x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Jumătăţile de conversaţie ne strică puterea de concentrare

Jumătăţile de conversaţie ne strică puterea de concentrare

de Irina Cristea    |    24 Sep 2010   •   00:00

Nedespărţiţi de propriul telefon mobil, dar nervoşi la culme când persoanele din apropiere vorbesc la al lor. Aşa sunt cei mai mulţi dintre "oamenii moderni", fiindcă telefonia mobilă a devenit obligatorie pentru buna funcţionare.



Cercetătorii au încercat să afle de ce suntem atât de deranjaţi când asistăm, de voie sau de nevoie, la conversaţia telefonică a altei persoane, fie că este colegul de birou, fie că este un străin lângă care ne-am nimerit în autobuz. Vestea bună pe care ne-o dau oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cornell din Ithaca, statul New York, este că nu stresul şi nervii prea slabi ne fac să ne înfuriem sau să ne dăm ochii peste cap în astfel de situaţii. Explicaţia este, spun ei, aceea că ascultarea a jumătate dintr-o conversaţie ne solicită puterea de concentrare mult mai mult decât dacă am auzi replicile ambilor participanţi la dialog.

Studiul, publicat în revista de specialitate Psychological Science, a arătat că ne este uşor să ignorăm (dacă asta dorim) o conversaţie "completă", dar că, asistând la o discuţie din care cunoaştem doar o parte dintre replici, ne vine mult mai greu să facem abstracţie de ceea ce auzim. Ideea cercetării a pornit de la experienţa personală a unuia dintre coordonatori, Lauren Emberson. "Când cineva vorbea la telefon lângă mine, simţeam că nu mă pot concentra la nimic. Eram distrasă de acea discuţie şi încercam să îmi imaginez ce spune celălalt participant la dialog", povesteşte ea.

Voluntarii care au ajutat la realizarea cercetării au fost supuşi mai multor teste care presupuneau efectuarea unor sarcini în timp ce alături de ei avea loc o discuţie telefonică. A reieşit că nivelul lor de concentrare şi rata de succes a îndeplinirii sarcinii erau mult diminuate de "condiţiile de lucru vitrege". "Chiar dacă oamenii din jur nu vor să asculte ce vorbeşti, ceea ce le ajunge la urechi îi influenţează şi îi afectează la nivel cognitiv. Practic, îi obligi să asculte, în timp ce ei ar prefera să se gândească la ale lor sau să se ocupe de altceva", a mai spus Emberson.

×
Subiecte în articol: lumea