x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mai mult de jumătate dintre mărcile de rujuri conţin plumb

Mai mult de jumătate dintre mărcile de rujuri conţin plumb

de Jurnalul National    |    13 Oct 2007   •   00:00

Mai mult de jumătate din rujuri conţin plumb, iar unele produse ale unor mărci celebre, precum Cover Girl, L'Oreal şi Christian Dior conţin mai mult plumb decăt altele

Mai mult de jumătate din rujuri conţin plumb, iar unele produse ale unor mărci celebre, precum Cover Girl, L'Oreal şi Christian Dior conţin mai mult plumb decăt altele, potrivit unui studiu realizat de un grup american pentru protejarea drepturilor consumatorilor, informează Reuters, citat de Mediafax.

Studiul realizat de Bodycote Testing Group in Santa Fe Spring, California, pentru Campaign for Safe Cosmetics, a scos la iveală faptul că 61% dintre cele 33 de mărci de rujuri testate conţin plumb la un nivel de 0,03-0,65 unităţi pe milion.

Rujul, ca şi acadelele, este ingerat. Campaign for Safe Cosmetics, o coaliţie de grupuri pentru protejarea mediului, a sănătăţii publice şi a femeilor, spune că US Food and Drug Administration (FDA) nu a stabilit o limită a nivelului de plumb din compoziţia rujurilor.

O treime dintre rujurile testate conţin un nivel de plumb care depăşeşte limita stabilită de GDA pentru acadele, de 0,1 unităţi pe milion. Acest standard a fost stabilit pentru protejarea sănătăţii copiilor. 39% dintre rujuri nu au prezentat niveluri perceptibile de plumb, potrivit aceluiaşi studiu.

"Este imperios necesar ca producătorii să modifice formula produsului", a declarat Stacy Malkan, cofondator al coaliţiei. "Fabricarea rujurilor fără plumb in compoziţie este posibilă şi toate companiile ar trebui să facă acest lucru", a adăugat aceasta.

Odată ajuns in organism, plumbul poate provoca tulburări de comportament, limbaj şi invăţare, precum scăderea performanţelor şcolare sau creşterea agresivităţii. Femeile insărcinate şi copiii sunt cei mai vulnerabili la expunerea la plumb, metal care este asociat cu apariţia infertilităţii şi avorturilor spontane. "Plumbul se formează in organism cu timpul, iar rujurile care conţin plumb, aplicate de căteva ori in fiecare zi, pot contribui la creşterea nivelului de expunere. Ultimele studii asupra acestui subiect au scos la iveală faptul că nu există un nivel sigur de expunere la plumb", a spus profesorul Mark Mitchell, preşedinte al Connecticut Coalition for Environmental Justice.

×
Subiecte în articol: magazin plumb conţin con