x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Jandarmi anti-anti-Kosovo, la Universitate

Jandarmi anti-anti-Kosovo, la Universitate

de Diana Scarlat    |    23 Feb 2008   •   00:00

Iniţiativa câtorva internauţi bucureşteni, de a organiza vineri un marş de protest împotriva independentţei Kosovo, a eşuat “cu success”.

ÎNTÂLNIRE DE VINERI SEARA. Protestul anti-Kosovo a plecat acasă…


Iniţiativa câtorva internauţi bucureşteni, de a organiza vineri un marş de protest împotriva independentţei Kosovo, a eşuat “cu success”. Cei trei protestatari rătăciţi în faţa Teatrului Naţional au fost repede “împrăştiaţi” de cinci jandarmi vigilenţi, apăruţi din senin la faţa locului pentru a “restabili ordinea”.

Vineri la prânz, cânt tot omu’ stă cu gându’ la week-end şi-aşteaptă să i se-ntâmple ceva să plece mai repede de la serviciu, a început să circule pe Messenger un mesaj menit să-i ridice la protest de solidaritate pe “fraţii români” ai sârbilor de dincolo de Dunăre: “REZISTENTA NATIONALA te cheama la primul FLASH MOB PROTEST cu cea mai mare durata si traseu azi intre 17.30 si 18.30 va trb sa ai un a 4 pe care sa fie scris cit mai mare "EU SUNT IMPOTRIVA INDEPENDENTEI KOSOVO" traseul este teatrul national intercontinental dreapta in fata la amasada Americana trotuarul opus sala arclub si imediat dreapta vei tine la piept foaia pina in fata ambasadei iar acolo vei lasa foaia linga cladirea arclub nu se va stationa pe acest traseu, viteza de deplasare va fi mersul normal, in fata ambasadei vei numara pina la 3 cu foaia indreptata spre ambasada. degajind zona pe prima straduta la dreapta speram sa se stringa cit mai multe foi in fata ambasadei. da mai departe la lista ta de mess”.

“FLASH MOB” EŞUAT. Lăsând la o parte faptul că acest concept presupune altceva - aglomerare spontană, adunarea rapidă a unei mase de oameni care se constituie într-o multime şi se comportă neobişnuit câteva minute, apoi se despart – între orele indicate a ajuns în faţa Teatrului Naţional un singur “recrut”. L-am recunoscut după foaia A4 descrisă în “mass”, pentru că mai erau doi “solidari cu Serbia”, care-şi lipiseră pe piept, pe spate şi pe şapcă pancarte format A3, scrise cu roşu. Ai fi zis că sunt împreună, dar nu era aşa. Cei cu A3 se adunaseră “ad-hoc, direct de la serviciu”. “Am văzut la televizor ce s-a întâmplat acolo şi ne-am hotărât de dimineaţă să facem şi noi ceva pentru ei”, ne-a mărturisit unul dintre protestatarii cu pancarte A3. Chestia cu mass-ul – sau “flash mob-ul” – a funcţionat foarte bine în campania pro-Băsescu, făcută de internauţi la referendum. Atunci s-au adunat de fiecare dată destul de mulţi susţinători anunţaţi prin Messenger. Acum n-a fost să fie...

INTERVENŢIA ÎN FORŢĂ. N-am apucat să ne dezmeticim bine şi să stăm de vorbă cu protestatarii care veniseră până acolo cu scopul nobil de a le transmite sârbilor susţinerea noastră, a fraţilor lor români, că pe la şase şi zece minute au apărut în fugă cinci jandarmi şi o maşină. “Vă rugăm să ne prezentaţi actele la control” şi tot tacâmul... S-au făcut schimburi de buletine şi legitimaţii, s-au dat explicaţii de ambele părţi, iar protestatarilor anti-Kosovo li s-a spus clar şi răspicat că dacă “nu părăsesc zona” imediat primesc amendă pentru manifestaţie neautorizată. Agentul Istrătescu Costel – cacofonia nu ne aparţine – le-a scris la el în agendă datele celor doi cu scrisul roşu pe alb: Ion Catrina şi Dorin Pârvu. Pentru că cel de-al treilea, Dan, avea foaia A4 prea mică probabil, scrisă cu negru, deci nedemn de băgat în seamă. Apoi s-a trecut la explicaţii suplimentare: “Păi ştiţi că... noi, românii..., că şi preşedintele... că şi premieru’... că noi suntem cu sârbii, domne!” Degeaba au încercat oamenii să le explice jandarmilor în exerciţiul funcţiunii cum stă treaba cu sârbii şi Kosovo, că n-au avut nici o şansă să-i convingă. Am mai stat împreună “în zonă” încă zece minute, cât s-a făcut brainstorming la Jandarmerie, prin staţie şi pe calea undelor de la telefonul mobil. După care s-a spart gaşca şi fiecare a plecat la treaba lui. Poate momentul nu a fost chiar cel mai bun pentru demonstrat solidaritate la români... vineri seara nici greviştii de la CFR nu se mai gândeau la proteste după ce dimineaţa opriseră trenurile, luna trecută. Deci nu poţi să le ceri oamenilor obişnuiţi să se organizeze ad-hoc vineri seara, într-un marş din dragoşte de vecini...

×
Subiecte în articol: magazin