x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Kommersant: Voronin dezvăluie condiţiile de dialog cu Transnistria

Kommersant: Voronin dezvăluie condiţiile de dialog cu Transnistria

de Corina Andriuta    |    12 Mar 2008   •   00:00

Preşedintele Vladimir Voronin a detaliat marţi, într-un interviu, condiţiile negociate cu Moscova pentru reglementarea conflictului cu Tiraspolul, reconfirmând dorinţa Rusiei ca R.Moldova să rămână un stat neutru, în care Transnistria va fi o a doua regiune autonomă

Preşedintele Vladimir Voronin a detaliat marţi, într-un interviu, condiţiile negociate cu Moscova pentru reglementarea conflictului cu Tiraspolul, reconfirmând dorinţa Rusiei ca R.Moldova să rămână un stat neutru, în care Transnistria va fi o a doua regiune autonomă

ECONOMIE. Preşedintele Voronin a spus că factorul de bază care îl face optimist în ceea ce priveşte o apropiată soluţionare a conflictului transnistrean este foarte buna relaţie cu Rusia stabilită în ultimul timp. Potrivit lui Voronin, la Moscova nu mai există forţe sau grupări care să împiedice reglementarea transnistreană, pentru că "au fost curmate fluxurile financiare ilegale" prin regiunea transnistreană odată cu introducerea monitorizării frontierei moldo-ucraineane de către misiunea EUBAM, iar Chişinăul a înregistrat întreprinderile transnistrene, permiţându-le să desfăşoare activităţi economice externe legale. "Atât timp cât nu exista niciun fel de control la frontieră, era linişte. Când am început să impunem un anumit control, autorităţile de la Tiraspol au început să protesteze şi să spună că cei de la Chişinău sugrumă economic regiunea, că impun blocadă economică. Pentru a înţelege că lucrurile nu stau aşa, trebuie doar comparate volumele comerţului extern ale Transnistriei în 2005 şi în 2007, când la Chişinău s-au înregistrat peste 90% dintre agenţii economici transnistreni - vom observa că a existat o creştere a exporturilor cu 19%. Aşadar, problema constă nu în aşa-numita blocadă, ci în faptul că au fost suprimate canalele care nu intrau în statistica oficială şi care aduceau venituri fabuloase, venituri pe care autorităţile transnistrene le împărţeau cu acele forţe despre care vorbeam mai sus", a explicat Vladimir Voronin.

LA VEDERE. Şeful statului moldovean a dat asigurări că nu există negocieri secrete cu Moscova pe marginea reglementării transnistrene. Potrivit lui Voronin, conflictul va fi soluţionat în baza Legii privind principiile statutului Transnistriei, adoptată de Parlamentul moldovean în 2005. În baza acestei legi a fost elaborat proiectul propriu-zis al statutului, cu drepturile şi obligaţiile părţilor, cu forma de guvernare în Transnistria după unificarea ei cu Moldova. În dezvoltarea acestui proiect este adoptat şi un mecanism de garanţii prin care Chişinăul şi Tiraspolul se obligă să îndeplinească această lege şi "foaia de parcurs" care îi este anexată, adică un grafic cu toate măsurile ce urmează să fie realizate: când vor fi unificate sistemele monetare, crearea de organe vamale unice pe tot perimetrul Republicii Moldova şi multe altele. "Acestea sunt cele trei documente de bază pe care noi le includem în pachetul de reglementare. În ultimul timp a apărut necesitatea adoptării în plus a unei declaraţii privind recunoaşterea neutralităţii permanente a Republicii Moldova. În Constituţie, ţara noastră este şi acum neutră. Dar acum ar fi de dorit că acest statut să mai fie fixat şi într-o declaraţie prin care toată lumea să recunoască neutralitatea noastră. Acest document trebuie să fie semnat de toate părţile care participă la procesul de negocieri în formatul 5+2, cu excepţia Tiraspolului. Adică Republica Moldova, ca stat suveran, şi de asemenea Rusia, Ucraina, SUA, UE şi OSCE. Proiectul acestei declaraţii este în pregătire". Întrebat care este reacţia SUA şi UE faţă de această intenţie a Chişinăului, preşedintele Voronin a spus că "fiecare stat decide singur dacă să fie sau nu neutru. Este afacerea noastră internă. Noi nu cerem acceptul lor, ci solicităm recunoaşterea internaţională a statutului de neutralitate. Dacă cineva se gândeşte că Moldova, cu o asemenea formulare, ar putea avea probleme pe viitor la capitolul eurointegrare, vă spun că nu este adevărat. Nimeni nu condiţionează eurointegrarea prin aderarea la NATO".

FĂRĂ FEDERATIZARE. Şeful statului moldovean a precizat că documentele prevăd un statut de autonomie pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova. Următorul pas ar fi, potrivit lui Voronin, semnarea documentelor negociate la nivelul şefilor de stat, după care va fi realizată "foaia de parcurs", astfel încât va fi foarte bine dacă până în preajma alegerilor parlamentare din 2009 problema transnistreană va fi soluţionată. În acest caz, în Parlament vor ajunge şi deputaţi din partea Transnistriei şi în felul acesta se va ţine cont de interesele întregii ţări: "Mi-aş dori foarte mult ca în noul Parlament să intre şi transnistreni". Liderul de la Chişinău a dat asigurări că se va aşeza la masa de negocieri şi îi va strânge mâna lui Igor Smirnov, chiar dacă anterior spusese că nu o va face, dar numai dacă va fi pusă problema reglementării definitive a conflictului transnistrean: "Ambiţiile mele personale nu trebuie să domine asupra intereselor naţionale". Transnistria, potrivit proiectelor elaborate, urmează să devină "autonomie cu atribuţii republicane largi", iar Republica Moldova nu va fi transformată într-o federaţie, ci va fi un stat unitar cu două entităţi teritoriale autonome – Găgăuzia şi Transnistria. Transnistria îşi va păstra stema, drapelul, limbile de stat – moldovenească, rusă şi ucraineana.

CONCESII. Potrivit lui Voronin, privatizările făcute în regiunea transnistreană, majoritatea implicând companii ruseşti, vor rămâne valabile, chiar dacă anterior Parlamentul moldovean a adoptat o lege prin care toate privătizările efectuate în regiune fără acceptul Chişinăului sunt declarate nule. Legea respectivă a fost deja anulată, spune Voronin. Acesta s-a arătat dispus să preia şi datoriile Transnistriei la gaze, de peste 1,6 miliarde dolari, în numele cauzei reunificării ţării: "Ştim cine este responsabil de această datorie, pentru că populaţia a plătit mereu pentru gaze, dar plăţile nu au fost transferate Gazpromului. Vom rezolva problema împreună cu Rusia şi UE. Poate că ne va ajuta şi Rusia în numele procesului de reunificare, în care are un rol-cheie". Întrebat despre soarta soldaţilor ruşi din Transnistria după o eventuală reglementare, Voronin a spus că şi aceştia vor trebui să se conformeze statutului de neutralitate al Republicii Moldova: "Misiunea de pacificare pe Nistru a fost dusă la bun sfârşit încă de mai mulţi ani în urmă, iată de ce acum Chişinăul pune problema unor forţe civile de garantare. Admitem prezenţa observatorilor civili, dar nu a militarilor. Şi asta, pentru că încă mai există două armate - moldovenească şi transnistreană. Dar în perspectivă văd Moldova nu doar neutră, dar şi demilitarizată", a continuat preşedintele moldovean: "Nu vrem să schimbăm pacificatorii ruşi pe pacificatori din alte state. Şi nici nu cred că Moldova interesează prea mult din punct de vedere strategic în Occident".

×
Subiecte în articol: magazin moldova voronin Transnistria