x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun La umbra nick-ului in floare…

La umbra nick-ului in floare…

20 Aug 2004   •   00:00

Sunt un polemist patimas si ma dau in vant dupa scrima ideilor argumentate. Dar cu forumurile despre publicitate, acest loc virtual in care fiorul publicitarului beligerant isi gaseste, in sfarsit, materializarea, sunt la cutite.

TEODORA MIGDALOVICI

Desi se-ntampla sa ma mai piste buricele degetelor - unele afirmatii sunt revoltatoare prin amatorism, incompetenta, nedreptati, imprecizii - imi temperez pornirile didactice si le conserv pentru scolareii mei. Teoretic, forumul iti ofera sansa de a schimba in timp real opinii cu ceilalti membri ai comunitatii. La noi, invers decat trebuie, el devine spatiul virtual al unei improscari publice, la adapostul unui nume de imprumut. Orice subiect serios sfarseste intr-o rafuiala personala, intr-un curcubeu de sudalmi, de parca acesta ar fi rostul prim si ultim al unui forum. Mana la sold, gura bogata, concursul de injuraturi si obraznicii de toata gama. De cate ori juniorii n-au intrebat ce e de citit, de facut, ca sa devii un profesionist? Cand sunt de dat raspunsuri la asa intrebari sau cand e de laudat competitia, forumistii veterani tac. Atunci se odihnesc. In rest, isi marcheaza teritoriul ca Azor, pomenind la fiece www despre premii, adesea rodul unor triste bricolaje de idei imprumutate din performantele altora. Unde e dezba-terea productiva, decantarea valorilor? Sigur nu pe forum.

Un mafiot de moda veche ii spune unui lup tanar care-i sugera sa foloseasca Internetul pentru verificarea unor informatii, ca prefera metodele clasice. "Internetul e o uriasa pubela a omenirii. N-am umblat cu mainile prin gunoi o viata, n-o sa incep tocmai la batranete", zicea bine mafiotul in etate.

E surprinzator cat de mult gunoi iese chiar din gura profesionistilor, de parca odata parasita hartia, e de abandonat simultan bunul-simt si justetea la usa www-ului. Generozitatea spatiului virtual e confundata cu permisivitatea intru calomnie. Ca de obicei, noi nu stim ce sa facem cu libertatea noastra. Saptamana trecuta, cineva, altminteri un foarte competent personaj al industriei de comunicare, a inteles sa salveze aparentele unui proiect de o reusita indoielnica lansand, intr-un interviu pe Net (www.iqads.ro), hilare teorii conspirationiste si informatii eronate pentru scuzarea esecului. Urmarea? Comentarii pe forum in marginea interviului, de toate calibrele de la cele mai pertinente, la cele mai amatoristice, de la cele de bun- simt, la atacul josnic si nemeritat. Ce magma! Eroul negativ, cel cu neputinta asumarii unui esec punctual, a devenit, gratie forumului, victima. Finalul? Big Brother nu e o inventie a Occidentului. El se numea, in Romania anterioara anilor ’90, cenzura. Modelul cenzorului care anuleaza comentariile incomode se trezeste si actioneaza periodic si azi. Dovada? Topicul cu dezbaterile bunilor si nebunilor, cel care crea iluzia unei libertati a expresiei, a fost desfiintat.

Voua va mai plac forumurile?

×
Subiecte în articol: sufletul comertului