x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Liceanul german care a “corectat” NASA s-a înşelat

Liceanul german care a “corectat” NASA s-a înşelat

de Jurnalul National    |    17 Apr 2008   •   00:00

Liceanul german de 13 ani care a corectat calculele NASA în legătură cu probabilitatea coliziunii unui asteroid cu Terra s-a înşelat, a afirmat Agenţia spaţială americană, relatează AFP

Liceanul german de 13 ani care a corectat calculele NASA în legătură cu probabilitatea coliziunii unui asteroid cu Terra s-a înşelat, a afirmat Agenţia spaţială americană, relatează AFP. NASA a indicat că cifrele sale şi nu cele ale tînărului - mult mai alarmiste- sunt corecte în ceea ce priveşte asteroidul Apophis. “Ne menţinem cifrele noastre”, a declarat Dwayn Brown, purtător de cuvînt al NASA. Cotidianul german Potsdamer Neuerster Nachrichten a anunţat marţi că liceanul Nico Marquardt a calculat o probabilitate de 1 la 450 ca Apophis să intre în coliziune cu Pămîntul, pe baza observaţiilor telescopice realizate de Institutul de astrofizică din Potsdam (AIP), din apropiere de Berlin. în opinia lui, NASA a greşit evaluînd că probabilitatea unui astfel de impact este de 1 la 45.000. însă Dwayn Brown a asigurat într-un comunicat că oamenii de ştiinţă îşi menţin evaluarea şi că nu au schimbat estimarea actuală. “Contrar unor informaţii din presă, serviciile NASA implicate în aceste cercetări nu au fost contactate şi nu au nicio corespondenţă cu un tînăr licean german, care pretinde că probabilitatea unui impact este mult mai mare decît estimările actuale”, a adăugat el într-un comunicat. Nico Marquardt a indicat că a integrat în calculele sale un factor pe care NASA nu l-a luat în seamă: pericolul coliziunii dintre Apophis şi unul sau mai mulţi dintre cei 40.000 de sateliţi din jurul Pămîntului, în ziua în care va trece pe lîngă planeta noastră, la 13 aprilie 2029. Marquardt şi-a făcut cunoscută descoperirea sa în cadrul unui concurs regional pe care l-a cîştigat graţie lucrării sale “Asteroidul ucigaş Apophis”.

Un american a recunoscut că a piratat sute de mii de calculatoare

Un american în vîrstă de 26 de ani a pledat vinovat în faţa unei instanţe din Los Angeles, recunoscînd că a piratat “sute de mii de calculatoare” din Statele Unite ale Americii pentru a fura informaţii confidenţiale, el riscînd în prezent o pedeapsă de pînă la 60 de ani de închisoare, informează AFP recepţionată joi de Rompres. John Schiefer, de profesie consultant în probleme de securitate informatică, a recunoscut în faţa instanţei că a preluat ilegal controlul a sute de mii de calculatoare din Statele Unite ale Americii pe care le accesa direct de pe serverele la care acestea erau conectate, fără ştirea utilizatorilor, conform unui comunicat al Biroului procurorului federal. “Odată ce sistemul de securitate al acestor calculatoare era spart, John Schiefer a utilizat programe cu execuţie automată («botnets») pentru a căuta breşe în sistemul de securitate al altor calculatoare conectate la acelaşi server sau din aceaşi reţea, de pe care hackerul sustrăgea datele personale ale utilizatorilor în scopul obţinerii de profituri financiare substanţiale”, conform aceleiaşi surse. John Schiefer a pledat vinovat la acuzaţiile de intercepţie ilegală de comunicaţii electronice, fraudă bancară şi fraudă în plăţi electronice. John Schiefer, cunoscut pe internet şi în comunităţile de hackeri sub pseudonimul “AcidStorm”, va fi condamnat la 20 august. În afara celor 60 de ani de închisoare pe care i-ar putea primi, el ar mai putea fi amendat cu suma de 1,75 de milioane de dolari.

TF1 cere 100 de milioane de euro site-ului YouTube

Cel mai important post francez de televiziune, TF1, a depus plîngere împotriva YouTube şi cere 100 de milioane de euro acestui site, a indicat site-ul cotidianului economic Les Echos, relatează AFP. TF1 a refuzat să comenteze informaţia. Site-ul lepoint.fr anunţase în decembrie că TF1 va depune plîngere împotriva site-urilor Dailymotion şi YouTube pentru contrafacere şi neglijenţă în lupta împotriva pirateriei. Potrivit unui purtător de cuvînt al YouTube citat de lesechos.fr, plîngerea a fost primită 'în urmă cu cîteva zile în California, însă procesul va avea loc la un tribunal din Paris'. YouTube, filială a Google, unul dintre cele mai accesate site-uri din lume, cu peste 60 de milioane de vizitatori pe lună, conţine milioane de clipuri trimise de internauţi, printre care numeroase fragmente de emisiuni sau filme. Mai multe grupuri media l-au atacat în justiţie, în frunte cu Viacom, proprietarul unor posturi precum MTV, Comedy Central, şi studioul Paramount, care a cerut retragerea a 10.000 de clipuri şi despăgubiri de un miliard de dolari. În octombrie, site-ul a lansat un program destinat să blocheze fragmentele piratate din filme sau emisiuni.

Barbra Streisand, 5 milioane de dolari pentru sănătate

Cîntăreaţa şi actriţa americană Barbra Streisand a făcut o donaţie de cinci milioane de dolari pentru un program de sănătate cardiacă destinat femeilor, iniţiat într-un prestigios spital din Los Angeles, a anunţat instituţia medicală, transmite AFP.

Donaţia lui Streisand va permite crearea "Programului de cercetări şi educaţie cardiovasculară destinat femeilor", ce va purta numele actriţei, la prestigiosul spital Cedars-Sinai din Los Angeles.

Potrivit doctorului Eduardo Marban, directorul Institutului de cardiologie din cadrul spitalului, maladiile cardiovasculare sunt pe primul loc în topul cauzelor deceselor înregistrate în Statele Unite. Anual, aproximativ 500.000 de femei mor din cauza unei boli de inimă, numărul acestora fiind mai mare decît al celor decedate din cauza unui cancerr de orice tip.

Streisand, originară din Brooklyn, New York, în vîrstă de 65 de ani, a devenit celebră în anii '60, cîştigînd numeroase premii Grammy. Actriţa a mai fost recompensată cu două premii Oscar, pentru "S-a născut o stea" (1977) şi "Funny Girl" (1968), şi alte cîteva premii Emmy.

 

 

Fără permis, a plecat din închisoare la volanul unei maşini

Un bărbat de 60 de ani, încarcerat pentru conducere fără permis, a plecat din închisoarea Baumettes, din Marsilia, la volanul unei maşini sub privirile uimite ale jandarmilor care îl filau, relatează Rompres. Potrivit ziarului La Provence, recidivistul fusese închis pentru “conducere în pofida anulării permisului”. Bărbatul a beneficiat de un regim de semi-libertate care îi permitea, în fiecare dimineaţă, să iasă din închisoare pentru a se duce la muncă. Jandarmii, care îl filau în cadrul unei alte afaceri, l-au reţinut la circa 30 de km de Marsilia. În urma anchetei, s-a stabilit că individul furnizase, de asemenea, false certificate de muncă şi fluturaşi falşi de salariu pentru a beneficia de regimul de semi-libertate.


Au evadat printr-un tunel săpat în toaletă

Nouă deţinuţi islamişti se află în libertate de peste o săptămînă, după ce au evadat dintr-o închisoare din Maroc printr-un tunel de 22 de metri lungime, început în toaleta unei celule şi terminat în grădina directorului centrului de detenţie. Interpolul - relatează site-ul News - a lansat o alertă internaţională în vederea capturării celor nouă bărbaţi, condamnaţi pentru implicare în atentatele cu bombe de la Casablanca din 2003, soldate cu moartea a 45 de persoane. “Începînd cu toaleta dintr-o celulă, ei au săpat un tunel de 60 de centimetri în diametru, 22 de metri lungime şi doi metri adîncime”, a precizat ministrul justiţiei marocan, Abdelouahed Radi. Cei nouă deţinuţi - dintre care unul fusese condamnat la moarte – au evadat la data de 7 aprilie, lăsînd în urma lor un bilet în care menţionau că gardienii şi ceilalţi deţinuţi nu i-au ajutat cu nimic şi nu au ştiut de planul lor.


Ruşii, bulgarii şi ungurii, cei mai trişti europeni

Ruşii, bulgarii şi ungurii sunt cei mai trişti dintre cetăţenii Europei, se arată într-un studiu efectuat de Tarki în 19 ţări, informează Rompres. În urma răspunsurilor date de cei 1500 de unguri s-a constatat că “nivelul” lor de fericire este de 6,4 dintr-un maxim de 10, procent sub media europeană de 7,21. Se pare că oamenii sunt chiar mai trişti decît în 2005, cînd un studiu asemănător arăta că Ungaria a obţinut 6,48 din cele 10 puncte. Cei mai veseli dintre trişti au obţinut un indice de 6,59; ei trăiesc în vestul Ungariei, au între 18 şi 39 de ani şi studii superioare, în timp ce persoanele de vîrsta a doua, cu studii primare şi cu domiciliul în sud-estul ţării n-au reuşit să adune decît 6 procente. Dintre cele 34.000 de persoane chestionate în 19 ţări, cei mai fericiţi s-au dovedit a fi danezii, cu un indice de 8,33, urmaţi de elveţieni cu 8,11.


Yemen: o fetiţă de opt ani a obţinut divorţul după o căsătorie aranjată

O fetiţă de opt ani a obţinut marţi divorţul după ce a depus plîngere la tribunal împotriva tatălui său care a “obligat-o în urmă cu două luni şi jumătate să se căsătorească” cu un bărbat de 28 de ani, relatează Rompres. Verdictul a fost pronunţat de un tribunal din Sanaa în urma unei audieri publice, convocată în urma plîngerii depuse sîmbătă de Nojoud Mohammad Ali împotriva tatălui său Mohammad Ali Al-Ahdal şi a soţului Faëz Ali Thameur. “Sunt fericită că am divorţat. Voi putea să merg din nou la şcoală”, a declarat Nojoud. Fetiţa, în vîrstă de opt ani, potrivit preşedintelui tribunalului, judecătorul Mohammad Al-Qadhi, a indicat că era în clasa a doua cînd a fost măritată. “Mi-a cerut să semnez contractul de căsătorie şi să rămîn la tatăl meu pînă la vîrsta de 18 ani. Însă la o săptămînă de la semnarea contractului, părinţii mei m-au obligat să merg să trăiesc cu soţul meu”, a adăugat Nojoud.

Acum “vreau să trăiesc la unchiul meu din partea mamei”, a adăugat Nojoud, care a afirmat că şi-a iertat tatăl. “Eram obligat să o mărit. Însă am măritat-o cu acordul ei pentru că mă temeam pentru ea şi pentru copiii mei”, a explicat acesta în timpul audierii. Pentru a justifica această căsătorie, Mohammad Ali Al-Ahdal, un şomer, a afirmat în faţa judecătorului că un bărbat i-a răpit în urmă cu cîţiva ani fiica cea mare cu care a sfîrşit prin a se căsători. Apoi, acelaşi bărbat i-a răpit mezina, deşi era căsătorită şi mamă a patru copii, o iniţiativă care l-a trimis după gratii. 'M-am căsătorit cu ea cu acordul său şi al părinţilor. Nu am obiecţii la cererea sa de divorţ', a declarat la rîndul său soţul, care a precizat, la solicitarea judecătorului, că “a fost consumată căsătoria”. Avocatul care a apărat-o voluntar pe Nojoud, Shatha Mohammed Nasser , a subliniat că “această afacere nu este singulară în Yemen”.

×
Subiecte în articol: magazin milioane nasa