x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Lazăr Comănescu, noul ministru de Externe

Lazăr Comănescu, noul ministru de Externe

de Monica Iordache Apostol    |    14 Apr 2008   •   00:00
Lazăr Comănescu, noul ministru de Externe

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a trimis astăzi preşedintelui Traian Băsescu propunerea de numire a lui Lazăr Comănescu, fost ambasador al României la UE, la conducerea MAE, post rămas vacant în urma demisiei lui Adrian Cioroianu.



Premierul Călin Popescu Tăriceanu a trimis astăzi preşedintelui Traian Băsescu propunerea de numire a lui Lazăr Comănescu, fost ambasador al României la UE, la conducerea MAE, post rămas vacant în urma demisiei lui Adrian Cioroianu.

Tăriceanu a transmis în cursul acestei după-amieze preşedintelui României solicitarea de a lua act de demisia domnului Adrian Mihai Cioroianu din funcţia de ministru al afacerilor externe, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit comunicatului, şeful Executivului a solicitat preşedintelui să dispună măsurile necesare în vederea emiterii decretului prezidenţial pentru numirea lui Lazăr Comănescu în funcţia de ministru al afacerilor externe, în conformitate cu prevederile art.85 alin.(2) din Constituţia României, republicată.

FAVORIT. Comănescu a fost prima opţinme a lui Tăriceanu, care nu avea o soluţie politică pentru postul lăsat liber de Adrian Cioroianu, şi se îndreapta spre un nume din diplomaţie.

Lazăr Comănescu a fost şef al Misiunii Permanene a României la Uniunea Europeană. Tăriceanu i-a mai oferit o dată postul de ministru de Externe, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu, dar Comănescu a refuzat, după două zile de gândire. Nominalizarea a fost aprobată de conducerea PNL, dar mulţi lideri ai partidului şi-au arătat reticenţa, considerând că Lazăr Comănescu este “omul lui Traian B Băsescu”. Pe lista lui Tăriceanu se mai aflaut secretarii de stat în MAE Răduţa Matache şi Iulian Buga.
  • Monica Iordache Apostol

Stolojan: "Cred că a fost ideea lui Băsescu”

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan crede că nominalizarea lui Lazăr Comănescu pentru funcţia de ministru de Externe "a fost ideea preşedintelui Traian Băsescu", pentru că premierul Tăriceanu "ar fi pus vreun aiurit din PNL". "Eu cred că este ideea lui Traian Băsescu de a-l pune pe Lazăr Comănescu la Externe, în nici un caz a lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru că premierul se gândea, după cum îl cunosc, tot la vreun aiurit din PNL, gen Chiuariu sau Remeş", a spus Theodor Stolojan. Prim-vicepreşedintele PDL a precizat că nominalizarea lui Lazăr Comănescu la ministerul de Externe  este "o propunere foarte bună", pentru că "Lazăr Comănescu este un profesionist, care a făcut faţă cu bine la situaţia dificilă prin care a trecut România în perioada de preaderare la Uniunea Europeană".


PRO ŞI CONTRA. PC consideră că nominalizarea unui profesionist, cum este Lazăr Comănescu, în fruntea Ministerului de Externe poate fi apreciată, în condiţiile în care şi preşedintele Traian Băsescu şi sistemul diplomatic acceptă această propunere, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al PC Bogdan Ciucă. Şi preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că alegerea lui Lazăr Comănescu pentru funcţia de ministru de Externe este una "corectă", având în vedere că acesta este un diplomat de carieră şi un ambasador cu foarte multă experienţă.

 În schimb, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, consideră că desemnarea ca ministru de Externe a lui Lazăr Comănescu, despre care a spus că este "un cărător de servietă al lui Ştefan Andrei”, nu reprezintă o soluţie şi este încă o dovadă că PNL nu are oameni. O opinie similară a avut şI liderul PSD, Mircea Geoană care a spus  că desemnarea lui Lazăr Comănescu pentru şefia MAE reprezintă "unica soluţie" pe care premierul Tăriceanu o avea în acest moment, ţinând cont de "subţirimea" resurselor umane competente de care dispune PNL.

CV

Lazăr Comănescu s-a născut la Horezu, în judeţul Vâlcea, la 4 iunie 1949, este căsătorit şi are o fiică. A absolvit în 1972 Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Comerţ Exterior, fiind totodată absolvent al Cursului de civilizaţie şi limba franceză contemporană a Universităţii Sorbona. Este doctor în relaţii economice internaţionale, iar în perioada 1995 - 1998 a fost profesor asociat la Academia de Studii Economice. Este de asemenea membru al Consiliului Consultativ Ştiinţific al Institutului European din România, membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Român de Studii Internaţionale, membru fondator al Forumului Europei Centrale - Varşovia şi a fost distins în 2000 cu Ordinul serviciul credincios în grad de mare ofiţer. Este autor de cursuri şi manuale universitare printre care "Economia Mondială", "Tehnicile tranzacţiilor economice internaţionale" şi "Dicţionar de relaţii economice internaţionale". S-a remarcat de asemenea şi prin materiale publicate în numeroase reviste româneşti şi străine. În 1972, după absolvirea facultăţii, şi-a început cariera de diplomat în Ministerul român de Externe, până în 1982 activând în Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale. În perioada 1982 - 1990, a fost lector universitar la catedra de relaţii economice internaţionale, Academia de Studii Economice, Bucureşti.

După Revoluţie, a devenit consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană - Bruxelles iar din 1993 a ocupat funcţia de ministru-consilier, la aceeaşi misiune. În perioada 1994-1995 a fost director al Direcţiei Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, ulterior fiind secretar de stat în MAE timp de trei ani. În perioada 1998 - 2001 a fost şef al Misiunii României pe lângă NATO şi UE, având rang de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar. Următorii şase ani i-a petrecut în funcţia de şef al Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană. În anul 2007 a devenit reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.


×