x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Lucrurile lui Micheal Jackson fac furori la licitaţii

Lucrurile lui Micheal Jackson fac furori la licitaţii

29 Sep 2010   •   00:00

Un portret realizat de Andy Warhol s-a vândut cu 812 500 dolari, o mănuşă, cu 350 000 dolari, o pălărie şi o pereche de pantofi, cu 22 800 lire...De la moartea lui Michael Jackson, în iunie 2009, obiectele care au legătură cu regele muzicii pop fac furori la licitaţii, informează AFP, citată de Agerpres.



Joi, casa de licitaţii Drouot din Paris va scoate la licitaţie o altă pălărie, purtată de artist în timpul unui concert de la Nisa, pe 14 august 1988, cu ocazia turneului "Bad". Pălăria, din fetru negru, a casei newyorkeze Worth &Worth, având inscripţionat numele artistului cu litere de aur pe banda interioară de piele, este evaluată între 4 000 şi 5 000 euro. Michael Jackson a purtat câte una în cele trei mari turnee mondiale ale sale (Bad Tour, Dangerous şi History Tour).

"Este o pălărie care a fost aruncată la sfârşitul cântecului "Beat It", prinsă de un fan care a păstrat-o până astăzi", a declarat  evaluatorul Pierre Cornette de Saint-Cyr, care va conduce licitaţia, adăugând că preţul de pornire va fi în jur de 2 000 de euro.

Tot în cursul acestui an şi tot la Paris, vor fi scoase la licitaţie fotografii inedite ale starului, făcute de francezul Arno Barni în 1999. Pe 13 decembrie vor fi propuse publicului 90 de fotografii, având ca preţ de pornire de la 500 la 1 000 de euro, în funcţie de obiect.

Încă de când trăia, obiectele care aveau legătură cu artistul aveau o cotă bună la casele de licitaţii. În 2007, o vestă de mătase neagră, cu ornamentaţii aurii, purtată pe scenă de Michael Jackson în anii 1980, ani de vârf ai cântăreţului, a fost adjudecată cu 17 000 de dolari.

Sumele cu care au fost cumpărate diferite obiecte legate de artist au bătut recordul după moartea regelui pop. Exemplul cel mai frapant este un portret al lui Jackson, realizat de Andy Warhol şi vândut la sfârşitul lui 2009 cu 825 000 dolari. Înainte de iunie 2009, alte portrete, dintre care unul practic identic, ale lui Michael Jackson, de Warhol, nu şi-au găsit cumpărători.

O altă vânzare record a fost cea a unei mănuşi de piele bej, cu strasuri, pe care a purtat-o Jackson în 1983, în momentul primului său "Moonwalk", adjudecată pentru 350 000 dolari în noiembrie. În cadrul acelei licitaţii, unele din cele 70 de obiecte propuse au fost vândute cu un preţ chiar de zece ori mai mare decât preţul estimat.

"De fiecare dată când sunt scoase la licitaţie obiecte ale unor personalităţi, oamenii se bat pe ele. Avem nevoie de lucruri reper într-o perioadă când totul se dezumanizează. Atunci când sunt staruri ca în cazul de faţă, avem nevoie să păstrăm o parte din energia şi creativitatea lor", spune Pierre Cornette de Saint-Cyr.

×
Subiecte în articol: lumea