatul luptei politice interne din Ucraina, dar voi schimba cu siguranţă această falsă percepţie". Cu o zi înainte de vizita lui Timoşenko, analiştii au spus că Ucraina ar putea ameninţa Moscova cu blocarea aderării la OMC, pentru a ajunge la un acord privitor la livrările de gaz rus către Ucraina. Totuşi, problema gazului nu va face obiectul discuţiilor în timpul întrevederii dintre Timoşenko şi Zubkov, au spus agenţiile ruse, care au citat o sursă din guvernul rus. Partea rusă "nu discută despre cooperarea în domeniul gazului la nivel interministerial, pentru că acest subiect a fost discutat la întâlnirea recentă dintre preşedintele ucrainean şi cel rus. Nu este un subiect de discuţie la nivelul premierilor", a declarat Timoşenko.

PROBLEME. Preşedintele rus Vladimir Putin şi Viktor Iuşcenko au discutat la 12 februarie despre un acord de principiu referitor la criza care a apărut când Gazprom a ameninţat că opreşte aprovizionarea cu gaze a Ucrainei din cauza datoriilor. Moscova şi Kievul au anunţat că au ajuns la un acord cu privire la o chestiune delicată, cea referitoare la cererea Kievului de a elimina un intermediar controversat în livrările Gazprom către Ucraina, RosUkrEnergo. Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a anunţat că acest intermediar va fi înlocuit de o structură mai transparentă, deţinută în părţi egale de Gazprom şi de grupul public ucrainean Naftogaz. Însă noi divergenţele au apărut în legătură cu schema de livrare a gazelor, iar negocierile riscă să dureze mai multe săptămâni, potrivit analiştilor. Timoşenko, foarte activă în legătură cu dosarul gazului de la revenirea sa la putere la sfârşitul anului 2007, a declarat de mai multe ori că doreşte ca Rusia să platească mai mult pentru tranzitul gazului rus prin Ucraina.

×
Subiecte în articol: magazin ucraina timoşenko