x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun La inceput a fost derby-ul.../ Cronica primlui meci Dinamo - Steaua

La inceput a fost derby-ul.../ Cronica primlui meci Dinamo - Steaua

de Jurnalul National    |    23 Noi 2007   •   00:00

Transcrierea primei cronici de la partida dintre cele două echipe, apărută la data de 21 noiembrie 1948, in pagina 6 a ziarului "Sportul Popular", sub semnătura lui Petre Gaţu.

Transcrierea primei cronici de la partida dintre cele două echipe, apărută la data de 21 noiembrie 1948, in pagina 6 a ziarului "Sportul Popular", sub semnătura lui Petre Gaţu.

"O greşeală, un goal...


Dinamo a dispus de CSCA cu 1-0 (1-0).
Iată un match care a avut două reprize complect diferite C.S.C.A. - Dinamo, disputat eri la UCB in faţa a circa 5000 de spectatori (ale căror aşteptări insă, in ce priveşte calitatea jocului, au fost inşelate) şi terminat cu victoria dinamoviştilor la scorul 1-0 (1-0).

Un prim aspect

In prima repriză, dominare timp de mai bine de 35 de minute din partea CSCA-ului. Militarii au jucat aproape numai in jumătatea de teren a lui Dinamo, foarte lejer, dar fără nerv, şi NUMAI PĂNÃ LA MARGINEA CAREULUI UNDE ACŢIUNILE STOPAU LIPSITE DE FINALITATEA SIMPLISTÃ DIN FOOTBALLUL: SHOTUL LA POARTÃ. Astfel că apărarea dinamoviştilor - cu un Novac mai slab ca de obiceiu şi un Teodorescu de netrecut doar pentru Bartha - a putut rezista şi aceasta graţie jocului foarte util al lui Siclovan, calmul lui Ambru şi aportul insemnat al lui Moisescu şi Marin Apostol. Militarii au avut, fără discuţie, situaţii să deschidă scorul, dar le-au ratat cu prea multă uşurinţă. Aşa s'a intămplat in min. 7 cănd Lăzăreanu şi numai bălbăiala lui Frentz şi Gică Popescu a evitat consecinţa imediată: goalul; in min. 12 Bartha este singur cu Lăzăreanu in faţă dar portarul dinamovist respinge oportun cu piciorul; in min. 17 Lăzăreanu respinge un shot al lui Moldoveanu in capul acestuia care reia peste portar şi peste poartă. Deci, situaţii au fost, dar LIPSA DE CALM ÂşI PRECIZIE A DUS LA RATAREA LOR. In plus, linia de atac a avut lacune: in afară de JOCUL PREA LATERAL, a greşit cănd a JUCAT PE SUS in centru, unde Teodorescu era in mod regulat cu un cap peste Bartha şi intercepta toate pasele inalte. Ar fi trebuit să sesizeze militarii pe de o parte că Teodorescu poate fi depăşit totuşi, iar pe de alta că Bartha nu poate căştiga duelurile aeriene cu Teodorescu, şi - in consecinţă - să treacă pe Gică Popescu in centrul atacului, iar Frentz extrem dreapta, deşi Gică Popescu nu a fost eri in plenitudinea mijloacelor sale, şi - poate - era mai indicat să fie menţinut Papay.

Apărarea dinamoviştilor

In acest timp, linia de atac a Dinamo-ului nu a strălucit deloc. S'a văzut in acţiuni sporadice, izolate, creiate de contra-atacurile lui Moisescu, singurul inaintaş care a fost mai insistent şi mai clar. Din acest motiv apărarea militarilor a putut respinge acţiunile fără efort prea mare. In ultimele 10 minute insă, se produce un reviriment puternic din partea lui Dinamo, atacul porneşte să acţioneze mai legat, aripa Naciu-Moisescu şi Bartha trag atacul după ei şi apărarea adversă intră in dificultate.

IN MIN. 42, NANCIU ACORDÃ CORNER PENTRU A PUTEA OPRI CURSA LUI NACIU. ACESTA EXECUTÃ SPRE CAREUL DE 6 M. SÃBÃSLÃU NU INCEARCÃ SÃ IASÃ DUPÃ MINGE, INTERVINE IN SCHIMB ACELAÂş NANCIU CARE - IN LOC SÃ INCERCE SÃ RESPINGÃ MINGEA SPRE OUT, IN PRELUNGIREA TRAECTORIEI MINGII - RESPINGE IN TEREN, IN PICIOARELE LUI MARIN APOSTOL, CARE REIA PUTERNIC CU LATUL. Mladin in zadar incearcă să intervină pentrucă mingea a intrat in plasă: 1-0.

O repriză diferită

La reluare, jocul işi schimbă complect aspectul. Se joacă mai dărz, inverşunat chiar, jocul se echilibrează şi asistăm la o serie de acţiuni de o parte şi de alta. Se joacă chiar nervos. Dar in timp ce militarii slăbesc şi se lasă stăpăniţi de nervozitatea firească cănd cuiva nu-i reuşeşte nimic, deci nu mai au posibilitatea să-şi controleze acţiunile şi să le dea precizie, dinamoviştii atacă mai periculos şi in adăncime, manifestănd o revenire surprinzătoare. Apărarea militarilor se vede constrănsă de multeori la intervenţii in ultimă instanţă. In min. 47, 48 şi 51 Dinamo ratează situaţii bune după care apărarea sa face dovada unui joc mai organizat, dar cu lacuna mingilor prea inalte. Pasele halfilor dinamovişti seamănă a degajări ca şi in prima repriză de altfel.

Jocul echilibrat se menţine pănă in min. 70-75, in acest timp se vede că Mercea a slăbit cel mai mult, Frentz dispare in preajma careului iar Gică Popescu, deşi are in faţă pe un Novac sub nivel obicinuit, nu poate corespunde. Militarii fac greşeala să joace prea mult pe aripa dreaptă, pe unde totuşi nu pot pătrunde, şi-l neglijează complect pe Moldoveanu. Sau joacă prea mult pe centru unde Bartha nu poate trece de Teodorescu. Au insă, situaţii in minutele 55 şi 59, dar Teodorescu şi Siclovan le lămuresc.

Revirimentul militarilor

Din min. 75, CSCA trece la ofensivă şi-şi creiază căteva poziţii bune dar Frentz, singur in faţa lui Lăzăreanu, ratează in min. 74; mai ratează una in min. 76 cănd Lăzăreanu a respins un shot al lui Gică Popescu şi Moldoveanu a greşit şi a treia in min. 77 cănd acelaşi Moldoveanu a pierdut o altă ocazie mare. Moisescu il imită in min. 84, pentru ca ultimele minute, deşi CSCA se menţine in atac, să nu aducă nimic nou, afară de un incident regretabil intre Duşan şi Bartha.

Două atacuri slabe

Este clar că insuccesul CSCA-ului se datoreşte in bună parte liniei de atac, după cum este foarte adevărat că şi atacul dinamoviştilor nu a strălucit, iar victoria a reuşit-o profitănd de o greşeală a apărării adverse. Este just insă, că atacul lui Dinamo, chiar aşa cum a jucat, a fost mai periculos prin jocul său in adăncime. Totuşi, CSCA care a confirmat impresia că nu poate juca bine pe teren propriu - avea dreptul la un match nul.

Dl. Ceaureanu a condus destul de bine. A fost insă, puţin neatent la semnalările arbitrilor de tuşă, din care cauză a fluierat cu intăziere.


Dinamo: Lăzăreanu - Ambru, Novac, Ignat, Teodorescu, Siclovan, Bartha (n.r. - Carol Bartha) , Apostol, Petculescu, Moisescu, Nacin.
CSCA: Săbăslău - Mladin, Cernea, Nancin, Duşan, Onisie, Gică Popescu, Mercea, Bartha (n.r. - Iosif Bartha), Frentz, Moldoveanu.

Am reţinut pe Siclovan, Ambru, Moisescu, Naciu, Bartha (repriza a doua), Mercea (prima repriza), Cernea, Duşan, Onisie şi Mladin".


"NOUI ABATERI

Cu căteva minute iinainte de sfărşitul jocului Dinamo - CSCA, un incident condamnabil intre Duşan şi Bartha a venit să se adauge la seria abaterilor dela sportivitate şi disciplină. La un moment dat, cănd Duşan se pregătea să degajeze balonul, Bartha l-a atacat cu intenţia vădită de a jena degajarea, dar intervenţia s'a soldat cu lovirea lui Duşan. Desigur, un fapt care vine să confirme că jucătorii noştri nu ştiu să jeneze corect un adversar. Cert este insă că Duşan - considerănd atacul lui Bartha drept intenţie de lovire - a ripostat aproape imediat, pentrucă după ce foultul (arbitrul l-a penalizat pe Bartha) a fost executat şi mingea ajunsese la poarta lui Lăzăreanu, i-a dat o palmă peste gură lui Bartha. Actul este, atrucă (n.r. - este, probabil, vorba de o greşeală de tipar) vine intr'un moment la care FRFA face eforturi să stărpească orice abatere dela disciplină şi sportivitate, dar nu acceptăm nici "teatrul" lui Bartha care s'a ţinut după aceia de gură pănă la sfărşitul jocului. Apreciem in schimb, faptul că s'a abţinut dela orice gest vindicativ".
  • Mediafax
×