x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun MOLDOVA / Procuratura respinge ideea de livrare de arme către Georgia

MOLDOVA / Procuratura respinge ideea de livrare de arme către Georgia

de Ovidiu Ciutescu    |    31 Oct 2008   •   00:00


Procuratura Generală a Republicii Moldova a decis că republica nu a vândut arme Georgiei. Această concluzie se bazează pe faptul că, în perioada 2007-2008, Comisia guvernamentală pentru control asupra exportului, reexportului, importului şi tranzitului de mărfuri strategice nu permitea scoaterea de arme şi muniţii din ţară, scrie Izvestia, citat de Agerpres.



Anchetatorii au respins, de asemenea, informaţiile potrivit cărora Ministerul Apărării al Republicii Moldova ar fi vândut Georgiei proiectile de 122 şi 152 de milimetri pentru obuziere de tip D-20 şi M-30. Procuratura Generală a mai stabilit că societatea “Calea ferată a Republicii Moldova” nu a primit cereri pentru transportul de arme şi muniţii, ceea ce ar însemna că un asemenea transport nu s-a realizat pe calea ferată a republicii. De asemenea, Serviciul Vamal al ţării nu a înregistrat vreun acord privind exportul de arme şi muniţii.

Potrivit comunicatului emis de Procuratura Generală a Republicii Moldova, inspecţiile şi cercetările desfăşurate atestă că, în anul 2005, toate muniţiile republicii fuseseră transferate de la brigada de artilerie dislocată în oraşul Ungheni la baza tehnică de depozitare de arme şi tehnică militară din Floreşti. La ora actuală, depozitul din Ungheni este gol, adică nu este utilizat conform destinaţiei, iar de la baza din Floreşti nu au fost eliberate, anul acesta, obuze de 122 şi 152 de milimetri. Nu în ultimul rând, Procuratura Generală a republicii subliniază că, nici anul acesta, nici anul trecut, nu au fost înregistrate cazuri de pătrundere ilicită pe teritoriul depozitelor de la baza din Floreşti. “Sus-numitele depozite de armament sunt verificate anual de către procurori şi inspectori militari ai ţărilor participante la Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa /CFE/, care la rândul lor nu au descoperit nepotriviri cu evidenţele primare”, se spune în comunicatul Procuraturii Generale al Republicii Moldova, citat de Izvestia.

×
Subiecte în articol: republicii lumea