x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Meleşcanu îi cere lui Stănişoară să prezinte în Parlament situaţia trupelor româneşti în Irak

Meleşcanu îi cere lui Stănişoară să prezinte în Parlament situaţia trupelor româneşti în Irak

20 Ian 2009   •   00:00

Vicepreşedintele PNL, Teodor Meleşcanu, solicită, prin intermediul unui comunicat de presă, ministrului Apărării, Mihai Stănişoară, să prezinte în faţa comisiilor reunite de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor termenii înţelegerii bilaterale, privind prelungirea prezenţei trupelor în Irak.



Fostul ministru al Apărării arată că, "aşa cum este cunoscut, la sfârşitul anului trecut, Parlamentul României a aprobat participarea forţelor române în teatrele de operaţiuni din străinătate, inclusiv în teatrul de operaţiuni din Irak", iar la data de 31 decembrie 2008, Guvernul irakian a adoptat o decizie privind prelungirea prezenţei militare în Irak a forţelor armate ale SUA şi a încă 4 state, printre care şi România, prezenţe care se bazează pe înţelegeri bilaterale. "Având în vedere şi expirarea rezoluţiei Consiliului de Securitate care reprezintă baza juridică a prezenţei trupelor până la 31 decembrie 2008, considerăm că se impun anumite clarificări. Termenii concreţi ai acestei înţelegeri bilaterale privind prelungirea prezenţei trupelor române în Irak până la 30 iunie 2009 trebuie să facă obiectul unei prezentări de către ministrul apărării în faţa comisiilor reunite de apărare, ordine publică şi siguranţă naţionala şi comisiei pentru afaceri externe din Senat şi Camera Deputaţilor", precizează Meleşcanu, potrivit comunicatului remis, marţi, Mediafax. Vicepreşedintele PNL consideră că "este necesar ca Parlamentul să cunoască toate condiţiile şi implicaţiile pentru România, care decurg din această nouă înţelegere". Solicitarea lui Teodor Meleşcanu vine în aceeaşi zi în care are loc şedinţa CSAT, care are pe ordinea de zi încheierea acordului bilateral între Guvernul României şi Guvernul Republicii Irak, privind statutul forţelor şi mijloacelor Armatei României în Republica Irak.

ACORD TEHNIC.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, la 22 decembrie, conducerii Parlamentului o scrisoare în care solicită încuviinţarea Parlamentului pentru continuarea menţinerii forţelor armate române pe teatrul de operaţii din Irak, pe anul 2009. În scrisoarea adresată celor două Camere, şeful statului solicita încuviinţarea Parlamentului pentru continuarea menţinerii forţelor armate pe teatrul de operaţii din Irak pe anul 2009, având în vedere invitaţia adresată României de către Guvernul Republicii Irak de a continua prezenţa cu forţe pe teritoriul irakian după 1 ianuarie 2009.
La 9 ianuarie, MAE a comunicat că ultimele detalii tehnice şi procedurale sunt în curs de a fi stabilite cu autorităţile irakiene, prin intermediul Ambasadei României la Bagdad, în coordonare cu ceilalţi parteneri prezenţi în Irak, urmând a fi finalizate cât mai curând posibil. Informaţia a fost susţinută de MAp care a explicat că "procesul de stabilire a detaliilor procedurale şi tehnice este unul complex şi, din acest motiv, discuţiile privitoare la încheierea Acordului tehnic privind misiunea românească în Irak nu au fost încă finalizate". Potrivit MAE, o delegaţie de experţi din MAE, MAp şi Ministerul Justiţiei s-a aflat până la data de 31 decembrie 2008 la Bagdad. "Discuţiile au avansat consistent pe definirea tipurilor de misiuni la care vor participa militarii români, care vor fi incluse într-un document bilateral (memorandum de înţelegere) care va fi semnat cu partea irakiană", adaugă Ministerul de Externe. Potrivit MAp, "procesul de stabilire a detaliilor procedurale şi tehnice este unul complex şi, din acest motiv, discuţiile privitoare la încheierea Acordului tehnic privind misiunea românească în Irak nu au fost încă finalizate". "Referitor la tipurile de misiuni, ele vor fi aceleaşi ca şi până în prezent, cu caracter de menţinere a păcii", completează MAp.
MAE reaminteşte că, în prezent, baza legală a prezenţei militare românesti este deja asigurată de Rezoluţia Parlamentului de la Bagdad referitoare la prezenţa trupelor străine (altele decât ale SUA) în Irak după data de 31 decembrie 2008, aprobată de Consiliul Prezidenţial irakian, şi hotărârea Parlamentului României din data de 22 decembrie 2008, privind continuarea prezenţei militare a României în Irak. De asemenea, potrivit MAp, "în prezent, militarii români îşi continuă misiunea în Irak pe baza Hotărârii Parlamentului României nr.32/2008 privind continuarea prezenţei militare a României în Irak şi pe baza aprobării de către Consiliul Prezidenţial irakian a rezoluţiei Parlamentului de la Bagdad referitoare la prezenţa trupelor străine (non-americane) în Irak, dincolo de 31 decembrie 2008".

×
Subiecte în articol: româniei parlamentului decembrie irak lumea