x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Marea piramidă

Marea piramidă

12 Oct 2007   •   00:00

Piramida lui Keops poate cuprinde in interior catedrala din Milano, Biserica Santa Madia del Fiore din Florenţa, Catedrala Sf. Petru din Roma, Westminster Abbey şi Catedrala Sf. Paul din Londra


NAŢIONAL GEOGRAPHIC-Marea Piramidă/Documentar/Duminică 21:00

Piramida lui Keops poate cuprinde in interior catedrala din Milano, Biserica Santa Madia del Fiore din Florenţa, Catedrala Sf. Petru din Roma, Westminster Abbey şi Catedrala Sf. Paul din Londra. Napoleon insuşi a calculat că cele trei piramide de la Gizeh ar avea piatră suficientă pentru construirea unui zid inalt de trei metri şi gros de 0,3 m in jurul graniţei Franţei.


SPECULAŢII."Marea piramidă" a fost cea mai inaltă construcţie din lume mai mult de 43 de secole, pănă in secolul al IX-lea, in 1889, cănd a fost construit Turnul Eiffel. De-a lungul secolelor, Marea piramidă a stimulat imaginaţia oamenilor. S-au făcut speculaţii cum că ar fi fost construită ca observator astronomic sau că este o simplă construcţie geometric a unei civilizaţii demult dispă- rute. Insă cei mai mulţi arheologi acceptă teoria că piramidele din Egipt nu au fost decăt unele dintre cele mai mari morminte ale faraonilor.



MINUNE.Piramidele egiptene sunt cele mai vechi dintre "Cele 7 minuni ale lumii" şi singurele care au supravieţuit timpului. Deşi pe platoul de la Gizeh sunt zece piramide, cea a lui Keops (al doilea rege din a patra dinastie) este cea mai mare dintre ele şi se crede că numai ea a fost inclusă intre "Minunile lumii".Este cunoscută ca "Marea piramidă" şi a fost construită din 2.300.000 de blocuri de piatră, fiecare bloc căntărind in medie 2,5 tone. Este inaltă de 137 de metri (a pierdut 9 m din inălţime in timp) şi are laturi de 230 de metri. Fiecare colţ este indreptat cu precizie către fiecare dintre cele patru puncte cardinale, intrarea aflăndu-se pe latura nordică. In piramidă au fost descoperite de-a lungul vremii numeroase coridoare, galerii şi găuri de aerisire. Camera mortuară a faraonului se află chiar in mijloc, in ăinimaÒ piramidei, şi este accesibilă numai din "Marea galerie", in care se ajunge pe un culoar ascendent. Pereţii acestei camera sunt construiţi din granit roşu, iar pietrele au fost imbinate atăt de bine, incăt nu intră printre ele nici măcar o carte de joc. In piramidă a mai fost construită şi o cameră mortuară a reginei. Regretabil este faptul că atăt comoara, căt şi mumia lui Keops nu au fost găsite.

×
Subiecte în articol: documentar piramida piramid