x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun James Bond îşi scoate luxul la mezat

James Bond îşi scoate luxul la mezat

de Sînziana Stancu    |    16 Aug 2011   •   21:00
James Bond îşi scoate luxul la mezat

Pentru un James Bond, un ceas nu este doar un simplu ceas, chiar daca este unul de lux. Nu-ti arata numai ora, ci te poate ucide daca-i esti dus­man, dintr-un singur foc, la propriu. In lumea reala, aceste obiecte de lux ce indica, aparent, numai ora, li se ofera spionilor – barbati sau femei - sub acoperire din trupele SAS si celor care lucreaza la ambasadele Marii Britanii din strainatate, ca sa faca impresia unor diplomati de vaza, instariti.

Acum insa, aceste minunate bijuterii care fac furori si multe alte accesorii asemanatoare, dar si alte obiecte, de la articole de imbracaminte, la echi­pamente, nave si avioane, vor fi scoase la vanzare la preturi tentante, pentru ca Ministerul Apararii din re­gatul insular a intrat la ananghie si e ne­voit sa astupe o 'gaura neagra' in bu­getul sau, de 36 de miliarde de lire ster­line. Pentru obiectele nou-noute nu se pune problema scaderii substantiale a pretului, in schimb, pretul celor folosite este adevarat chilipir, putand ajunge chiar si la o zecime din pretul initial.

Sa revenim la ceasuri. De pilda, un Raymond Weil Tango barbatesc, cadran negru, cifre arabe fosforescente, luneta de cristal de safir si limbi marcate manual cu email rosu are un pret este de 1.000 de lire sterline, iar un ceas de dama, Crystal Dior, in­crus­tat cu 48 de diamante de 0,24 de ca­rate, cu cadran lacuit in negru, cu­rea cauciucata neagra, cu in­chi­za­toa­re de cristal de safir negru, poate fi achizitionat cu 1.000 de lire sterline, in loc de 4.000, cat ar face initial. Sau, un Maurice Lacroix, cu luneta de cristal de safir albastru, rezistenta la zgarieturi, cu trei cronografe, cu ca­dran alb, patrat si cu limbi fosforescente este disponibil tot la acelasi pret, in loc de 5.000 de lire sterline, pre­tul initial.

Ca o comparatie de pe mi­cile ecrane, cel mai popular exemplu ar putea fi actorul Daniel Craig (foto), cel mai recent James Bond, care s-a afisat intr-unul din episoadele celebrului serial cu un Omega Seamaster Pla­net Ocean cu cronometru coa­xial, cu cadran negru si luneta de cris­tal de safir, al carui pret de achizitie din magazin a fost de 4.275 de lire ster­line. 'Aceste ceasuri au fost achi­zi­tionate pentru SAS si agentii opera­tivi care lucreaza la ambasadele noastre din strainatate, pentru a face im­pre­sie buna cand mergeau la evenimente si petreceri cu diplomati si dem­nitari locali, a explicat o oficiali­ta­te a mi­nisterului britanic, pentru Daily Mail.

Intre alte obiecte pe care Ministerul Apararii le scoate la vanzare pe site-ul sau se numara veste speciale de lupta comandate pentru trupele SAS (350 de lire sterline, noi si numai 30 de lire sterline cele folosite), cutii cu creioane, cu tacamuri – cutite si furculite – sau chiar un frigider al carui pret initial de 6.000 de lire sterline a scazut la 920 de lire sterline. Se mai gasesc si o saltea pentru paturile din cabinele de pe nave si chiar un scaun portabil de stomatologie. Lista nu se opreste aici. Se mai vand costume si caschete de camuflaj, incaltaminte termica si chiar kilt-uri scotiene cu sosete asortate, echipamente de birou si echipamente medicale.

Aceste 'maruntisuri' vor acoperi doar o mica parte din 'gaura neagra' a ministerului, insa tot la mezat au fost scoase si piese 'grele', ca nave de razboi, avioane si vehicule militare. De pilda, un portavion (carrier) HMS Ark Royal, care costa, nou, 200 de mi­lioane de lire sterline, a ajuns la licitatie stil eBay la o oferta de 3,5 milioane de lire sterline. Sau 14 eli­cop­tere Gazelle, abia daca vor ajunge la 100.000 de lire sterline, in timp ce toa­te 14, daca ar fi noi, ar fi achi­zi­tio­na­te cu 5 milioane de lire sterline.

Po­trivit estimarilor specialistilor, din van­zarile acestor echipamente nu se as­teapta sa se obtina mai mult de 4 mi­liarde de lire sterline, ceea ce in­seam­na prea putin comparativ cu cat are nevoie ministerul ca sa-si acopere 'gau­ra' de 36 de miliarde de lire sterline. Fata de toata aceasta initiativa s-au auzit si voci critice. 'Singurul lu­cru de care putem fi siguri este acela ca, o data cu vanzarea acestor echipamente militare pretioase, vom avea ne­voie din nou de ele, chiar in sap­ta­ma­na urmatoare. Este ca si cum am vinde argintaria de familie. Aceste lu­cruri ne-au costat milioane (de lire sterline – n.r.), iar acum ei incearca sa le vanda pe seminte. Nu este normal', a criticat parlamentarul brita­nic conservator Patrick Mercer initiativa Ministerului Apararii.

×
Subiecte în articol: fun