x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Jurnal de cinefil - Scandal, scandaluri

Jurnal de cinefil - Scandal, scandaluri

de Cristina Bazavan    |    19 Mai 2007   •   00:00
tema oricărui subiect al ultimelor săptămăni, dar dincolo de politică se mai intămplă şi alte lucruri pe lume. Uite, spre exemplu, in Franţa e Festivalul de Film de la Cannes, iar noi suntem reprezentaţi cu multe filme. (Numai faptul că suntem in competiţia principală cu filmul lui Cristi Mungiu e un mare succes).

Cum mintea romănului e antrenată pe scandaluri, iată o prezentare atipică a unuia dintre cele mai influente festivaluri de film din lume: prin perspectiva cătorva scandaluri legate de el. Poate aşa vă conving să urmăriţi şi ştirile care fac referire la acest eveniment.

Să incepem cu punctul maxim de atracţie, dincolo de orice film: femeile frumoase, dar controversate. In 1954, o starletă britanică, Simone Silva, a pozat topless lăngă Robert Mitchum, declarănd că pentru el ar face orice, şi a fost trimisă frumuşel acasă de directorul festivalului chiar a doua zi. In aceeaşi linie a mai provocat fiori, de fericire sau de nervi (depinde de ce parte a organizării festivalului s-au aflat receptorii senzaţiilor), defilarea pe covorul roşu a unei deputate italiene. Să mai facem o precizare, numele deputatei: Ciociolina. Se intămpla in 1988. Mai recent, adică acum doi ani, Sophie Marceau le-a dat şi ea emoţii puritanilor din comitetul de organizare cănd i-a căzut o bretea de la bluza albă şi sexy şi le-a arătat fotografilor un săn in toată splendoarea lui.

Şi cănd a fost vorba despre secvenţele de sex din filme, Cannes-ul a avut motive de scandal. Cele mai faimoase sunt legate de partidele de sex oral.

Primul scandal pe această temă a fost in 1986 şi a avut-o drept protagonistă "in exerciţiu" pe Marushka Detmers in filmul "Il diavolo in corpo" al italianului Marco Belloccio. Cel de-al doilea a fost in 2003, cănd in Brown Bunny, Vincent Gallo se bucura de serviciile lui Chloe Sevigny.

Conferinţa de presă de după vizionarea filmului a devenit incendiară cănd Gallo a explicat liniştit că in film nu a fost folosită nici o proteză şi că el este bine dotat.La capitolul mofturi ale vedetelor, cele mai celebre intămplări sunt legate de intărzierile la proiecţiile oficiale. In 1966, prinţesa Margaret a ajuns la premiera filmului Modesty Blaise cu o intărziere de 50 de minute, timp in care sala a fremătat supărată. Aceeaşi sală s-a simţit răzbunată complet o dată cu prima replică din film: "Punctualitatea este politeţea regilor".

Dincolo de scandalurile care au ţinut paginile tabloidelor, Cannes-ul - care anul acesta aniversează 60 de ani - a fost zguduit şi de căteva dispute politice. Despre ele insă, săptămăna viitoare, cănd scandalurile politice din ograda noastră se vor mai fi liniştit un pic. Fie şi pentru ca să se odihnească politicienii, ca să o ia de la capăt curănd.

×
Subiecte în articol: magazin