x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun "Mioriţa Niuz"

"Mioriţa Niuz"

de Catalina Iancu    |    09 Apr 2010   •   00:00
"Mioriţa Niuz"

TVR 1 difuzează "Mioriţa Niuz", o emisiune marca Gaiţă. Viorel Gaiţă. Un pamflet săptămânal la programele de ştiri.

● Cum de-ai revenit la TVR?

Am ales colaborarea cu TVR-ul deoarece aici presiunea dată de rating fiind cumva secundară, pe primul plan ar trebui să se situeze preocuparea pentru calitatea programelor. Am speranţa că aici voi reuşi să-mi cresc proiectul şi să-l dezvolt în direcţia dorită de mine.

 

● De unde vine "Mioriţa Niuz"?

Au fost mai multe propuneri şi s-a optat în cele din urmă pentru acest titlu, poate şi pentru că este un amestec între "autohton" şi "străin", între ridicol şi sublim, între agonie şi extaz, aşa cum e şi viaţa noastră, mai ales de când am intrat în Europa.

 

● Cine vor fi invitaţii emisiunii?

Nu vor fi invitaţi, în adevăratul sens al cuvântului. "Mioriţa Niuz" face parte din genul emisiunilor de divertisment/pamflet, este structurată pe formatul unei emisiuni de ştiri, cu mai multe materiale filmate şi montate ("corespondenţe" din ţară sau de peste hotare, ştiri , "reinventate", dezvăluiri "incendiare", filmuleţe cu "camera ascunsă"), introduse din studio de un prezentator.

 

● Farsele nu mai sunt la modă?

Va veni şi vremea lor. Aşa că: n-are rost să vă feriţi, suntem pe unde nici cu gândul nu gândiţi!

 

● E criză şi în ceea ce priveşte umorul românesc?

E criză în ceea ce priveşte umorul de calitate. În rest, televiziunile sunt pline de umor direct, grosier, cu chiloţii în vine. Au şi o scuză: aşa vrea publicul.

 

● Tu pe ce reţetă mergi?

Eu merg pe reţeta parodierii jurnalelor de ştiri. Nu voi renunţa însă nici la umorul de stradă.

 

● Pe blogul tău ai criticat dur producţiile de divertisment actuale. Ce ai tu şi ei nu au?

Îmi place să cred că am un alt gen de umor şi că mă adresez unui alt gen de public. Din păcate, publicul rămas să se uite la televizor e destul de îmbătrânit, iar eu voi încerca să atrag şi un public mai tânăr.

 

● Cine te "produce"?

Mă "produce" sora mea. Soţia a "produs" în coproducţie cu mine doi copii superbi: Diana, de 3 ani jumate, şi Andrei, de 8 ani jumate. Pe Ileana am ales-o pentru simplul fapt că este unul dintre producătorii buni din TVR şi cum aveam nevoie de cineva din interiorul instituţiei care să ştie cum merg treburile pe-acolo alegerea a venit de la sine.

 

● Ce diferenţă este între Lumea lui Gaiţă din anii '90 şi Mioriţa actuală? Ce s-a schimbat în lumea televiziunii de atunci încoace?

Au apărut foarte multe televiziuni comerciale, oferta de televiziune s-a diversificat, numărul de telespectatori a scăzut dramatic, urmând o tendinţă firească la nivel mondial. Acum, cel puţin zece televiziuni se bat pe acelaşi bazin de telespectatori, sărăcit şi calitativ, şi cantitativ. De aici şi cercul acesta vicios pe care nimeni nu vrea să-l spargă: programe de o calitate din ce în ce mai îndoielnică, public din ce în ce mai puţin pretenţios. Bineînţeles că televiziunile dau vina pe public: publicul vrea scandal, publicul cere manele, publicul vrea bârfe. Dar pe publicul ăsta cine l-a format?

 

● Ai întrebat trecătorii de pe stradă acum vreo zece ani "care e nivelul erecţiei în România?"

Crezi că au aflat răspunsul? În ceea ce priveşte erecţia, cred că au aflat răspunsul. Suntem un popor destul de potent în comparaţie cu alte popoare. Voi întreba însă trecătorii despre libidou, să vedem dacă ştiu ce-nseamnă.

×
Subiecte în articol: vedete