x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Laptop-ul de 100 $ a intrat in producţie

Laptop-ul de 100 $ a intrat in producţie

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    24 Iul 2007   •   00:00
Laptop-ul de 100 $ a intrat in producţie

La cinci ani după ce conceptul a fost prezentat pentru prima dată, producătorul de hardware Quanta a inceput in Taiwan fabricarea primei serii de 3 milioane de laptop-uri destinate copiilor din ţările slab dezvoltate.


La cinci ani după ce conceptul a fost prezentat pentru prima dată, producătorul de hardware Quanta a inceput in Taiwan fabricarea primei serii de 3 milioane de laptop-uri destinate copiilor din ţările slab dezvoltate.

Critici invidioşi. Cu toate că Nicholas Negroponte, fondatorul MIT Media Lab, a argumentat in numeroase rănduri de-alungul ultimilor ani că este mai degrabă un proiect educaţional, decăt un simplu computer, "părintele" laptrop-ului de 100 de dolari şi-a atras deja numeroase critici din partea unor personalităţi ale lumii IT. Astfel, atăt Craig Barret, de la Intel, căt şi Bill Gates, au atacat proiectul argumentănd slabele performanţe ale acestuia, dar şi problemede funcţionalitate, cum ar fi dimensiunile mici ale display-ului. Mai mult decăt atăt, cu aproape un an in urmă, boss-ul Microsoft a răs pe seama conceptului lui Negroponte. "Ultimul lucru pe care l-ai dori de la un calculator folosit de mai mulţi utilizatori este să fie fără hard disk şi să aibă un ecran mic. Dacă plănuieşti ca mai mulţi oameni să acceseze computerul, pune o legatură broadband şi pregateşte pe cineva să ofere utilizatorilor suport, fă rost de un calculator decent pe care să poţi citi un text şi să nu fie nevoie să dai la manivelă in timp ce scrii", a declarat el.

Reacţiile celor doi au insă o explicaţie mult mai simplă. Creaţia celor de la MIT are ca sistem de operare Linux şi nu Windows şi posedă procesor AMD şi nu Intel. De altfel, specificatiile minime ale acestui sistem, un ecran color mai ieftin, de genul celor existente la DVD-player-ele portabil, conexiune Wi-Fi, un procesor de 500 MHz si 1 GB de memorie flash, surclasează unul dintre ultimele roade ale colaborării Windows-Intel, UMPC-ul, ale cărui costuri retail se ridică intre 600 şi 1000 de dolari.

Â

Un computer pentru lumea a treia. Un concept generos fără doar şi poate, despre care Negroponte spune că va fi realizarea vieţii lui. Astfel, guvernele Braziliei, Thailandei, Egiptului, Argentinei şi Nigeriei şi-au anunţat deja intenţia de a cumpăra laptop-uri pentru copii defavorizaţi. Şi cum lumea a treia nu e atăt de departe cum am putea crede, căci noi, dintr-o ţară eminamente agricolă, am devenit una eminamente bananieră, premierul a inscris la inceputul acestui an şi Romănia pe listă. Ar putea fi util pentru guvern. Tot li s-a oprit curentul azi, aşa că, graţie unei alte facilităţi pe care cei de la MIT doresc să o includă in acest notebook, un dinam care să asigure alimentarea cu electricitate chiar şi in zonele unde accesul la reţelele eletrice nu există, aleşii pe care-i merităm vor putea face ca economia să duduie şi pe mai departe.

Poate ar fi mai bine să ne concentrăm pe eradicarea maladiilor sau pe combaterea foametei, spun critici mai ancoraţi in realitate. Cu toate acestea, domeniul educaţiei este unul care pentru Nicholas Negroponte joacă un rol esenţial şi in ciuda tuturor comentariilor negative insuşi, Kofi Annan, fostul secretar general al Naţiunilor Unite şi-a declarat sprijinul total in realizarea acestui proiect, "o expresie a unificării globale". Ca urmare, nenumăraţi critici s-au transformat in aprigi susţinători, ultimul exemplu notabil fiind chiar compania rivală Intel.

Â

Laptop specializat. Pentru acest mini-computer cu specificaţii minime, Linux a creat o variantă specială a sistemului său de operare. Astfel, total impropriu pentru munca de birou, spre exemplu, este insă suficient pentru nevoile unui copil in ceea ce priveşte educaţia şi informarea. In plus, noul laptop este mult mai economic din punct de vedere al consumului de energie decăt variantele sale obişnuite, propunănd opţiuni variate de alimentare, in funcţie de condiţiile specifice, de la un dinam acţionat manual sau cu piciorul şi pănă la energia solară. O altă caracteristică importantă este şi ecranul special care nu reflectă razele solare, putănd fi astfel folosit şi in aer liber, dar şi termorezistenţa deosebită, laptop-ul funcţionănd perfect chiar şi la peste 50°C.

"Cred cu toată tăria in acest proiect, in această viziune şi aştep cu nerăbdare roadele pe care le va aduce. E nunumai imbucurător că acest proiect există, a prins viaţă ci şi liniştitor", a declarat Gustavo Arenas, vicepreşedintele AMD.

Cu toate acestea o problemă insă rămăne. Costul produsului finit depăşeşte cu 76 de dolari preţul anunţat. Poate, dacă tot a rămas singur in a critica proiectul, Bill Gates o să-şi dea seama de ce-i tot dă eroare şi, plătind diferenţa drept penitenţă, trece pe un sistem de operare mai... uman!

×
Subiecte în articol: magazin